fbpx

7 life hacks die jouw leven makkelijker gaan maken!

Het onderwerp van deze blog zegt het al, ik wil graag mijn 7 ultieme life hacks met je delen! Ik ontdek namelijk vaak dat deze (voor mij zo vanzelfsprekende) hacks super waardevol zijn voor anderen :)

Dus zonder een ellenlang intro te schrijven, hierbij de 7 life hacks!


1. WhatsApp

Voor WhatsApp heb ik 3 life hacks voor je die ik letterlijk dagelijks gebruik!

1.1 WhatsApp Web

Ik ging er vanuit dat inmiddels iedereen van het bestaan van WhatsApp Web wist, maar dat blijkt niet zo te zijn. WhatsApp Web is de webversie van WhatsApp. Dus een manier om op je pc of laptop gebruik te maken van WhatsApp.

I-DE-AAL als je het mij vraagt want typen op een toetsenbord gaat echt veel makkelijker en sneller dan op je telefoon!

Om er gebruik van te maken, ga je naar https://web.whatsapp.com/. Op je telefoon ga je in WhatsApp vervolgens naar de 3 puntjes rechts bovenin en daar kies je voor WhatsApp Web. Je scant met je telefoon de QR code op je laptop of pc en tadaa! Je kunt WhatsApp gebruiken in je browser.

Waar het ook ideaal voor is (naast dat het gewoon handiger typen is), is als je afbeeldingen van je telefoon op je laptop nodig hebt. Daar heb je alleen wel iets anders voor nodig en dat is de tweede WhatsApp hack!

1.2 App jezelf!

Dit was voor mij echt zo’n enorme uitkomst, de mogelijkheid om jezelf te appen. Hoe heb ik ooit geleefd zonder?!?

Wat ik dan naar mezelf app? Dingen die ik wil onthouden, sites die ik nog wil bezoeken, boeken die ik nog wil lezen. Maar ook als ik inspiratie krijg voor social media content app ik dat naar mezelf en mijn standaard lijst met hashtags zit ook in die app met mezelf.

Hoe doe je dat? De makkelijkste manier is een groep aan te maken met 1 andere persoon en zodra je dat hebt gedaan, gooi je die ander gewoon weer uit de groep. Op die manier houd je een groep over met jezelf :)

In combinatie met WhatsApp Web is het ideaal wanneer je iets op je telefoon hebt wat je op je laptop wilt gebruiken of andersom. Want je kunt het gewoon naar jezelf appen en op het andere device dan ophalen. Echt geloof me, dit gaat je zoveel tijd besparen! You may thank me later ;)

1.3 Archiveren in WhatsApp

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mijn WhatsApp bestond altijd uit een extreem lange lijst met gesprekken. Super onoverzichtelijk en het gaf me altijd wat onrust. Tot ik de archiveren functie ontdekte! Die functie zorgt er namelijk voor dat gesprekken naar het archief gaan. Ze verdwijnen dus niet, maar je ziet ze niet wanneer je WhatsApp opent. En je kunt ze gewoon weer ophalen, openen of inzien door op de link voor gearchiveerde chats te tikken of door via het vergrootglas gewoon iemand op te zoeken.

Hoe archiveer je dan een gesprek?
Op je telefoon houd je in het beginscherm een gesprek iets langer vast waardoor het geselecteerd wordt. Daarna tik je rechts bovenin op het mapje met de pijl naar beneden en het gesprek is gearchiveerd!
Op de pc of laptop klik je op het pijltje naast een gesprek en kies je voor ‘Chat archiveren’.

Wat ik zelf doe, is dat ik enkel gesprekken in WhatsApp laat staan waar ik nog op wil reageren of waar ik actief bij in de gaten wil houden of ik een reactie krijg. Je creëert dus een inbox zero werkwijze in je WhatsApp.


2. Tabbladen groeperen in Chrome

Als je een beetje bent zoals ik, dan heb ook jij altijd 100 tabbladen open staan in je browser ;) Niet heel overzichtelijk maar je wilt met alles nog iets dus dit is de handigste methode. Je kunt wel bladwijzers maken, maar dat werkt niet lekker dus gewoon alles open!

Ik doe dat dus in ieder geval wel maar ik heb nu iets gevonden dat het net iets overzichtelijker maakt, namelijk de mogelijkheid groepen te maken.

Wanneer je met je rechter muisknop op een tabblad klikt, kan je kiezen voor de optie ‘Tabblad toevoegen aan groep’. Je kunt dan een groep maken waar je bepaalde tabbladen aan toevoegt.

En nu denk je misschien ‘Leuk Sil maar dan staan ze toch nog steeds gewoon open?’ en dat klopt! But here’s where the magic happens :) Want die groepen kan je namelijk samenvouwen! Dus heb jij 10 tabbladen in een groep en vouw je die groep samen, dan zie je nog maar 1 tabblad.

Ik heb zelf bijvoorbeeld 4 groepen:

  •  Nog lezen (pagina’s die ik nog een keer wil lezen)
  • Website (mijn verschillende websites, zowel de backoffices als de ‘voorkant’)
  • Opleiding (alle cursussen en opleidingen waar ik toegang toe heb)
  • Handigheden (hier zit onder andere Active Campaign onder en Studio for Makers van Facebook

3. Verhoog het tempo!

Deze hack is voor audio spelers als Spotify maar ook voor apps voor luisterboeken.
Ik luister best veel podcasts en luisterboeken en de lijst met dingen die ik wil luisteren, is extreem veel langer dan de tijd die ik er voor heb. En heel eerlijk, ik vind het vaak wat traag gaan waardoor ik best snel afgeleid raak.

Nu heb ik life hacks gevonden die 2 problemen in 1 keer oplost, namelijk: het verhogen van het tempo!
Want wanneer je het tempo verhoogt, duurt een podcast of boek minder lang en kan ik er dus meer beluisteren in de tijd die ik heb!
En wanneer het tempo hoger is, moet ik meer mijn aandacht erbij houden om het goed te volgen dus het houdt mijn aandacht makkelijker vast!

Win – Win dus!

In onderstaande afbeelding zie je een print screen vanuit Spotify. Links zie je omcirkeld ‘1x’ staan. Wanneer je daar op tik, kan je kiezen voor andere snelheden. Ik speel zelf het meeste af op 1,5x of 1,8 keer.

4. Neem een abonnement bij de bibliotheek

Dit is een tip die ik iets meer dan een jaar geleden van iemand kreeg en dit heeft me al heel veel geld bespaard! Ik vind het heerlijk om boeken te lezen, zowel fictie als boeken op het vlak van persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap. Er zijn alleen maar weinig boeken die ik vaker dan 1 keer lees of gebruik als naslagwerk. Toch kocht ik die boeken meestal wel, wat best een investering was op jaarbasis.

Tot ik dus de tip kreeg een bieb abonnement af te sluiten!

Want dat kost maar iets van € 60 per jaar (hier in Nijmegen tenminste) en de bieb blijkt best een behoorlijk assortiment aan boeken op het vlak van persoonlijke ontwikkeling te hebben!

Lees je dus regelmatig, kijk eens of dit dan voor jou ook interessant is! En denk je nu ‘maar ik lees liever ebooks of luister naar luisterboeken? No worries, die kan je daar ook gewoon lenen!


5. De wereld is groter dan Bol.com

Er zijn natuurlijk boeken die de bibliotheek niet heeft of die ik gewoon wil hebben. En ik ben absoluut een groot fan van Bol.com maar ik heb wel ontdekt dat ze – zeker wanneer het om Engelstalige boeken gaat – vaak niet de goedkoopste zijn. Nu vind ik het niet erger iets langer op een boek te wachten, dus bestel ik het vaak ergens anders.

Al jaren maak ik gebruik van The Book Depository en dat bevalt me enorm goed. Dat begon ooit voor m’n Lonely Planet gidsen maar inmiddels heb ik er allerlei Engelstalige boeken besteld. De prijzen zijn vaak lager dan bij Bol.com en de verzending is gratis.

Sinds een tijdje maak ik ook gebruik van Amazon voor het bestellen van boeken. Die zijn soms nog goedkoper dan The Book Depository. Bij Amazon ontdekte ik laatst ook nog iets leuks! Ik bestelde het boek The Big Leap als cadeau voor een vriendinnetje en ik kon gratis een kaartje toevoegen met een korte boodschap voor haar. Ideaal want zo kon ik het boek ook direct bij haar laten bezorgen en zou ze meteen zien dat het van mij was!


6. Studio for Makers

Ik wilde laatst een aantal posts voor Instagram vooruit schrijven en inplannen dat ze geplaatst zouden worden. Ik dacht dat je daar altijd een externe app voor nodig had als Later, maar blijkbaar is er tegenwoordig iets als Studio for Makers van Facebook. Hier kan je voor Instagram posts en IGTV’s inplannen, ideaal!

Je hebt wel een bedrijfsaccount nodig om Studio for Makers te kunnen gebruiken, maar dat raad ik je toch al aan wanneer je Instagram zakelijk gebruikt.

Wanneer je een post of IGTV aanmaakt via Studio for Makers en je wilt die plannen, klik dan op het pijltje naast ‘Publiceren’ en kies voor ‘Planning’.

Er zitten wel twee nadelen aan Studio for Makers als je het mij vraagt:
* Je kunt bij een post niet meerdere afbeeldingen bijvoegen zoals in de app wel gaat
* Als je de hashtags graag in een reactie zet, moet je dat nog even handmatig doen nadat de post is geplaatst (dus moet je alsnog op een bepaald tijdstip even aanwezig zijn op Instagram)

Overigens weet ik niet of het voor het algoritme uitmaakt of je posts ‘live’ plaatst of via een planner :)


7. Maak een boodschappenbriefje op volgorde

Ok, waar de vorige hacks echt ook van toepassing waren op je bedrijf, is deze dat vooral voor je privé. Het is iets wat mijn moeder vroeger al deed maar waar ik afgelopen jaar pas het nut van ontdekte ;)

Namelijk: Schrijf je boodschappenbriefje op volgorde van hoe de boodschappen in de winkel liggen!

De meeste mensen doen eigenlijk al hun boodschappen bij dezelfde winkel of winkels en je weet dus ook inmiddels precies waar alles ligt. Toch maken we boodschappenbriefjes op volgorde van wat je hebt bedacht wat er voor zorgt dat je 3 keer de halve winkel door moet of steeds weer je hele briefje door moet kijken om te zien wat je ook al weer nodig had.

Sinds ik mijn boodschappenbriefje (digitaal in m’n notes app) op volgorde van de winkel maak, doe ik denk ik echt 5 tot 10 minuten minder lang over m’n boodschappen! Dat bespaart me dus enorm veel tijd :D

En misschien vind jij het wel een enorm open deur, maar mij maakt het boodschappen doen een stuk efficiënter ;)

 

Nu ben ik wel enorm benieuwd naar 2 dingen:
1) Welke van deze life hacks is voor jou mind blowing en ga je vanaf vandaag gebruiken?
2) Welke life hacks heb jij nog voor mij die ik aan deze lijst toe kan voegen?