fbpx

De tools die mijn (ondernemers)leven makkelijker maken!

Nou daar is ie dan, de blog die eigenlijk vorige week al zou komen 😅 Ach, ik ga er maar vanuit dat ‘ie deze week dan gewoon nog beter is dan de tekst die ik vorige week had!

En als je nu denkt ‘Huh waar heeft ze het over?’:
Vorige week wilde ik een blog plaatsen met daarin een opsomming van tools die ik in mijn business gebruik. Dit was naar aanleiding van een speciaal verzoek wat geplaatst was onder deze post op Instagram. Vorige week woensdag zat ik aan het einde van de middag (en een stuk begin van de avond) aan de tekst te werken en toen ik echt nog maar 2 zinnen hoefde te typen, klapte mijn systeem eruit en was ik alles kwijt… Niet een heel fijn moment, maar ik kon er op dat moment niks aan veranderen (want nee ik had het niet in Word getypt en nee er was niet nog ergens een backup).

Ik besloot dus het maar even te laten en je deze week gewoon met dit overzicht te verblijden! En ik denk dat de blog deze week waardevoller is, want wat ik vorige week niet deed en nu besloot wel te doen, is je ook te vertellen wat ik op maandbasis voor deze tools betaal zodat je ook daar een beetje een beeld bij hebt.

Het is een lange lijst omdat ik graag volledig ben 😊 Ik wil namelijk 16 tools met je delen en ook overal iets over vertellen. Om te voorkomen dat jij meer dan 4.000 woorden in 1 keer moet lezen op je donderdagochtend, heb ik besloten de blog op te splitsen. Vandaag 8 tools en volgende week de andere 8!

Voor het gemak heb ik alles op alfabetische volgorde voor je gezet!

Voordat ik met de lijst begin nog wel even heel kort: heb je al gezien dat ik 20, 21 & 22 februari weer de gratis online 3daagse training Start nu je Droompraktijk geef? Ik heb deze 3 keer eerder gegeven en in totaal hebben al meer dan 2.300 mensen hier aan meegedaan met hele toffe resultaten 🤗 Veel van mijn klanten hebben ook eerst aan Start nu je Droompraktijk meegedaan voordat ze besloten met mij samen te willen werken aan hun business en hun ondernemerschap. Dus als je ergens twijfelt om bijvoorbeeld in te stappen in Succesvolle Start, dan kan het helpend zijn deze 3daagse te volgen.

Informatie vind je op silviabogers.nl/droompraktijk en op die pagina kan je je ook aanmelden.

Dan de lijst der lijsten – deel 1 😋
Welke tools gebruik ik om mijn ondernemerschap en daarmee mijn leven makkelijker te maken 🤗

1. ActiveCampaign is eigenlijk de backbone van mijn bedrijf. Het is een e-mailmarketing systeem en hierin staan bijvoorbeeld alle namen en mailadressen van iedereen op mijn mailinglijst waardoor ik wekelijks deze inspiratiemail naar je kan sturen. Maar wat ik in ActiveCampaign ook kan zien, is wie voor een bepaald webinar zijn aangemeld, wie meedoen met Start nu je Droompraktijk (of aan een vorige versie hebben meegedaan), wie klant zijn in welk traject, wie mijn e-book heeft gedownload en ga zo maar door.

Mensen komen in ActiveCampaign wanneer ze mijn e-book downloaden (via de site of via een advertentie), wanneer ze aanmelden voor een webinar of de 3daagse of wanneer ze iets bij me kopen. De mails die ze vervolgens krijgen (passend bij hetgeen dat ze op de lijst heeft gebracht), komen ook automatisch uit het systeem. Ik heb hier dus geen handmatig werk aan, ik hoef enkel te zorgen dat het systeem vooraf ingericht is zodat het weet welke mensen welke mails moeten krijgen.

In het begin werkte ik met een ander gratis e-mailmarketing systeem want ik wilde hier niet voor betalen. Hier heb ik echt spijt van gehad toen ik een tijdje later wat groter werd en besloot het meest ondersteunende systeem te willen gebruiken. Want overgaan naar ActiveCampaign was gedoe en ik raakte een stuk van mijn historie kwijt. Als ik het nu opnieuw zou moeten doen, zou ik zeker direct naar ActiveCampaign gaan!

De systemen die het meest worden gebruikt (en ook verreweg het meest gebruiksvriendelijk en compleet zijn), zijn ActiveCampaign en MailBlue. Vaak wordt gezegd dat MailBlue de Nederlandse versie is van ActiveCampaign, maar ik heb gewoon een Nederlandse versie van AC via de Nederlandse reseller MailTribeVia deze link kom je op hun website en kan je het voor 14 dagen gratis proberen. Ik wil in ieder geval nooit meer zonder!

Ik heb zelf een MailTribe Marketing Account (jaarlijks) en dan het Lite pakket met maximaal 5.000 contacten. Ik betaal hiervoor jaarlijks € 948 exclusief btw dus dat betekent maandelijks € 79.

2. Anchor is het programma wat me helpt mijn podcast de wereld in te krijgen. De Makkelijker Ondernemen Podcast vind je op verschillende kanalen, waaronder natuurlijk Spotify en Apple Podcasts / iTunes. Nu zet ik mijn afleveringen niet handmatig op al die kanalen, dat doet Anchor voor mij. Ik hoef de opname dus enkel daar te uploaden en een titel te geven, en dan gaat de verspreiding vanzelf. Wanneer ik mijn podcast via Anchor upload, staat de aflevering eigenlijk altijd binnen 5 minuten in ieder geval in Spotify.

Je kunt de opname zelf in Achor doen, dat doe ik niet. Ik gebruik altijd gewoon de dictafoon op mijn telefoon. Een functie die ik wel eens gebruik in Anchor, is dat je nog kunt knippen in de audio. Nu edit ik eigenlijk nooit, maar het gebeurt me wel eens dat ik denk dat een podcast af is en dat ik er na afloop nog wat aan toe wil voegen. Dan knip ik soms het laatste stukje van de eerste audio af en plak ik daarna de tweede eraan. Dat plakken kan dan ook in Anchor.

Het laatste fijne ding wat ik nog wil vertellen over Anchor, is dat het ook statistieken voor je bijhoudt. Je kunt dus heel makkelijk zien hoe vaak er naar je podcast is geluisterd, ook uitgesplitst per aflevering.

Anchor is helemaal gratis en je vindt de info via anchor.fm.

3. Canva kent bijna iedereen wel als hét programma om leuke plaatjes te maken voor je social media of om je e-book of werkboek in te ontwerpen. Ik geloof dat je er zelfs logo’s en visitekaartjes in kunt maken en de gratis versie van Canva is al heel waardevol.

Canva heeft voor mij wel 1 hele grote valkuil bij veel startende ondernemers en dat is dat je er zo veel mee kunt, dat je voordat je het weet een halve of hele dag in Canva hebt zitten kunnen terwijl je in die tijd ook sales had kunnen doen 😅

Ik maak echt wel eens iets in Canva, bijvoorbeeld een nieuwe versie van een afbeelding voor een advertentie. Maar wanneer ik echt iets ontworpen moet hebben zoals het werkboek van Succesvolle Start of een verjaardagskaart, dan besteed ik dat uit. Dingen ontwerpen is tenslotte niet mijn core business en ik verdien mijn geld op andere manieren.

Zelf gebruik ik de Pro versie van Canva omdat ik net wat meer opties wilde hebben. Deze kost me € 90,99 per jaar exclusief btw (de prijzen op de website zijn inclusief btw) dus dat is € 7,58 exclusief btw per maand. Alle informatie over Canva vind je op canva.com.

4. Huddle is de online omgeving die ik gebruik voor mijn trajecten. Voor Succesvolle Start zitten alle modules hierin, de planning van de groepscoaching en de opnames van coachingsessies. Voor Go Big zitten ook de planning en de opnames van sessies in Huddle. Ik heb eerst een ander (goedkoper) systeem gehad waarin ik de online omgeving had gebouwd, maar dat was enorm bewerkelijk wanneer ik iets toe wilde voegen en de tijdsinvestering die dat vroeg werd me na verloop van tijd teveel waarop ik besloot over te stappen.

Huddle is een systeem waar best veel ondernemers mee werken en het kan goed dat zelfs wanneer je nog geen klant bij mij bent, je toch al een Huddle account hebt via een andere cursus, training of opleiding. Huddle heeft ook een app en het fijne daaraan is, dat je al die cursussen die je bij verschillende partijen hebt gekocht allemaal in deze ene app vindt.

Huddle heeft ook behoorlijk wat functies die ik (nog) niet gebruik zoals dat je een community kunt hebben of toetsen kunt laten maken.

Ik betaal voor Huddle € 695 op jaarbasis dus dat is € 57,92 per maand exclusief btw.

Alle informatie over Huddle vind je via deze link.

5. Kennis.shop is een nieuwe partij waar ik bij aangehaakt ben en waar ik nog niet actief gebruik van maak maar waar ik je wel op wil wijzen omdat ik heel erg in deze partij geloof. Wat zij bieden zijn afrekenpagina’s voor je aanbod. Dus stel dat je op jouw website een salespage hebt staan en je wilt onderaan een knop dat mensen het direct aan kunnen schaffen, dan zou die knop verwijzen naar een kennis.shop afrekenpagina. Ook wanneer je (nog) geen website hebt maar wel wilt dat mensen iets bij je af kunnen rekenen (bijvoorbeeld voor een workshop die je gaat geven), kan je met losse afrekenpagina’s werken bij kennis.shop.

Het is een nieuw platform wat volledig in ontwikkeling is en daardoor is het nu mogelijk voor een heel laag bedrag in te stappen. Het voordeel van kennis.shop ten opzichte van een ‘gewone’ afrekenpagina op mijn website van WooCommerce, is dat je de pagina veel meer in je eigen stijl kunt bouwen, dat je bijvoorbeeld kassakoopjes toe kunt voegen én (en deze vind ik heel belangrijk) dat je per product een aparte bedankpagina kunt maken. Dus wanneer iemand iets koopt, dat ze dan niet op die doodsaaie bevestigingspagina komen van WooCommerce maar dat ze op een toffe door jou gebouwde pagina terecht komen!

Kennis.shop is echt speciaal voor coaches en therapeuten die diensten verkopen, het is dus niet geschikt voor webshops.

Ik ben vroeg bij kennis.shop ingestapt en ik heb voor € 199 exclusief btw een lifetime licentie kunnen kopen. Ik kan dus de rest van mijn leven gebruik maken van hun systeem (zie dat maar in een maandbedrag uit te drukken 😅). Daarbij heb ik voor € 49 exclusief btw de Affiliate mogelijkheid gekocht die ook voor lifetime is. Even ter vergelijking, bij Pluyg&Pay (een concurrent) kost de optie een affiliatesysteem te hebben per maand € 48 meer dan de versie zonder.

​​De actie waarmee ik ben ingestapt bestaat niet meer maar ze gaan binnenkort de deuren weer kort openen voor mensen die ook aan willen haken. De investering wordt dan eenmalig € 299 exclusief btw (wat écht nog steeds super goedkoop is en voor dit bedrag zou ik het nog steeds doen). Je kunt je op kennis.shop vrijblijvend aanmelden voor de wachtlijst.

6. Mollie is het betaalsysteem waar ik mee werk zodat mijn klanten met iDeal (NL) of Bancontact (BE) kunnen betalen. Wanneer je iets direct koopt via mijn website, maak je gebruik van de diensten van Mollie en Mollie betaalt mij wekelijks op dinsdag en vrijdag de bedragen uit die aan mij betaald zijn (minus € 0,29 per iDeal transactie en € 0,35 per Bancontact transactie).

In de mails bij de facturen die ik mij klanten stuur die in termijnen betalen, staat ook altijd een ‘direct betalen’ knop, kiezen ze daarvoor dan kunnen ze een iDeal betaling doen en gaat het ook Via Mollie. Ik vind dit echt een hele fijne feature want ik heb er zelf altijd een hekel aan als ik bankrekeningnummers over moet typen 😉

Mollie is gratis zolang er geen betalingen gedaan worden en zoals ik al schreef betaal ik per iDeal transactie € 0,29 en per Bancontact transactie € 0,35 aan Mollie voor het doen van de handeling. In een ver verleden vond ik dit super zonde van mijn geld en had ik liever dat mensen het direct via een overschrijving betaalden, nu kan ik me gelukkig niet meer zo druk maken om een paar cent 😉
Mocht ik iemand iets terug willen betalen die via Mollie heeft afgerekend, kan ik ook via Mollie (een deel) terugbetalen, super handig dus! Hier betaal ik dan dezelfde bedragen voor per transactie.

Info over Mollie op mollie.com.

7. MoneyBird is mijn boekhoudsysteem waar ik echt intens gelukkig mee ben! Ik werkte de eerste jaren van mijn ondernemerschap met een ander systeem dat iets minder kostte maar echt enorm gebruikersonvriendelijk was. Ik kon wel facturen sturen en mijn inkoopbonnen boeken, maar dat duurde allemaal lang, ik kon geen herhaalfacturen instellen (voor betalingen in termijnen) en mijn bank werd niet automatisch in het systeem bijgewerkt.

Jaren heb ik hier mee aangekloot want overstappen leek me zo’n gedoe. Uiteindelijk besloot ik eind 2021 dat het echt niet langer kon zo omdat mijn administratie me extreem veel te veel tijd begon te kosten. Ik ben tot op de dag van vandaag zo intens gelukkig dat ik besloten heb toen over te stappen! Het bespaart me denk ik minstens 7 uur per maand aan administratie 😱 Moet je je eens indenken wat ik in die 7 uur allemaal kan doen!

Het overstappen heb ik uiteindelijk iemand voor ingehuurd, die het relatief snel allemaal had geregeld. Nu is facturen maken veel eenvoudiger, klanten kunnen via iDeal betalen, de bank wordt automatisch bijgewerkt en ik kan inkoopfacturen via een app invoeren die grotendeels dan al automatisch in worden geboekt.

Je leest het al, ik ben echt gek op MoneyBird ❤️

Normaal kan je MoneyBird de eerste 60 dagen gratis gebruiken (echt, test het uit!!!) en ik heb een speciale link voor je via waar je dit zelfs 120 dagen kunt! Als je hier klikt, dan maak je gebruik van die 120 dagen.

Nog iets anders wat ik fijn vind aan MoneyBird is dat je altijd zo min mogelijk betaalt. Het is vanaf € 14 per maand en dan zit inbegrepen 20 banktransacties + het complete boekhoudpakket (inclusief onbeperkt facturen sturen). Heb je in een maand meer banktransacties nodig, dan verhoog je je pakket voor de rest van de maand (€ 25 exclusief btw), en daarna zet je het gewoon weer terug naar die € 14!

Door MoneyBird heb ik nog geen uur per week nodig voor mijn administratie, IDEAAL! Start jouw proefperiode hier.

8. SoundCloud is een platform om audio’s verborgen neer te zetten en ik gebruik het voor audio’s binnen mijn trajecten. Mijn podcast staat hier dus niet.

Waarom ik SoundCloud voor specifieke audio’s gebruik, is natuurlijk omdat ik die audio’s niet voor iedereen beschikbaar wil stellen. Alleen voor hen die er ook toegang toe moeten hebben! En dat kan hier.

Tot 3 uur aan audio kan je SoundCloud gratis gebruiken, daarna heb je een abonnement nodig. Ik betaal per jaar € 81,82 exclusief btw, dat is € 6,82 per maand.

Zo, dat was het eerste deel!! Het was even wat tekst maar hier even tijd in investeren, gaat jou op lange termijn heel veel tijd opleveren 😉

Ik heb ook nog even de optelsom voor je gemaakt wat ik voor deze eerste 8 tools per maand betaal, dat is € 207,02 waarbij:

  • Ik bij kennis.shop er even vanuit ben gegaan dat ik er 5 jaar gebruik van maak (dus 248 / (12 x 5) = € 4,13 per maand)
  • Ik bij Mollie uitgegaan ben van mijn daadwerkelijke kosten in 2022 en die door 12 heb gedeeld om op een maandbedrag uit te komen. Dat betekent € 211,15 / 12 = € 17,60 gemiddeld per maand. Hier staan dus wel heel veel inkomsten tegenover want bij Mollie is het zo dat als je geen inkomsten hebt, je ook niet betaalt.
  • Ik bij MoneyBirdook uitgegaan ben van daadwerkelijke kosten in 2022 en die door 12 heb gedeeld. Dat komt op € 239,66 / 12 = € 19,97 gemiddeld per maand.

En het kan zijn dat je nu denkt ‘OMG 207,02 per maand dat is super veel geld!!!‘​ en ik zal de laatste zijn die zegt dat het weinig is. Maar deze systemen besparen me iedere maand heel veel tijd en als ik het afzet tegen mijn omzet over 2022, bedraagt het slechts 0,8% van dat bedrag (dat is dus minder dan 1%!).

Probeer echt altijd naar verhoudingen te kijken en niet naar absolute getallen. Ook bij systemen als Mollie want € 0,29 op een verkoop van € 5,- is misschien veel, maar als je iets van € 1.500 verkoopt en je betaalt daar € 0,29 voor waar hebben we het dan over  😉

Zo, ik ga ‘m hierbij afronden en ik zeg tot volgende week bij het vervolg!​​

Heel veel liefs,
Silvia

PS: Sommige van de links in deze mail zijn affiliatelinks. Dat betekent dat wanneer jij via die link je aanmeldt voor 1 van de tools, ik daar een kleine vergoeding voor krijg die jou verder niks kost. Ik heb deze mail niet geschreven omdat ik er op deze manier geld aan wil verdienen (geloof me, in de tijd dat het me kost om deze mail te typen kan ik op andere manieren veel meer geld verdienen), ik schrijf deze mail omdat ik jouw leven makkelijker wil maken ❤️ En als ik dan de kans heb dat ik daar een kleine vergoeding voor ontvang, zou ik een dief van mijn eigen portemonnee zijn als ik er geen gebruik van maak!