fbpx

“Ik heb er even over nagedacht en ik heb besloten alles over de zomer heen te tillen”

Mijn mond viel open van verbazing… Het is pas juni… ‘na de zomer’ duurt nog 2,5 maand. Nog 10 weken! Als je in het zuiden woont zelfs nog wat langer, want daar gaan de scholen pas weer op 6 september open. De vakanties beginnen daar overigens ook pas over 6 weken.

En ik hoor je denken ‘goed verhaal Sil maar wat heb ik er aan dat ik weet wanneer de vakanties zijn, wat is het punt dat je gaat maken’ ;)

De uitspraak om alles over de zomer heen te tillen was van een onderneemster die ik afgelopen week sprak bij wie het (op z’n zachts gezegd) op het moment zakelijk gezien niet helemaal loopt hoe ze had bedacht. Niet genoeg klanten, niet genoeg omzet en inmiddels ook niet meer echt genoeg zelfvertrouwen.

Ze is al een tijdje bezig met haar praktijk en heeft soms wel een klant. Maar dat is meer geluk dan wijsheid en ze heeft ook niet echt het gevoeld dat ze ergens invloed op heeft. Ze is wel actief op social media maar met 350 volgers op Instagram en 50 volgers op Facebook is haar bereik niet bepaald groot en interactie is er amper. Ze krijgt wel eens een paar likes maar eigenlijk maar zelden reacties en via dm is ze ook niet echt met iemand in gesprek.

Kortom

Ze wist even niet meer zo goed hoe ze dit kon gaan veranderen en de moed was haar behoorlijk in de slippers gezakt. Daarom had ze contact met mij opgenomen en ben ik met haar in gesprek gegaan. Ik geloof namelijk absoluut in wat ze doet en kan en ik zag best wat mogelijkheden om met wat kleine aanpassingen in ieder geval iets te veranderen.

Ik weet alleen ook dat een paar Instagram tips en een idee om leads (= potentiële klanten) te benaderen je nog niet naar een succesvolle praktijk gaan brengen. Tijdens ons gesprek zag ik steeds meer kansen en omdat ik haar óók nog eens een heel leuk mens vond, heb ik haar een voorstel gedaan om 4 maanden samen aan haar praktijk te gaan werken. Ik legde haar uit welke mogelijkheden ik voor haar zag en wat ik verwacht dat de toekomst haar zal brengen wanneer ze serieus met haar praktijk aan de slag gaat.

Ze wilde graag even bedenken hoe ze het geld bij elkaar kon krijgen voor het traject (daar had ik gelukkig ook nog wel wat ideeën voor) en we spraken af dat ik haar de volgende dag terug zou bellen. Toen ik haar de dag daarna belde toen zei ze het:
“Ik heb er even over nagedacht en ik heb besloten alles over de zomer heen te tillen”

Zegt ze dat nou echt?

Ik keek meteen even op de kalender, nee ik had geen 6 weken geslapen het was nog steeds juni. Dus ik vroeg haar wat bedoel je dan?
Ze vertelde dat het nu toch minder zin heeft iets te doen (*1) want haar klanten waren ook met andere dingen bezig (*2) en de zomer was nu eenmaal geen goede periode voor ondernemers (*3). Na de zomer zou ze zelf ook weer meer energie hebben (*4) en dan zou het allemaal vast makkelijker gaan (*5).

5 beperkende overtuigingen in 2 zinnen!
  • 1: Het heeft ALTIJD zin iets te doen waar je praktijk beter van wordt! Zeker aangezien acties niet direct morgen het gewenste effect hebben kan je ze beter maar vandaag doen want lange termijn effecten!
  • 2: Ze heeft nog geen specifieke ideale klant, ze heeft nog niet zoveel klanten en de klanten die ze heeft, heeft ze niet eens gevraagd hoe hun zomer eruit zou zien. Dit is dus iets wat ze zelf heeft bedacht en het is (heel eerlijk) gewoon dikke bullshit!
  • 3: Ik kan je tal van voorbeelden noemen van ondernemers voor wie de zomermaanden juist topmaanden zijn! En dan heb ik het niet alleen over de ijscoboer, de strandtenten en de wax studio’s ;)
  • 4: Ze heeft nu al weinig energie omdat er bijna geen klanten en geen omzet zijn. Hoe denk je dan dat het met haar energie zal zijn als ze nog 2,5 maand zo doorgaat? Hoe ‘ontspannen’ denk je dat haar eigen zomerperiode zal zijn? En als je eigenlijk geen idee hebt wat je aan het doen bent en hoe je het handiger aan kunt pakken, waar moet die energie dan vandaan komen?
  • 5: Hoezo gaat het makkelijker na een periode waarin je nog minder hebt gedaan dan de afgelopen maanden? Verwacht je tijdens de vakantie door een ondernemersmug, een succeswesp of een miljonairskwal gestoken te worden? En zo ja, kan je me vertellen waar ik die kan vinden want dan ga ik mee :P
Waar kwamen die belemmerende overtuigingen dan vandaan?

Ik heb nog even doorgepraat met deze dame (want je komt niet zomaar van me af wanneer je dit soort dingen zegt :P) en uiteindelijk heb ik besloten dat ik bij nader inzien niet met haar wilde werken, hoe leuk ik haar ook vond. Wat er namelijk bij haar aan de hand bleek, is iets wat ik bij meer ondernemers zie en wat jij misschien stiekem ook wel bij jezelf herkent als je heel eerlijk bent.

Wat het bij haar was, is dat ze de keuze te eng vindt om te maken. De keuze om te gaan ondernemen heeft ze een tijd geleden wel gemaakt (hoewel het – eerlijk en met alle respect gezegd – meer op hobbyen lijkt) , maar dat was nog veilig want haar man heeft een goed salaris. Maar de keuze om nu serieus te gaan ondernemen en echt verantwoordelijkheid te pakken over haar eigen praktijk, daar blijkt ze nog helemaal niet klaar voor. Het liefste gaat ze gewoon in een hoekje zitten wachten tot de klanten vanzelf komen en de belangrijke keuzes die gemaakt moeten worden, daarvan heeft ze eigenlijk liever dat iemand anders ze voor haar maakt. Daarom wil ze wachten tot na de zomer, ze hoopt dat het probleem zich dan als vanzelf heeft opgelost. Ook iets wat ik bij meer ondernemers zie en hoor…

En hoewel ik absoluut geloof dat bepaalde problemen als vanzelf oplossen (dat is het DELLE principe – durch einfach liegen lassen erledigt), gaat dat in dit geval echt niet zo zijn! Pak jij geen verantwoordelijkheid over je praktijk en hoe het daarmee gaat, dan gebeurt er niks! Ja of het gaat nog slechter, dat kan ook nog ;)

Vraag je eens af

Dus waar ik je vandaag toe wil uitnodigen, is om eens heel eerlijk naar jezelf en jouw praktijk te kijken en jezelf een paar vragen te stellen:

  • Waar ben ik dingen ‘over de zomer’ heen aan het tillen? (Oftewel, welke activiteiten ben je nu uit aan het stellen omdat ze je misschien wat ongemakkelijk doen voelen)
  • Welke besluiten durf / wil ik nu niet te nemen en wacht ik eigenlijk tot iemand anders ze neemt?
  • Welke verhalen vertel ik mezelf die niet helpend zijn én niet waar?

Ik zou het heel stoer vinden als je je bevindingen met me zou willen delen! Ontdek je ook nog dat je tegen wat dingen aan loopt waar je zelf toch niet helemaal uitkomt en vind je het fijn als ik met je meedenk? Meld je dan aan voor een gratis sessie via deze link.

Geniet van je dag!

Liefs, Silvia