fbpx

Ok, confession time!

Ik lijk behoorlijk zelfverzekerd aan de buitenkant! Alleen ook in mij zit een onzeker klein meisje dat graag positieve aandacht krijgt. Ook wil ze soms graag van anderen horen dat ze het goed doet. Natuurlijk kan ik enorm veel leren van opbouwende kritiek! Maar het liefste heb ik een leven waarin iedereen alleen maar vertelt hoe geweldig ik ben en doe ;)

Het onzekere kleine meisje in mij, heeft me in de beginfase van mijn bedrijf enorm in de weg gezeten… Ik durfde namelijk geen hulp te zoeken, te vragen of aan te nemen.

Want wat nou als een coach zou zeggen dat ik het maar op moest geven omdat ik niet capabel was? Of dat een coach het niet eens de moeite waard zou vinden met mij in gesprek te gaan… Of dat ze mijn plannen helemaal de grond in zou boren…

Ik las wel eens over gratis kennissessies met coaches of dat je ze via Instagram een ondernemersvraag mocht stellen. Maar ik deed het niet. Ik meldde me niet aan voor zo’n sessie en ik stelde geen vragen. Ik ging er eigenlijk vanuit dat dit soort berichten niet voor mij bedoeld waren. Dat ze voor ondernemers waren die al veel verder waren dan ik. Want wie zat er nou op mij als beginner te wachten?

Uiteindelijk ben ik dus maar met een online training begonnen omdat daar geen 1-op-1 begeleiding in zat. Dan kon tenminste niemand iets van mij vinden! En vervolgens liep ik vast in die training en was er niemand om mij te begeleiden… Er was wel een Facebook groep, maar daar ging ik me echt niet kwetsbaar opstellen natuurlijk!

Straks zouden anderen zien dat ik niet wist wat ik aan het doen was!

Ik stond mezelf dus niet toe om niet goed te zijn in ondernemen. Ik moest dit maar kunnen en anders: fake it till you make it!!!

Alleen ondernemen kun je niet faken ontdekte ik… Dus wilde ik succesvol worden, moest ik toch omarmen dat ik heel veel nog niet wist. Maar ik mocht ook omarmen dat er anderen zijn om het me te leren.

Inmiddels zijn we best wat tijd verder en durf ik me gelukkig wel te laten helpen! Vorig jaar al door drie businesscoaches en nu door Veronique Prins. En laten we eerlijk zijn, bij Veronique, is het wel handig als je wat opbouwende kritiek kunt handelen want zij is behoorlijk direct. Veronique noemt het zelf liefdevol confronterend en dat klopt wel, want het is liefdevol! Maar ook gewoon direct en inderdaad soms confronterend.

Ondanks dat ik bewust voor Veronique heb gekozen als mijn coach, zit dat kleine onzekere meisje er ook nog steeds! En soms vindt ze het extreem spannend allemaal en is ze heel bang dat anderen zien dat ze iets nog niet kan. Binnen het programma van Veronique is er ook een Facebookgroep en vorige week had ik al het eerste moment dat ik echt even mijn onzekerheid aan de kant mocht schuiven om toch mijn vraag te posten.

Want als ik de vraag niet zou posten, had ik er alleen mezelf mee. Zonder vraag tenslotte geen antwoord. Ik was super onzeker dat iedereen mij heel dom zou vinden… Gelukkig kreeg ik van anderen en van Veronique hele fijne feedback (liefdevol en licht confronterend)! En ook berichten van herkenning!

Pfff, ik was dus toch niet dom! Gelukkig maar weer ;)

Als ik nu terug kijk op vooral de eerste periode binnen mijn huidige bedrijf, dan heb ik het mezelf niet bepaald makkelijk gemaakt. Ik dacht dat ondernemerschap over zelfstandigheid ging en dat dat ook betekent dat je het helemaal zelf moet doen! Dat hulp vragen was voor hen die faalden en dat hulp vragen betekent dat je incapabel bent.

Best gek, want dat had ik helemaal niet toen ik als kind mijn veters wilde leren strikken of wilde leren fietsen. En toen ik mijn rijbewijs wilde halen, heb ik ook gewoon hulp gezocht! (Ok, eerlijk is eerlijk, toen was ik ook soms al bang dom gevonden te worden.)

Echt, ik kan simpelweg niet zo goed onder woorden brengen hoe vaak ik me in mijn leven heb geschaamd omdat ik iets nog niet wist en ik kan net zo min goed onder woorden brengen hoe het mijn leven verrijkt nu ik (soms met knikkende knieën) wel hulp zoek en aanneem!

Kijk zonder hulp groeide ik ook, maar slechts op microscopisch niveau! Terwijl als ik dan kijk wat coaching door Tibor Olgers me afgelopen jaar heeft opgeleverd en Veronique nu al in 1,5 week dan is het verschil gigantisch! Ze hebben me zo veel gebracht met hun kennis, en ik heb me geen moment dom of incapabel gevoeld! Ik heb me gesteund gevoeld en het gevoel gehad dat zij het juist enorm belangrijk vinden dat ik nog succesvoller word!

Ik hoor of lees eigenlijk nooit over dit onzekere stukje van het werken met een coach en ik hoop door mijn verhaal te delen, dat jij misschien een stukje herkenning vindt. Het is echt een soort van ‘normaal’ angst te hebben dat een coach jou dom zou kunnen vinden.

Onthoud alleen alsjeblieft wel dat een coach er is om jou te helpen! En niemand is ermee geholpen als jij jezelf dom voelt dus een (goede) coach zal je never nooit dat gevoel geven! Echt niet!

 

Durf jij het nu wel aan jezelf te laten helpen? Weet dan dat je je gewoon nog aan kunt melden voor de gratis Succes Boost Sessie!