fbpx

Taal & woorden maken meer kapot dan je lief is!

Ok, dit is misschien een beetje dramatisch beschreven maar de kracht van taal en woorden is echt enorm! Lees maar even verder ;) )

Afgelopen weekend schreef ik er al een post over op Instagram en ik vind het zo’n belangrijk onderwerp dat ik er ook een blog aan wijdt!

Tot 1,5 jaar geleden was ik helemaal niet bezig met taal. Ja als taalpurist op d’s en t’s maar verder… De betekenis van woorden en hoe je ze in kunt zetten kon me gestolen worden. Dat waren pas puristen! Mensen die liepen te mierenneuken op hoe je precies dingen zei. Ik zei gewoon wat ik wilde zeggen [PUNT]!

Tot ik in een podcast hoorde van Kim Khunaraksa met als titel “Mind Your Words: The Words I Choose to Use & Not Use” (
klik hier om naar de podcast te gaan). In die podcast heeft ze het over de kracht van taal en bepaalde woorden en pas toen besefte ik me het belang.

Vanaf het moment dat ik die uitzending hoorde, ben ik zelf ook steeds meer op mijn taalgebruik gaan letten.

Ik probeer het woord moeten zoveel mogelijk te voorkomen, hoewel ik dat ook meteen de aller moeilijkste vind! Er zit zo’n extreem verschil in lading wanneer je ‘moeten’ vervangt door bijvoorbeeld ‘willen’. Ik wil die klant spreken in plaats van ik moet die klant spreken. Ik wil een social media post schrijven in plaats van ik moet een post schrijven. Of ik wil een nieuwe weggever maken in plaats van ik moet een nieuwe weggever maken.

Voel je ‘m?

Voor mij maakt dit echt een wereld van verschil! En wat ik al zei, ik vind het lastig maar ik probeer er zoveel mogelijk op te letten en het maakt alles beduidend leuker ;)

Een andere waar ik heel erg op bedacht ben is het woord maar. Ooit heb ik geleerd dat wanneer je het woord ‘maar’ gebruikt, je eigenlijk zegt dat alles wat daarvoor zat onzin is.

Het spijt me maar… => Het spijt je dus simpelweg niet
Ik wil dat wel maar… => Je wilt het dus niet! Of in ieder geval niet echt
Dat is wel belangrijk maar… => Zo belangrijk is het dus niet!

Alles waar je ‘maar’ achter zet, wordt meteen ontkracht!

Wil dat zeggen dat je het woord maar niet meer kunt gebruiken? Nee natuurlijk niet! Want soms wil je iets ontkrachten!

Het lijkt heel moeilijk maar dat is het niet! => Die kan prima!

De magie van 3 letters!

Waar ik het zondag in mijn post over had, was het toevoegen van een woord. Een simpel en kort woord van 3 letters waardoor je het jezelf ook opeens veel makkelijker maakt! En heb je kinderen, ga dit dan ook vooral meteen in de communicatie met je kinderen inzetten wat ze leren er extreem veel van!

Dat magische woord is namelijk het woordje NOG! Een woord wat mijns inziens veel te weinig wordt gebruikt en niet op waarde wordt geschat.

Ik hoor het zo enorm veel, zeker bij ondernemers maar eigenlijk bij mensen in het algemeen! (zie je hoe het woord ‘maar’ hier weer prima past ;) )

Ik kan dat niet!
Ik weet dat niet!
Ik vind het moeilijk!

Allemaal uitspraken met een behoorlijk definitief karakter! Alsof het een feit is. Terwijl het dat vaak niet is! Dit zijn perfecte voorbeelden waarin het woordje nog van extreem grote toegevoegde waarde is. Voel het verschil maar!

Ik kan dat nog niet => Ok, je kunt dus wel leren hoe het werkt!
Ik weet dat nog niet => Je hebt de kennis nu dus nog niet maar kunt het wel krijgen!
Ik vind het nog moeilijk => Omdat je iets nog niet weet of hebt geleerd, maar zodra je dat gedaan hebt is het niet meer moeilijk!

Je veters strikken vond je vroeger misschien moeilijk en kon je (nog) niet, maar je hebt het geleerd! Hetzelfde geldt voor fietsen en autorijden.

En datzelfde kan ook gelden voor ondernemen!

Misschien vind je het nu nog best moeilijk heel dat ondernemen en lukt het je nog niet echt succesvol te zijn. Maar je weet dat het mogelijk is! Want anderen doen het ook. Dus ondernemen is niet moeilijk, je weet gewoon nog niet hoe het moet!

Het letten op de taal en woorden die ik gebruik heeft mij echt laten zien dat je je leven zelf een stuk eenvoudiger kunt maken en dat je doelen veel makkelijker te realiseren zijn. Ik gun jou hetzelfde en ik heb echt enorm benieuwd wat het jou mag brengen wanneer je andere woorden gaat gebruiken.

Wat wordt jouw eerste aandachtspunt in je eigen taalgebruik?