fbpx

Dingen die ik eerder had willen leren

Dat het hele ondernemerschap één grote ontdekkingsreis is waarbij je constant blijft leren, had ik vooraf niet helemaal ingeschat of verwacht. Ik had verwacht (gehoopt 😅) dat het heel veel makkelijker zou zijn en in alle eerlijkheid, ik denk niet dat ik aan dit avontuur was begonnen als ik vooraf had geweten hoe zwaar het kan zijn heel dat ondernemen…

Adviseer ik daarmee anderen niet te gaan ondernemen?
Of heb ik er zelf spijt van dat ik in 2014 naar de Kamer van Koophandel ben gegaan zonder een echt gedegen plan of überhaupt enig idee waar ik aan begon?

Alles behalve!

Ik denk zelfs dat het soms wel handig is als je vooraf niet precies weet waar je aan begint. Denk maar aan verhuizingen, relaties of ‘even’ en vakantiebestemming uitzoeken! (of ben ik de enige bij wie ‘even’ een vakantie uitzoeken betekent dat je mij voorlopig niet meer terug ziet 😉). En naast dat het me soms wel handig lijkt niet alles vooraf te weten, is het ook vaak voor je proces ook gewoon beter wanneer je niet alles vooraf weet. We leren namelijk vaak door dingen zelf te ontdekken!

Zoals Frank vorige week in mijn webinar al vroeg: Het is toch ook goed dat je fouten leert maken? Nou als je het mij vraagt wel! Maar wil dat dan meteen zeggen dat je álles maar zelf moet ontdekken? Vind ik wel even iets anders.

Kijk ik vind het dikke prima dat ik niet vanaf dag 1 een zodanig volle agenda had dat ik moest gaan leren hoe ik zorg dat ik mezelf niet voorbij loop. Die ‘ervaring’ kreeg ik dit jaar pas en gaandeweg leerde ik hoe ik beter kon plannen, efficiënter kon werken en hoe belangrijk me-time eigenlijk voor me was.

Geen enkele ervaring is voor niets

Ook is het geen enkel probleem dat ik na verloop van tijd vaak pas ontdek wat de ideale vorm is om een traject in te gieten. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn 1-op-1 coaching trajecten, dan lijken die nu niet meer echt op hoe ze er in het begin uitzagen. Ik ben ooit gestart met wekelijkse sessies, wat veel te intensief bleek. Als iemand me dat had verteld, had ik het niet aangenomen denk ik dus dit mocht ik gaandeweg leren.

Net als dat ik later ontdekte dat sessies van 1,5 uur voor de meeste van mijn klanten veel te lang zijn. Na zo’n 45 minuten zit hun hoofd simpelweg vol dus heeft het geen zin dat ik er nog waardevolle info bij probeer te stoppen. Oh en ik ontdekte ook dat een traject van 3 of 4 maanden toch te kort was om het resultaat te krijgen wat ik graag wilde, dus ook dat veranderde ik na verloop van tijd.

En één waarvan ik het ook niet erg vind dat ik daar pas dit jaar mee in aanraking kwam, zijn klanten die niet betalen waardoor ik mocht gaan onderzoeken hoe het werkt als je een incassotraject op moet starten. Dat is namelijk iets wat helemaal niet leuk is, wat veel tijd en energie kost en wat natuurlijk helemaal niet is hoe ik met mijn klanten om wil gaan. Maar het was wel nodig.

Er zijn dus echt meer dan genoeg dingen die je gewoon gaandeweg ontdekt en dat is helemaal ok!

Waardevolle lessen die ik mocht leren

Ik heb alleen ook wel dingen mogen leren in de afgelopen jaren, die ik misschien graag iets eerder had geweten. Of die in ieder geval zo waardevol zijn, dat ik ze graag met jou wil delen. Dus vandaag heb ik 4 lessen voor je die ik graag eerder had geleerd en die ik jou graag mee wil geven!

1. Je kunt nog zo’n mooi aanbod hebben, zonder plan ga je het niet verkopen!

Dagen, misschien wel weken, heb ik nagedacht over wat mijn eerste aanbod zou zijn toen ik dit bedrijf startte. Wat je misschien helemaal niet weet, is dat toen ik Silvia Bogers Coaching begon, ik helemaal geen business coach was of wilde worden. Laat staan hypnotherapeut! Nee ik wilde een bedrijf starten als presentatiecoach, dus een coach die anderen helpt die beter willen worden in spreken en presenteren.

Omdat ik dingen toen nog niet in de meest handige volgorde deed, begon ik voordat ik überhaupt maar een plan of een klant had met het zoeken van een fotograaf voor foto’s voor m’n website én iemand die mijn logo, huisstijl en website kon ontwerpen en bouwen. Is nu niet wat ik anderen als eerste aanraad te doen, maar ik wist nog niet beter!

Voor die website moest er natuurlijk een productaanbod komen dus daar heb ik lange tijd m’n hoofd op gebroken. Achteraf ook wel logisch, want hoe ga je een productaanbod formuleren als je nog midden in je opleiding zit, je geen idee hebt wie je ideale klant is en je in je hele leven nog nooit een aanbod hebt geformuleerd??? Ik zou het niet weten hoor 😅

Wat is het plan?

Iets waar ik alleen niet over nadacht – en waar ik ook vaak van zie dat mijn klanten er niet over nadenken – is hoe ik dat geweldige aanbod dan ook aan de man ging brengen…
Ik had geen plan om mensen naar m’n site te krijgen (want geloof me, dat gaat niet vanzelf), ik had geen idee waar mijn ideale klant rond zou hangen (logisch als je die niet hebt geformuleerd), ik had niet bedacht wat ik op social media zou kunnen gaan doen of zeggen, ik dacht niet eens na over dat er verkoopgesprekken nodig zouden zijn, laat staan hoe ik daar aan zou komen.

Ik had simpelweg geen idee en geen plan! En dat is iets wat ik jou niet wil adviseren qua werkwijze ;)

Zorg dat je een plan hebt hoe je aan klanten gaat komen! En ‘ik ga posten op social media’ is geen plan. Net zo min als ‘ik ga naar een netwerkbijeenkomst’. Want een post op social media zorgt er niet voor dat mensen meteen hun creditcard tevoorschijn toveren en naar een netwerkbijeenkomst gaan zonder bijvoorbeeld een doel te stellen hoeveel potentiële klanten je wilt spreken, zorgt ervoor dat je alleen maar veilig in een hoekje blijft staan met hetzelfde groepje dat je tegenkwam bij de ingang. Of nog erger, je business buddy die je toch al kent!

2. Je komt niks halen, je komt iets brengen!

In mijn podcast van gisteren heb ik het er ook al over. Één van de belangrijkste lessen op het gebied van sales die ik heb mogen leren, is dat je iets komt brengen en niet iets komt halen. Ik ben niet van nature zo goed in sales als ik nu ben en in het begin van Silvia Bogers Coaching was dit echt iets dat ik verafschuwde! Ik vond iets verkopen wel leuk, alleen de weg daar naar toe vond ik een hel! Overigens bleef ik ook meestal op die weg, want doordat ik zo in de weerstand ging op sales en er niks van bakte, kwam het de eerste maanden echt niet tot een verkoop.

Inmiddels heb ik enorm veel geleerd over sales & ben ik er ook behoorlijk goed in geworden en ik denk echt dat het inzicht dat ik iets kom brengen (hulp, een oplossing) en niet iets kom halen (geld, aandacht, agendavulling, succes) me het meeste heeft geholpen! Ik hoefde opeens niet meer te trekken aan mijn potentiële klanten, ik was ze gewoon aan het helpen. Dit gaf zo’n andere energie aan m’n gesprekken en het zal je niet verbazen dat dit zich ook uit ging betalen!

Maak sales easy en effectief

Merk jij dat sales voor jou nog vies en lastig is en dat je nog wel het gevoel hebt dat je iets komt halen? Dan doe ik jou graag hetzelfde aanbod als dat ik de luisteraars van mijn podcast heb gedaan! Ik heb begin dit jaar namelijk een training gegeven over sales met de naam “Hoe verkopen leuk en makkelijk wordt“. Er is van die training een opname en die kan je nu met een mega korting kopen! Omdat het een opname is, krijg je ‘m meteen in je mailbox en kan je er vandaag nog mee starten!

>> Klik hier voor meer informatie en om in te stappen!

3. Ondernemerschap is een spel en je kunt alleen maar verliezen als je eruit stapt!

Oh wat heb ik het ondernemerschap in het begin serieus genomen zeg 😬 Echt véél te serieus! Ik had het idee dat iedere keuze die ik zou maken meteen zou bepalen of ik ofwel miljonair ofwel dakloos zou worden. Dat ieder idee wat ik had een mega succes zou moeten vormen en zolang ik daar niet het volste vertrouwen in had, bleef ik eraan schaven om het ‘perfect’ te maken. Ik durfde weinig (lees: niks) te proberen want wat als ik zou falen?

Vandaag de dag neem ik mijn ondernemerschap nog steeds bloedserieus! Ik ga er volledig in, haal iedere dag het beste uit mezelf en heb ambities waar de meesten van schrikken 🔥

Maar toch is het ook een spel! Ik sta mezelf toe te spelen, te leren, te ontdekken, nieuwe spellen te bedenken en soms de spelregels wat te veranderen. Ik kijk veel meer om me heen wat er gebeurt en speel daar op in, sta mezelf toe iets te lanceren wat vervolgens volledig faalt en motiveer mezelf te blijven groeien.

Just keep going

Er zijn best wat ‘spelregels’ die je hebt te volgen als ondernemer, al gaat het alleen al om de spelregels van de Belastingdienst. En ik geloof dat er bepaalde stappen zijn die je hebt te volgen om succesvol te worden als ondernemer. Je kunt tenslotte ook geen olympisch goud winnen als je niet traint!

Maar precies dat trainen is ook wat je jezelf toe mag gaan staan! Want je kunt niet op je eerste trainingsdag net zo goed zijn als iemand die dit al 10 jaar doet! En je mag ontdekken welke manier van trainen voor jou het beste werkt, waarbij je hoop ik wel snapt dat je nooit body builder kunt worden zonder een keer iets zwaars op te tillen en je geen Michael Phelps wordt als je je teen nog niet nat durft te maken.

Dus neem je ondernemerschap serieus, ben committed dit te gaan doen, stap die speeltuin in en speel het spel! Word vies, ga onderuit, sla de plank mis, raap jezelf weer bij elkaar en ga door! Want ik geloof echt dat je alleen maar kunt verliezen of falen, als je besluit ermee te stoppen.

Waarbij ik wel even de kanttekening wil plaatsen dat er niks mis is met besluiten dat je toch geen ondernemer wilt zijn! Ik hoop alleen dat je dat besluit nooit zult maken vanuit frustratie wanneer er 1 of 2 keer iets niet lukt.

4. Ondernemerschap is geen potje patience dat je in je uppie hebt te spelen!

Deze uitspraak staat ook op mijn website bij het Persoonlijke Coaching Traject en ik geloof hier echt heilig in! Want als we het dan hebben over dat spelen bij het vorige punt, weet dan dat spelen met iemand die het spelletje al eens heeft gespeeld, alles een stuk makkelijker maakt. Wil niet zeggen dat je je hoofd niet meer gaat stoten of dat alles als vanzelf zal gaan (alles behalve, trust me), maar het maakt het wel behapbaarder.

Je leert tenslotte ook niet autorijden van iemand die zelf alleen een step heeft en je leert niet lezen van iemand die analfabeet is.

Maar veel belangrijker:

Denk je dat jij ooit had leren lopen, als je niemand had zien lopen?

Dat je dan die optie ooit in overweging had genomen?

Ik heb dingen geleerd van de verschillende coaches die ik heb gehad (en nog steeds heb) waarvan ik niet eens wist dat ik die mocht leren! En dat zijn niet altijd mega mind blowing dingen hoor, vaak zijn ze zelfs zo extreem simpel dat ik niet snap dat ik het zelf niet had bedacht. Maar zij leerden het me, zonder dat ik wist dat daar iets te leren viel.

Een voorbeeld is dat ik leerde dat wanneer ik een verkoopgesprek heb gevoerd, het handig en gewenst is dat wanneer die ander er over na wil denken, we dan een terugbelafspraak maken zodat ik niet dagen, weken of maanden ga zitten wachten tot die ander een besluit heeft genomen.

Of dat wanneer ik een webinar heb gegeven, ik de dagen daarna ruimte moet hebben in mijn agenda voor het opvolgen van de deelnemers aan het webinar omdat een groot deel niet direct tijdens het webinar instapt maar wel in de dagen daarna.

Of de inzichten uit de uitspraken done is better than perfect of imperfect action beats perfect inaction. Die quotes zetten mij in de actie stand ipv dat ik blijf denken, dromen en analyseren.

Ik leerde verkopen, plannen, evalueren, incasseren, opschalen, relativeren, uitbesteden, doorgaan, vragen stellen, successen vieren, opstaan na teleurstellingen en nog zo veel meer! En dat gun ik jou ook! Dus doe jezelf een lol. Ben je er echt committed aan van jouw praktijk een succes te maken, doe het dan niet alleen 🤗

Ik ben heel benieuwd welke inzichten jij uit deze mail hebt gehaald of welke lessen er voor jou in zitten! Zou je me dat willen laten weten?

Voor nu wens ik je, as always, een prachtige dag ❤️

Liefs,
Silvia