fbpx

Geen tijd voor ziek zijn!

Als je me volgt op social media heb je vast gezien dat ik deze week ‘verrast’ werd door een ontstoken wortelpunt aan m’n voortand. Ik kan je vast verklappen, da’s geen pretje! Op social media heb ik uitgebreid gedeeld hoe ik hiermee om ben gegaan, dus dat ga ik in deze blog niet nog een keer doen. In deze blog ga ik het met je hebben over keuzes die ik qua werk maakte toen dit gebeurde. Want zelfs met een ontsteking kleiner dan een erwt, voelde ik me toch wel ziek.

Je kent ze vast wel, misschien nog steeds uit je huidige leven en anders van ‘vroeger’.

Van die mensen die super stoer en trots zijn als ze super ziek zijn en half dood met 40 graden koorts toch gaan werken. Van die ‘ziek zijn is voor mietjes’ mensen en van die mensen die dan de hele dag zitten te rochelen in een kantoortuin waardoor daarna de rest ook ziek was. Misschien was je zelf ook wel ooit zo iemand die niet aan ziek zijn deed en toch gewoon ging werken en I can’t blame you want we leven in een maatschappij waarin ziek zijn niet de bedoeling is.

Sterker nog, wanneer je in loondienst ziek bent, is zo’n beetje de enige vraag die je baas je mag stellen ‘wanneer verwacht je weer beter te zijn?’. En stelt je baas de vraag niet, dan wel de arboarts die als enige taak heeft jou zo snel mogelijk weer aan het werk te hebben.

Is wel even anders dan vroeger, toen waren ziekenhuizen plekken waar je ziek kon zijn en ook op je gemak uit mocht zieken. Niks ‘die bedden moeten zo snel mogelijk weer leeg’ maar rust pakken en beter worden!

Zonder een heel betoog te houden over hoe we nu met ziek zijn en zieke mensen omgaan (want dan wordt dit weer een boekwerk), vind ik het wel interessant te kijken wat dit doet met mensen en ook met jou als ondernemer.

Want mag jij ziek zijn?

Stel dat je morgen echt extreme menstruatiekrampen krijgt, vind je dat dan een reden om ziek te zijn of ga je gewoon werken?
Of als je je niet bepaald fris en fruitig voelt en snotverkouden bent. Duw je dan 2 zakdoeken in je neus en ga je gewoon of blijf je in bed?
Of als je een ontstoken wortelpunt hebt aan de voortand, gooi je er dan een doosje paracetamol tegenaan of een middagje Netflixen?

En ik vind alles prima hè, het gaat niet om dat je moet doen wat ik denk dat goed is! Ik wil je alleen uitnodigen eens te kijken hoe jij hier binnen je ondernemerschap naar kijkt.

Bij mij komt ziek zijn écht nooit uit, daar is mijn agenda veel te druk voor! En soms heb ik ook echt afspraken staan waarbij ik naar een doosje paracetamol en een flinke dosis reiki grijp omdat het niet anders gaat. Maar ik merk wel dat ik hier anders in ben geworden afgelopen jaar. Ik ben zachter geworden, naar mezelf en mijn lichaam.

Hoe verder je komt in je ondernemerschap, hoe meer je (in mijn ogen) merkt dat het soms echt topsport is.

En nou ben ik niet bepaald een sporter, maar ik weet wel dat je voor topsport je lichaam in topconditie hebt te brengen en als het even kan als een tempel hebt te behandelen. (Trust me, daar denk ik ook even niet aan als ik er weer een zak left-over paaseitjes in mik)

Daarom neem ik sinds vorig jaar ook meer me-time in mijn weekenden, ga ik ‘s avonds vaak heel vroeg naar bed en bleef ik deze week 1,5 dag thuis terwijl er echt een bult werk op me lag te wachten.

Wat ik te vaak nog zie gebeuren, is dat ondernemers koste wat kost door willen gaan. Want een dag niet werken is een dag geen inkomen, waarmee ze dus zichzelf en hun gezondheid ergens op de laatste plaats zetten. En wat ik je vandaag met deze blog hoop te vertellen, is dat dat niet heel handig is!

Je hebt altijd een keuze en iedere keuze heeft consequenties.

Mijn keuze om 1,5 dag thuis te blijven, heeft als consequentie dat ik nu bepaalde werkzaamheden niet heb gedaan. Baal ik daarvan? Ja zeker! Maar de wereld vergaat niet!

Ik wilde ook eigenlijk deze week deze blog overslaan omdat ik niet wist hoe ik dat moest doen, tot ik net bedacht dat ik hierover kan schrijven en de woorden als vanzelf uit m’n vingers komen. Blijkbaar is dit dus de boodschap die ik vandaag mag delen, ondanks dat het geen harde ondernemerslessen zijn.

Samenvattend wil ik je eigenlijk gewoon vertellen dat je zacht mag zijn voor jezelf! Luister naar je lichaam en ga niet door waar je lichaam wil stoppen. En heb je écht afspraken die je niet denkt te kunnen verzetten, verzet dan alles er omheen, zorg goed voor jezelf, ga op tijd naar bed en eet naast die left-over paaseitjes gezonde dingen 😉

Nou volgende week vast weer hele waardevolle praktische ondernemerslessen, maar volgens mij is deze minstens zo waardevol!

Voor nu wens ik je rust, gezondheid en een fantastische dag ❤️

Liefs,

Silvia

PS: Even heel iets anders! Ik heb vanaf 23 mei 2 weken vrij gepland om aan m’n bedrijf te werken (onder andere video’s opnieuw opnemen) en ik wil dat liever op een andere plek doen dan mijn kantoor. Ik zoek dus een inspirerende plek waar ik uit m’n eigen bubbel ben zodat ik full focus aan het werk kan gaan. Ben jij misschien in die weken op vakantie en zoek je nog iemand die op je huis (al dan niet met huisdieren) past? Misschien kunnen we elkaar dan helpen!
Is dat niet het geval maar weet je wel een toffe plek waar ik heen zou kunnen gaan? Laat het me dan vooral weten!
Mag ook in het buitenland zijn 🤗