fbpx

Wat heb jij geleerd?

Als je ooit met mij hebt gegeten (/ me hebt zien eten / me hebt zien posten over dat ik gewoon 2 lunchgerechten bestel), dan weet je dat ik best veel kan eten. In ieder geval meer dan je zou verwachten van iemand van mijn lengte en omvang ;) Ik eet vaak zelfs meer dan mijn man, hoewel hij wel 1,5 uur na het eten kan besluiten nog even 6 boterhammen te eten en dat doe ik dan weer niet (ok, meestal niet).

Nu heb ik een paar vriendinnen die ook ongeveer bodemloze putten zijn máár ik weet ook echt heel goed, dat er veel mensen zijn voor wie dit niet geldt. Alleen daar denk ik niet constant aan 😇

(Als je nu al denkt ‘waar de fuck gaat deze blog heen???’, bear with me, ik ga echt ergens naartoe!)

Vorige week vrijdag kwam een vriend uit Eindhoven die ik al een tijd niet had gezien bij me op visite om weer eens bij te kletsen en hij bleef ook eten. Ik had niet zo’n zin in het bedenken van een culinair recept ofzo, dus ik besloot te maken wat wij bij ons thuis altijd ‘food bowl’ noemen. Recept: je pleurt gewoon van alles in een slaschaal en eet dat op 😅 Meestal heeft het een basis van rijst, couscous, spelt of boekweit, zit er iets bij van sla of spinazie, zitten er groenten in als champignon, courgette, komkommer, zeewier, kiemen, bonen of maar net wat er in de koelkast ligt.

Zo ook dus vrijdag, ik had het één en ander verzameld, in twee schalen gemikt en afgetopt met wat gebakken uitjes en sesamolie. Wij allebei een slaschaal en op de bank lekker verder kletsen! Na een tijdje had ik mijn schaal netjes leeg en ik zag hem een beetje ongemakkelijk in zijn schaal prikken en af en toe iets in zijn mond stoppen. Hij had eerder al gezegd dat hij het super lekker vond, dus dat was het probleem gelukkig niet (ik ga er namelijk vanuit dat mensen gewoon eerlijk zijn, dus als hij zegt dat hij het lekker vindt, dan zal hij het wel lekker vinden).

Ik wist natuurlijk meteen wat er aan de hand was, als een feeder had ik hem gewoon teveel eten gegeven… Oeps! Dus wat ik tegen heb zei is wat mijn moeder me vroeger heeft geleerd: “Als je niet zelf op hebt geschept, hoef je ook niet alles op te eten”. Waarop bleek dat hij iets deed wat hij juist heeft geleerd: “Het is netjes en beleefd om je bord (slaschaal) leeg te eten”.

Interessant toch

Dat hij dus al lang vol zat, maar door bleef eten omdat hij dat ooit zo heeft geleerd. Zelfs zonder er echt bij na te denken dat hij ook gewoon tegen mij kon zeggen “Joh Sil, super lekker maar ik zit echt vol”.

En precies dit stuk wil ik het vandaag met je over hebben (of eigenlijk tegen je over hebben, maar als je het gesprek erover aan wilt gaan, reply dan gewoon op deze blog!). Want waar hij bleef eten omdat hij ooit heeft geleerd dat dat netjes is, doen wij als mens – en dus ook als ondernemer – allemaal dingen die we ooit hebben geleerd. Bewust en onbewust en vaak zonder er over na te denken.

Waar ik je vandaag toe wil uitnodigen, is waar jij in je business dingen doet, laat of vindt omdat je ze zo hebt geleerd. Grote kans namelijk, dat daar iets bijzit wat vandaag nog verschil kan brengen!

Ik heb vroeger thuis bijvoorbeeld geleerd dat om veel geld te verdienen, je hard en veel moet werken. Mijn ouders stonden namelijk op de markt en werkten heel hard, maar wij hadden het niet heel breed thuis. We kwamen niks te kort hoor! Alleen ik hoefde echt niet om dure schoenen of kleren te vragen (niet ideaal als je opgroeit in een tijd waarin iedereen op Nike Air Max loopt en in een Australian trainingsbroek). Mijn vader had een aantal neven die ook ondernemer waren en die hadden het wel heel breed. Wat ik daarover leerde, was dat zij geluk hadden gehad. Dus niet ‘zij hebben het strategisch slimmer gedaan’, nee zij hadden geluk. Dus: om veel geld te verdienen moet je heel hard werken en veel geluk hebben.

Je snapt misschien wel, dat ik tot mijn 33e niet bepaald de ambitie had te gaan ondernemen ;)

Wat heb jij op dat vlak geleerd? Dus over ondernemen, geld verdienen of succes? Heb jij dingen gehoord als:

  • Wie voor een dubbeltje geboren is, zal nooit een kwartje worden
  • Rijk worden is niet voor mensen zoals wij
  • Je hebt geen geld nodig om gelukkig te zijn
  • Je kunt beter voor een baas werken want dat is veel veiliger
  • Rijke mensen zijn arrogant
  • Rijke mensen zijn graaiers
  • Je hebt geluk in het spel ofin de liefde

Kan je geloven, dat wanneer je dit soort uitspraken maar vaak genoeg hoort, je daar op onbewust (en misschien ook wel bewust) niveau in gaat geloven?

En het zijn niet altijd de dingen die gezegd worden, maar ook wat wordt gedaan of gelaten. Ik weet wel dat als ik met mijn moeder in het winkelcentrum liep en ik voorstelde ergens een kop koffie te doen, zij standaard reageerde met ‘Nee joh, we drinken thuis wel koffie. Zonde om er hier geld aan uit te geven‘.

Dit heeft er bij mij voor gezorgd dat ik me heel lang schuldig voelde wanneer ik ergens een kop koffie ging drinken of buiten de deur ging lunchen. Want thuis was tenslotte veel goedkoper! Terwijl ik juist buiten de deur koffie drinken (wat bij mij dan een decaf latte wordt met plantaardige melk) of lunchen echt een cadeautje aan mezelf vind! Gelukkig kan ik daar nu extreem van genieten en wordt ik zelfs extreem blij wanneer ik lunch op mijn kantoor laat bezorgen. Ik heb daar laatst ook een podcast over opgenomen die heet ‘Voel je rijk met een banaan‘.

Klik hier om ‘m te beluisteren.

Oh en kijk ook meteen even naar wat jij hebt geleerd over verkopen en verkopers. Als jou namelijk geleerd is dat verkopers oplichters zijn, dat ze arrogant zijn, oneerlijk, egoïstisch en al dat soort dingen, hoe verwacht je dan dat jij vol vertrouwen sales gaat doen in je bedrijf? Ik durf zomaar te voorspellen dat jij dan niet bepaald staat te springen om verkoopgesprekken en dat je er ook niet heel erg goed in zult zijn.

Merk je dat dit voor jou geldt en wil je leren om enerzijds die overtuigingen over sales om te buigen en wil je anderzijds ook simpelweg beter worden in sales? Weet dan dat je de opname van mijn training ‘Hoe verkopen leuk en makkelijk wordt‘ aan kunt schaffen voor het belachelijke bedrag van 22 euro. In deze training verander je je hele mindset rondom sales en ik leer je hoe ik mijn sales doe volledig vanuit connectie en zonder aan die ander te trekken of verkoperig te hoeven doen.

Klik hier voor meer informatie over die training.

Voor mij is het super waardevol steeds opnieuw te checken of ik dingen doe, denk, geloof of laat omdat ik daar echt achtersta, of simpelweg omdat het een patroon is wat ik aan heb geleerd.

Maar ook check ik even of het iets is dat ik recenter heb gezien, gehoord of gelezen. Zo heb ik een tijdje gedacht dat ik iets fout doe met mijn werkweken van vaak rond de 45 uur (en soms wel meer). Ik hoorde iedereen over rijk worden in 24 uur dus ik voelde me bijna schuldig dat ik vol enthousiasme 5 dagen per week werk. Of dat het niet ok was dat ik gewoon graag heel veel geld wil verdienen. Ik hoorde tenslotte de meeste ondernemers over ‘als ik er maar van rond kan komen’ en ‘ik doe het niet voor het geld’.

Ondernemerschap is JOUW pad en mag op jou manier. Je hoeft je dus ook niet te laten belemmeren door meningen, visies en overtuigingen van anderen die jou niet passen. Waarbij ik overigens niet zeg dat je van niemand iets aan hoeft te nemen, kijk alleen wel van wie je dan dingen aanneemt. Ik neem bijvoorbeeld extreem veel aan van mijn eigen business coach, maar ik hoef geen ondernemersadvies van de caissière bij de Spar 😉

Ik ben heel benieuwd of jij door deze blog patronen hebt ontdekt die jou niet dienen. Waren er dingen die je ouders tegen je zeiden (of misschien wel leerkrachten of werkgevers) die je bent gaan geloven? Ben je je teveel met anderen gaan vergelijken waardoor je aan jezelf bent gaan twijfelen? Ik zou het super tof vinden als je dat met me wilt delen!

In 10 stappen naar een ton!

Heb ik nog 1 laatste ding wat ik je wil vertellen! Op woensdag 9 februari om 9 uur ‘s ochtends geef ik namelijk mijn gloednieuwe gratis webinar In 10 stappen naar een ton! En dan bedoel ik geen vent die Ton heet, ik bedoel een ton omzet in euro’s. Het is geen webinar waarin ik je een shortcut leer naar een omzet van 100.000 euro en het is ook geen webinar waarin ik je zeg dat je simpelweg je prijzen moet verhogen. Wat het wel is, is een webinar waarin ik je meeneem langs de 10 stappen die ik heb gezet om tot een omzet van een ton te komen (en daar voorbij). Het zijn overigens stappen die niet alleen gelden voor wanneer je naar een ton wilt, ik geloof dat ze je ook helpen naar een omzet van 12.000 en de basis leggen voor een omzet van 500.000.
Ik zou het super leuk vinden als je erbij bent! Je kunt je hier aanmelden!

Voor nu wens ik je een fantastisch mooie dag ❤️

Liefs,
Silvia