fbpx

Het aller moeilijkste aan ondernemer zijn is toch wel vrij nemen!

Ja het aller moeilijkste aan ondernemer zijn… Je verwacht nu misschien iets over strategisch ingewikkelde keuzes, klanten die niet betalen of mindset dingen als jezelf zien in al je grootsheid. Maar daar gaat het niet over!

Het gaat over iets wat je eigenlijk losmaakt van het ondernemer zijn, voor zover het mogelijk is als ondernemer daar volledig van los te komen. Mij lukt dat in ieder geval niet echt, ik ben gewoon 24/7 ondernemer alleen ik ben er niet 24/7 mee bezig (ja ok, soms wel 😉).

Toen ik in 2014 begon met ondernemen, keek ik vooral uit naar m’n eigen agenda indelen en dus ook meer vrijheid hebben. In loondienst was ik altijd al ver vooruit bezig met het plannen van vakanties en vrije dagen. Ik was zo iemand die in november of december al wist hoe de feestdagen het volgende jaar zouden vallen zodat ik die zo optimaal mogelijk in kon zetten. Ik had bijna altijd vakantie van Hemelvaart tot Pinksteren en als Kerst gunstig viel, maakte ik daar ook optimaal gebruik van.
Dat leek leek me dus ook zo tof aan ondernemerschap, nog meer vrij zijn!

Tot dat ondernemerschap dan ook een beetje begon te lopen… Of eigenlijk juist vooral niet liep in het begin. Één van de dingen die me trok aan het ondernemen was vrij zijn en als er iets was wat ik niet durfde in het begin, was het wel vrij nemen 😳 Want als ik vrij was, dan werkte ik niet en als ik niet werkte, dan kwam er geen geld binnen.

Als ik dus vrij nam, was ik een dief van m’n eigen portemonnee!

Dus dat was niet handig, dan kon ik beter werken! En zeker ook in de tijd dat mijn bedrijf nog niet bepaald floreerde, werd vrij nemen bijna een soort van vloeken en ik durfde het al helemaal niet te plannen. Want stel dat ik net een nieuwe klant zou kunnen krijgen als ik vakantie gepland had! Of dat iemand me zou mailen tijdens mijn vakantie maar dat ik dan niet snel genoeg reageerde!

Ik kan me zomaar voorstellen dat aangezien ik zo worstelde met heel dat concept vakantie en vrij nemen, jij dit ook zo ervaart. Dus daarom deel ik mijn verhaal en dat ik hier echt moeite mee had. Weet dat dit dus een soort van ‘normaal’ is maar dat het niet handig is en dat het jou niet bepaald ondersteund in het beste uit jezelf halen.

Wanneer je in loondienst bent, heb je wettelijk gezien 4 x je arbeidsduur per week aan vakantiedagen. Dus werk je fulltime, heb je 20 dagen (4 weken) vakantie. Wat ik mezelf in het begin echt aan heb mogen leren, is dat ik dus als ondernemer ook minimaal die 4 weken vakantie op moet maken door het jaar heen. Niks meenemen naar volgend jaar, gewoon opnemen. Of ik nu wilde of niet, en ik wilde het vaak echt niet 😇

In mijn eerste jaren dacht ik ‘ja dan zie ik in de loop van het jaar wel wanneer ik vakantie heb’. Nou ik kan je wel verklappen, dat werkt ook niet optimaal! Want dan kwam het nooit uit, of kon het volgende maand ook nog wel en dan was het opeens september en had ik maar amper vrij gehad (ja of alleen her en der een dag).

Tegenwoordig doe ik het echt anders!

Ik ben weer terug op hoe ik het deed toen ik in loondienst was (lang vooruit plannen) én ik doe eindelijk wat ik wilde doen als ondernemer: veel meer vrij nemen! Afgelopen 2 jaar met dat gedoe met Corona was het nog een beetje puzzelen omdat ik het type ben dat echt weg wil tijdens haar vakantie. Maar in 2021 heb ik netjes 6 weken vakantie gehad en voor dit jaar heb ik in totaal zo’n 11 of 12 weken staan. Best veel en ergens vind ik dat ook wel spannend!

Ik heb bijvoorbeeld 4 weken vakantie gepland staan vanaf eind september. Maar wat nu als ik dan enorm achter loop op schema qua omzet? En kan ik m’n klanten wel 4 weken ‘alleen’ laten? Of misschien gaat de wereld wel weer op slot en wat moet ik dan? Allemaal legitieme vragen die nu helemaal geen zin hebben. Dat zie ik tegen die tijd wel 😉

En over het alleen laten van mijn klanten, dat kan juist heel goed omdat ik nu al weet dat die vakantie eraan komt! Klanten in Bouw je Succesvolle Praktijk krijgen gewoon een pauzemaand in de Q&A’s dus die komen niks tekort. Klanten in 1-op-1 coaching krijgen wat meer tijd om hun traject van 6 maanden te doorlopen dus daar ontstaat geen probleem. Hypnotherapietrajecten kan ik perfect om die vakantie heen plannen dus dat komt goed.

Juist wanneer je lang vooruit je vakanties plant, is het veel makkelijker hier in je bedrijf mee om te gaan dan wanneer je het last minute wel ziet!

Dat gezegd hebbende, is dat ook meteen een mooi bruggetje! Want de aankomende 3 weken heb ik ook vakantie! Groot en roze staat het in m’n agenda: 

van 19 maart tot en met 11 april ben ik er niet 🤗

In die 3 weken ben ik ook niet beschikbaar / bereikbaar en neem ik echt even de tijd m’n vakantie en m’n verjaardag te vieren 🥳 (Ik word 10 april 41, daarom begin ik ook de 12e pas weer)

Maar je hoeft me niet te missen! Dat is ook het voordeel van vakantie vooruit plannen, je kunt je werk vooruit plannen!

  • Iedere donderdagochtend staat gewoon de wekelijkse blog op mijn website! Want ik zorg dus dat deze geschreven zijn voordat ik op vakantie ga!
  • Er staan inmiddels 82 podcastafleveringen online die je kunt luisteren en tijdens mijn vakantie komen daar zeker nog wat afleveringen bij! Je vindt de Silvia Bogers Podcast op jouw favoriete podcastkanaal (klik hier voor Spotify, dat is mijn favoriete kanaal). Luister ook vooral even de aflevering van gisteren (#81), die gaat namelijk ook over vakantie en ondernemerschap, maar dan over hoe je omgaat met je klanten wanneer jij vakantie hebt.
  • Op Instagram zal ik waarschijnlijk iets minder actief zijn dan buiten de vakanties om maar aangezien ik ook nog een week op vakantie ga naar Gran Canaria, mag je sowieso verwachten dat ik je daar zal lastigvallen met jaloersmakende foto’s 😂

En nu ben ik wel even benieuwd, hoe zit dat bij jou met vakanties? Heb je ze voor dit jaar al gepland staan of vind je dat nog te spannend waardoor je het uit blijft stellen? En als dat laatste het geval is, heeft deze blog je dan doen beseffen dat je écht vakantie mag nemen (ik durf zelfs te zeggen MOET nemen) en ga je het nu dan ook inplannen? Ik vind het tof als je me dat laat weten!

Wil ik je als laatste nog een prachtige dag wensen ❤️

Liefs, Silvia