fbpx

Hierom ervaren de meeste ondernemers geen vrijheid

Ja vrijheid… Als ik 100 (startende) ondernemers zou vragen wat de reden is dat ze zijn of willen gaan ondernemen, denk ik dat ik minstens 80 keer het antwoord ‘vrijheid’ zal krijgen. En ik snap het want vrijheid is fantastisch! Alleen de meeste ondernemers ervaren het niet en zullen het ook nooit ervaren.

Voordat ik daar helemaal induik, wil ik je eerst even kort nog op 2 dingen wijzen:

  • Aankomende week (maandag 14 tot en met woensdag 16 november) is de gratis 3daagse training Start nu je Droompraktijk. 1 uur per dag krijg je een live training van me die uit elkaar barst van kennis over het ondernemerschap en je krijgt ook iedere dag een werkboek om de informatie uit de training meteen te implementeren voor jouw business. Van alleen kennis tot je nemen is tenslotte nog nooit iemand succesvol geworden 😉 Als jij wilt gaan starten of al gestart bent maar de klanten nog niet in rijen van 3 voor je deur staan dan zou ik me even aanmelden via silviabogers.nl/droompraktijk (daar vind je ook alle informatie). Is nu je eerste reactie ‘ja maar dan kan ik niet’, luister dan eerst even deze podcast die ik dit weekend opnam. Hij duurt maar 5,5 minuut dus daar heb je vast wel ergens even tijd voor 😉
  • Eerder deze week mailde ik al dat de locatie bekend is voor de live Sales Bootcamp op 29 november. Er zijn nog tickets te koop via silviabogers.nl/sales. De prijs op de website is nu nog € 222 exclusief btw maar om middernacht gaat het omhoog naar € 333. Dus twijfel je om erbij te zijn, zou ik vandaag m’n ticket nog kopen 😊

Zo, dat wilde ik even met je delen! Dan nu verder met het onderwerp van deze blog:

VRIJHEID!

Vorige week woensdag en donderdag was ik op het event van mijn eigen coach en het thema van dat event was – je raadt het nooit 🙃 – vrijheid. Door de dingen die daar gedeeld werden en de gesprekken die ik daar had, wist ik dat dit hét onderwerp zou worden van de inspiratie blog van deze week!

Grote kans dat jij toen je besloot te gaan ondernemen ook streefde naar vrijheid. Want laten we eerlijk zijn, dat is iets dat de meesten van ons niet bepaald ervaren in loondienst. Ellende is, dat de meesten het ook niet ervaren in het ondernemerschap, ondanks dat ze dat zo graag willen! Maar hoe komt dat nou?

Eigenlijk is het heel simpel en het is iets wat je op super veel vlakken terug ziet komen, niet alleen binnen ondernemerschap. Namelijk dat we onze wens of ons doel niet specifiek maken!

Want wat is nou eigenlijk vrijheid? Waarschijnlijk is het voor jou compleet iets anders dan voor mij!

En hoe meet je dan of je het hebt bereikt? Dat kan pas als je het kaders hebt gegeven! Specifieke kaders!

Minder werken is niet specifiek, want wat is ‘minder’? 1 uur, 5 uur, 20 uur?
Net als dat meer geld niet specifiek is. Als ik je nu 20 cent geef heb je meer geld. Is het dan klaar? En ‘afvallen’ gaat ‘m ook niet worden tot je er kilo’s of centimeters aan koppelt!

En dit is dus precies waar het vaak mis gaat. We willen vrijheid, maar specificeren niet hoe dat er dan uit ziet. Of (en dit hoor ik ook écht te vaak) we geven het een definitie die (in alle eerlijkheid) nergens op slaat.

Ik wil zelf mijn agenda indelen

Cool, maar wat betekent dat dan? Betekent het simpelweg dat jij bepaalt wanneer je met klanten werkt? Betekent het dat jij wilt bepalen op welke dagen je werkt (dat kan ook in loondienst)? Of betekent het dat jij per dag wilt kunnen bepalen of je wel of geen zin hebt om te werken? Wat heel interessant is want hoe doe je dat dan als er afspraken met klanten staan? Bel je die dan af omdat je even niet zo’n zin hebt?
Dus als jou vorm van vrijheid is ‘ik wil zelf mijn agenda indelen’, maak dan voor jezelf eens specifiek wat dat betekent!

Ik wil een bedrijf bouwen op mijn manier

Klink ook heel tof, maar wat de fuck bedoel je hiermee? Wat is ‘jouw manier’? En in all honesty, je eigen manier is niet per se een handige manier. Mijn advies is toch altijd te kijken naar anderen die al een succesvol bedrijf hebben gebouwd en daar van te leren. Doe ik zelf ook! Dus mijn business heeft wel degelijk mijn sausje en doordat ik al langer bezig ben is het inmiddels ook wel mijn manier, maar in het begin copy-paste ik gewoon dingen van anderen. Niet echt mijn manier dus, wel mega effectief en het heeft me gebracht tot waar ik vandaag sta!

Ik wil financieel vrij zijn

Deze heeft denk ik bijna iedereen wel, mezelf included. Alleen wat betekent voor jou financieel vrij? Hoeveel geld is daar dan voor nodig? Wat moet er in je bedrijf gebeuren om dit te bereiken? Wanneer je geen concreet bedrag hangt aan de wens om financieel vrij te zijn, ga je het ook nooit bereiken omdat je 1) niet weet waar je naartoe werkt en 2) niet weet wanneer je het hebt bereikt.

Ik concludeerde zo bijvoorbeeld afgelopen maart dat ik eigenlijk al financieel vrij was. Als ik namelijk nu ons huis verkoop, kunnen we puur van de winst op het huis ongeveer 10 jaar leven in Azië. Als ik daar een beetje naast blijf werken, zijn we de rest van ons leven waarschijnlijk voorzien van geld. Ik ben dus vrij, maar het bleek niet te zijn wat ik bedoelde. Ik wil namelijk nog wel een tijdje in Nederland blijven wonen 😅 Mijn financieel vrije doel is nu dat ik op mijn 50e (dat is nog iets meer dan 8 jaar) wil kunnen stoppen met werken. Daarvoor heb ik dus te bepalen hoeveel geld er dan nodig is en hoe ik ga zorgen dat ik dat in de komende 8 jaar bij elkaar krijg. Ik moet het specifiek en concreet maken.

Ik wil zelf bepalen met wie ik werk

Dat is zeker een hele mooie en ik ervaar hierin ook echt vrijheid! Maar wat doe je wanneer je pas net start, de rekeningen zich opstapelen en er zich een klant aandient die eigenlijk niet je ideale klant is maar wel geld meeneemt? Ga je dan voor je vrijheid of voor het geld? Of wanneer je ook financieel vrij wilt zijn en je dus naar een bepaald bedrag streeft. Wordt het dan een ja of een nee?
En daar is geen goed of fout in (ik ging in het begin absoluut voor het geld), maar het is wel handig hier even bij stil te staan 😉

Het is overigens niet heel moeilijk én met de leukste klanten te werken én geld te verdienen. Dat is precies wat ik mijn klanten leer in Succesvolle Start. Tijdens de 3daagse Start nu je Droompraktijk ga ik een tof aanbod doen om met korting en bonussen in te stappen bij Succesvolle Start dus als je daar interesse in hebt, schrijf je dan in voor de 3daagse of stuur me even een mailtje zodat ik dat met je kan delen.

Ik ben heel benieuwd of jij ook streeft naar vrijheid

En of je dit dan ook specifiek hebt gemaakt zodat je kunt meten wanneer je leven voldoet aan de wens die je hebt. Want anders blijf je iets nastreven wat nooit te behalen valt en laten we eerlijk zijn, daar wordt toch niemand blij van 😉

Als laatste neem ik nog even de vrijheid (😋) je erop te wijzen dat ik in aanloop naar Start nu je Droompraktijk 10 dagen lang iedere dag een korte podcast upload. Die afleveringen vind je op Spotify onder de Makkelijker Ondernemen Podcast.

Liefs,
Silvia

PS: Remember dat de prijs van de live Sales Bootcamp om middernacht omhoog gaat van € 222 naar € 333!