fbpx

Hulp vragen of zelf doen?

Even een disclaimer vooraf: Deze blog begint misschien wat ‘zwaar’ maar hij wordt lichter naar het einde toe. Dat beloof ik!

Zoals je misschien weet als je me al langer volgt, leeft mijn moeder niet meer. Mijn moeder is 25 jaar lang ziek geweest voordat ze in 2018 afscheid van ons nam door euthanasie. Ze had een bindweefselaandoening (Ehlers Danlos syndroom) maar de eerste 15 jaar wisten we dat niet. Het is een onbekende ziekte en artsen hebben jaren geloofd dat het allemaal tussen haar oren zat en dat het zo erg niet kon zijn.

Het begon met een doof gevoel in 2 vingers aan haar linkerhand, toen kreeg ze ook last van haar pols, daarna haar schouders, ze had altijd hoofdpijn, kreeg steeds meer moeite met lopen en daar kwamen nog 1.000 andere ‘dingetjes’ bij. Ik zal je het hele ziektebeeld besparen maar geloof me, het was geen pretje. Het is dan ook niet voor niks dat ze uiteindelijk voor euthanasie heeft gekozen omdat ze simpelweg aan het overleven was in plaats van leven.

In die 25 jaar zagen wij mijn moeder steeds een beetje meer inleveren. Soms was het een tijdje stabiel, maar dat bleef helaas nooit lang zo. Doordat artsen de eerste jaren niks konden vinden en vanuit daar maar de diagnose deden dat het tussen haar oren zat, twijfelde zij zelf natuurlijk ook aan haar klachten. Daar bij opgeteld dat mijn moeder van het type ‘niet lullen maar poetsen’ was, maakt dat ze eigenlijk gewoon altijd door bleef gaan. Gewoon alles zelf blijven doen en als het even kan door je pijngrens heen. Daarachter lijkt het namelijk prettiger te zijn (wat natuurlijk geenszins zo is, zeker niet op lange termijn).

‘Als het even kan door je pijngrens heen’

Waar mijn moeder terugkijkend de meeste moeite mee had in de eerste jaren, was accepteren dat er iets was waardoor ze niet meer alles kon. Accepteren dat haar lijf haar soms in de steek liet. Want als ze daar aan toe zou geven, als ze inderdaad niet meer alles zelf zou kunnen, dan zou ze hulp nodig hebben en afhankelijk worden van anderen. Bijvoorbeeld met het tillen van zware boodschappentassen, maar soms ook al bij het inschenken van een kop koffie…

Ik kan het haar nu niet meer vragen maar volgens mij vond ze zelfs buitenshuis afhankelijk worden van een elektrische rolstoel minder erg dan dat ze iemand anders om hulp moest vragen met kleine dingen. Ze was tenslotte een volwassen zelfstandige vrouw en volwassen zelfstandige vrouwen vragen geen hulp! Toch?

Nu had mijn moeder door haar ziekte niet heel veel keus meer en moest ze wel hulp gaan vragen maar zij is absoluut niet de enige die hier moeite mee had! Sterker nog, ga eens even na in je eigen omgeving of misschien wel bij jezelf: Hoe goed ben jij eigenlijk in hulp vragen? Met die zware boodschappentas, dat ene ding bovenin de kast waar je net niet bij kunt, of dat schilderij ophangen waarvoor gaten geboord moeten worden.

En dat is super logisch! Want vanaf dat we geboren worden, beginnen we met proberen zelfstandig en zelfredzaam te worden! Zelf ademen – zelf om leren draaien – zelf bewegen door kruipen en daarna lopen – zelf leren drinken – zelf leren eten – leren fietsen – leren praten en voor jezelf opkomen – koken – je band plakken – je financiën beheren – je huishouden doen – ga zo maar door!

Alles leren we zelf te doen en willen we ook zelf doen!

Ik weet niet hoe het met jou zit maar als kind was één van de zinnen die ik heel vaak uitsprak “Ikke selluf doen”. Zelfstandigheid en zelfredzaamheid zijn de rode draad in ons leven, zeker wanneer we opgroeien!

Dus daar sta je dan, als volledig zelfstandige en zelfredzame vrouw! Niks of niemand nodig! En biedt iemand je hulp aan, dan heb je al “Nee joh, lukt wel” gezegd voordat je het doorhebt!

En dan ga je ondernemen…

Met de insteek dat je alles zelf moet doen. Dat je alles zelf kunt doen en dat ‘de wereld’ ook van je verwacht dat je alles zelf doet.

Selluf doen!” Toch ;)

Afgelopen week sprak ik 2 onderneemsters die me aangaven eigenlijk gefrustreerd te zijn omdat het hun niet lukt hun onderneming succesvol te maken. Hoezo lukte het hun niet? Want dit moesten ze toch makkelijk zelf kunnen vonden ze.

En deze week sprak ik een onderneemster die zie ‘Ja maar waarom zou ik gaan werken met een business coach? Wat voegt dat toe? Want ik moet dit toch gewoon zelf kunnen.’

We zijn vanaf onze jeugd zo gaan leren dingen zelf te doen en van daaruit steeds minder hulp gaan vragen. Dit zorgt er alleen voor dat we als volwassenen onszelf in de weg gaan zitten. Mijn moeder was daar een goed voorbeeld van helaas. Die heeft veel te lang gewacht met hulp vragen waardoor ze jaren lang roofbouw op haar lichaam heeft gepleegd – wat uiteindelijk een negatieve invloed heeft gehad op haar ziekteproces en haar kwaliteit van leven.

Bij ondernemers heeft het ook invloed op hun kwaliteit van leven. Want ze bereiken niet datgene wat ze graag willen bereiken met hun onderneming. Of dat nu geld, vrijheid of tijd is. En wat lever je allemaal in door het zelf te willen blijven doen? Wat kost het je ook nog eens extra aan geld, vrijheid en tijd?

Ergens is er alleen een taboe gekomen op hulp vragen. En ik had hier zelf ook last van hoor! Ik heb zelfs een tijd gedacht dat ik wel met een coach ging werken als het wat beter ging met m’n bedrijf! Ik ging het eerst wel een tijdje zelf doen 😇

‘Ergens is er een taboe gekomen op hulp vragen’

Wat ik inmiddels heb geleerd is dat je het best zelf kan. Als je maar genoeg tijd, geld en geduld hebt. Wil je alleen echt serieuze stappen zetten, sta jezelf dan eens toe hulp te vragen en ook aan te nemen. Want er is niks mis met het samen doen!

Denk je dat Max Verstappen afgelopen zondag de Grand Prix van Oostenrijk had kunnen winnen zonder hulp? Ik denk het niet ;)

Heb ik je nu de ogen geopend en besef jij je ook dat je het niet alleen hoeft te doen – of wist je dat al langer maar heb je er nog niet echt actie op ondernomen – dan heb ik iets voor je! 2 ietsen zelfs :)

1)

De eerste stap om jezelf een beetje te laten helpen, is volgende week woensdag aanwezig zijn bij mijn gratis online training. Ben je er nog niet helemaal aan toe om fully committed een traject in te stappen maar kan je wel wat tips en trucs gebruiken? Kom dan in de training luisteren naar de 5 meest gemaakte fouten door spirituele en holistische ondernemers zodat jij deze in ieder geval niet (meer) gaat maken!
Ik geef de training woensdag 14 juli om 9.00 en om 20.00 uur. Gewoon online en helemaal gratis. Klik op onderstaande button om je direct aan te melden!

2)

Besef je je dat nu het moment aan is gebroken waarop je echt hulp in mag gaan schakelen? Dat als je in 2021 toch nog die omzet wilt gaan halen waar je van droomt, dat er dan iets moet veranderen. Dat er misschien toch wel dingen zijn die je in je uppie niet of minder handig voor elkaar krijgt of waar je wel advies bij zou willen. Laat mij je dan helpen! Ik heb deze maand nog 2 plekken voor een nieuw Persoonlijke Coaching traject waarin ik je 4 maanden 1-op-1 begeleid in het bouwen van een succesvolle praktijk!

Wil je weten of dit iets voor jou is? Vul dan het intakeformulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op om een call in te plannen. Het invullen van het formulier verplicht je tot niks.

Sabine zegt over dit traject:

In januari ben ik mijn 1-op-1 business coaching gestart bij Silvia. Ik ken kende haar al via haar hypnotherapie dus ik wist dat ik bij haar ging vinden wat ik zocht. Ik zocht namelijk iemand die mij kon helpen/leren om een fundering te bouwen voor mijn bedrijf. Ik was al een poosje aan het freewheelen en ik wist dat als ik blijf doen wat ik altijd deed, ik de resultaten krijg die ik altijd krijg… en ik wou andere resultaten.

In het traject ga je echt stap voor stap alles bij langs wat je gewoon MOET doen. Doelgroep bepalen, prijs bepalen, social media plannen, je product, verdienmodellen…. Heel eerlijk, echt geen dingen die ik leuk of makkelijk vind om te doen en het ging ook zeker niet vanzelf dus heb mij vreselijk verzet en aangesteld.

Silvia heeft mij elke keer weer met beide beentjes op de grond weten te krijgen en nu is het voor mij allemaal heel duidelijk, overzichtelijk en dat geeft rust. Ook heeft ze mij geleerd dat ik mag proberen, vallen maar vooral om daarna ook weer op te gaan staan en wat anders te proberen. Zij was er om mij net dat extra steuntje te geven om weer op te gaan staan en wat anders te gaan proberen. Ik mag mezelf daarin veel meer de tijd geven en wat meer spelen.

En Veerle schreef:

Toen ik begon bij Silvia zat ik er eerlijk gezegd echt doorheen, ik wist het niet meer met mijn bedrijf. Ik wilde mijn bedrijf naar een volgend level tillen.

Silvia heeft mijn bedrijf van level 0 tot level 100 gebracht en nog blijft het groeien!! Ik ben Silvia eeuwig dankbaar. Ik heb geleerd dat spiritualiteit en business eindelijk samen kunnen gaan met de succesformule, die Silvia mij heeft gegeven. Daarnaast de werking met hypnose is voor mij de key geweest die ik nodig had!

Ik had dit noooooooit gedacht, dat ik dit punt zou bereiken. Het resultaat is dat ik mijn ideale klant hebt gevonden waar ik oprecht gelukkig van wordt! Ik heb de ideale prijs betaald en de waarde die Silvia heeft gegeven is ongekend.

De combi van hypnose en een business traject is voor mij de key geweest. Ik had nooit gedacht dit ik op dit punt stond. Van muurbloempje tot zelfstandige ondernemer die achter haar dienstverlening staat.

Wat zou het voor jou kunnen betekenen als je nu echt volledig voor je praktijk gaat en er met mijn hulp aan gaat werken? Wil je weten wat er mogelijk is voor jou, klik dan op onderstaande knop om het intakeformulier in te vullen en dan gaan we gewoon vrijblijvend in gesprek ❤️

Echt, zoals ook staat op de informatiepagina van het Persoonlijke Coaching traject:

Ondernemen is geen potje patience wat je in je uppie hebt te spelen!

Ik ben benieuwd op welke manier ik jou mag helpen 🙏🏻

Voor nu wens ik je een hele fijne dag!

Liefs,
Silvia

PS: Heb je je al opgegeven voor de nieuwe maan hypnose van morgenavond (9 juli 20.30 uur)? Je kunt nog steeds gratis meedoen. Klik snel hier voor meer informatie en om je aan te melden. Gebruik de kortingscode FEESTJE voor 100% korting 🎉