fbpx

Ik weet niet hoe lang ik dit nog volhoud…

“Er zei vandaag weer iemand nee tegen mijn voorstel. Ik weet niet hoe lang ik dit nog volhoud… Misschien moet ik er gewoon maar mee stoppen”

Dit bericht kreeg ik afgelopen vrijdag van één van mijn klanten die ik begeleid in een 1-op-1 traject. Was overigens niet de eerste keer dat ze het bijltje er bij neer wilde gooien en ik snap het ook nog. Het zit haar namelijk even enorm niet mee en dat herken ik.

Zeker in de beginfase van mijn praktijk gebeurde het me dat ik van helemaal hyper als er iemand ja zei, naar helemaal depressief ging wanneer iemand nee zei. En de nee’s kwamen helaas heel veel vaker dan de ja’s…

Mopperend, balend en soms ronduit gefrustreerd en vloekend ging ik dan naar mijn coach. Want hoe moest ik ooit een bedrijf van de grond krijgen als mensen nee bleven zeggen?!?

Het voelde steeds als een persoonlijke afwijzing en ik zag de gemiste omzet. Omzet waar ik zo enorm behoefte aan had en die ik heel graag wilde realiseren. Maar ik wilde ook echt en oprecht die ander helpen. En ik wist dat ik kon helpen! Dus waarom mocht ik dat niet?

Mijn coach luisterde dan naar mij, baalde soms even kort met me mee en relativeerde het vervolgens met de eenvoudige boodschap dat ik gewoon door moest gaan. Ondernemerschap betekent nu eenmaal ook dat er mensen nee gaan zeggen om allerlei goede en soms hele slechte redenen. Aan mij als ondernemer was het om me hier niet door te laten beïnvloeden…

Lekker makkelijk gezegd!​

Maar ik ging wel door! Al was het alleen al omdat ik haar heel veel geld had betaald om mij te begeleiden en ik dat geld kwijt zou zijn als ik het nu opgaf ;)

Nu gebeurt het me ook nog wel hoor. Soms heb ik van die periodes dat het bijna lijkt alsof ik een strippenkaart vol moet stempelen met nee’s en ik kan je wel vertellen, dat is nog steeds niet fijn… Ik mopper dan nog steeds, nu wel voornamelijk omdat ik zo extreem baal dat die ander voor de moeilijke weg gaat kiezen. Ik wéét namelijk hoe groot en waardevol het verschil is wanneer je met een coach werkt en hoe pittig ondernemerschap is wanneer je dat niet doet​​​​​​​​​​​. Het frustreert me dan dat die ander mij niet de kans geeft haar te helpen, iets wat ik dan enorm graag wil doen.

Die keuze is alleen niet aan mij (ja wel deels natuurlijk, want ik moet ook ja zeggen tegen een samenwerking) en wat ik inmiddels ook wel heb geleerd is dat iemand nu nee zegt, niet betekent dat ze later niet alsnog starten. Niet iedereen is er klaar voor op het moment dat ik er klaar voor ben helaas ;)

Wanneer ik zo’n rits aan neeën (is dat een woord?) krijg, zakt de moed mij ook nog soms in de schoenen (ok, misschien iets vaker dan soms…). Gelukkig is daar dan mijn coach die me een schop onder m’n kont geeft en ervoor zorgt dat ik toch gewoon weer door ga! Want iedere nee brengt me dichter bij een ja.

En dit wéét ik! Alleen ook ik heb soms iemand nodig die dat tegen me zegt!

Net als dat ik soms echt even nodig heb dat ze met me denkt over hoe ik het beste de follow up van mijn webinar kan doen, of ik nu wel of niet een groepstraject zal starten (voor nu nog even niet, misschien in het najaar) of hoe ik het aan moet pakken met een klant​ die niet betaalt (ja dat gebeurt helaas).

Voor mij zit de waarde van de coaching echt in deze ogenschijnlijk kleine dingen die mega veel waarde bieden. Zij tackelt wanneer ik mezelf laat sturen door beperkende gedachten, wanneer ik het mezelf te moeilijk maak (vaker dan je zou denken) en wanneer ik me aanstel en mezelf in de slachtofferrol zet (ja echt, soms lijk ik net een mens).

En dat is dus precies wat ik ook voor mijn klanten doe.

  • ​Wanneer je het bijltje erbij neer wilt gooien, help ik je herinneren waarom je doet wat je doet en ik help je door te zetten
  • Heb je gedoe met een klant, dan adviseer ik je hoe je hier mee om kunt gaan
  • Heb je even geen idee hoe je überhaupt aan klanten moet komen? Dan maken we samen een plan​​​​​​​​​​
  • Geen idee waarom potentiële klanten steeds nee zeggen? Dan analyseer ik met jou je verkoopgesprekken en help je hier beter in te worden
  • Maar het belangrijkste, ik help jou aan een stevigere en meer helpende mindset!
De magie van mindset

Want naast alle praktische dingen die je van me kunt​ leren wanneer ik je coach, is mindset het belangrijkste. Mindset is ook precies de reden dat het heel veel ondernemers niet lukt hun praktijk van de grond te krijgen en de reden dat heel veel ondernemers het bijltje erbij neer gooien.

Ik durf je ook wel eerlijk te zeggen dat als ik geen coaches had gehad​​ die me in mijn ondernemerschap en mijn mindset hadden begeleid, ik het bijltje er allang bij neer had gegooid!

Strategie is op zich overal wel te leren of te vinden. Je kunt best Googlen​​ hoe je een ideale klant bepaalt (waarbij ik wel van mening ben dat je ‘m nooit zelfstandig kunt formuleren), je kunt meerdere manieren vinden om je prijs te bepalen en zelfs hoe je een verkoopgesprek voert staat wel ergens op internet.

Wat Google je alleen niet leert – of in ieder geval niet op een manier die verschil maakt – is hoe je ook in de actie gaat wanneer je zoiets hebt gelezen. Hoe je jezelf bij elkaar raapt wanneer iemand iets heel naars over je heeft gezegd wat simpelweg niet waar is. Of hoe je dus door blijft gaan ook al lijkt het alsof helemaal niemand met je wil werken…

En daarom neem je een coach!

De meeste van mijn klanten denken dat ze met mij gaan werken om de praktische en strategische stappen waar ik ze mee ga helpen. Waarna ze gaandeweg ontdekken dat de grootste waarde niet daarin zit.

Net als dat ze denken dat ze het meeste leren tijdens de coachgesprekken die we hebben. Die zijn wel mega waardevol, maar het meeste blijken ze te halen uit de contactmomenten tussendoor. Dat wanneer je ergens tegenaan loopt waarvan je niet weet hoe je dat aan moeten pakken, je me mag mailen of appen en ik je help. Ook in het weekend :)

Mijn eigen coach zegt wel eens “You don’t know what you don’t know” en als je het mij vraagt gaat dat zeker op bij business coaching. Als je nog nooit met een coach hebt gewerkt, heb je misschien geen idee hoe waardevol dat is. Misschien zie je het zelfs wel alleen maar als een enorme kostenpost! Lees dan ook vooral even mijn blog van een tijdje geleden ;)

Als je wel met een coach hebt gewerkt – en laten we er dan even vanuit gaan dat het een goede coach was – dan weet je hopelijk hoe extreem waardevol dat is en wil je (net als ik) nooit meer zonder een coach werken omdat je ontdekt dat zo’n coach je meer oplevert dan je had durven dromen.

Ik zie dat ook bij mijn eigen coachklanten, dat een groot deel na het coachtraject van 4 maanden besluit om nog langer door mij begeleid te worden. Simpelweg omdat ze merken dat ze als mens en als ondernemer gigantisch hard groeien wanneer ze het niet allemaal alleen proberen te doen.

Nu ben ik wel heel benieuwd, werk jij al met een business coach?

Zo ja, hoe bevalt het je? En zo nee, wat is voor jou de reden het (nog) allemaal alleen te doen? Zou het tof als je me dat laat weten in een reactie op deze blog! Ik reageer altijd terug ❤️

Heeft deze blog iets in je getriggerd en wil je meer weten over hoe ik jou kan begeleiden in je ondernemerschap? Lees dan hier meer over het 1-op-1 coachtraject. Ik heb in juni nog 3 plekken voor een nieuw traject en je kunt natuurlijk ook in juli starten! Sowieso is er altijd eerst een kennismaking om te kijken of we een match zijn en of ik ook denk dat ik de aangewezen persoon ben om jou te helpen :)

Ik hoop dat deze blog je waardevolle inzichten heeft mogen geven. Misschien heb je wel ontdekt dat je niet de enige bent die het soms maar op wil geven en in dat geval hoop ik dat je vandaag wederom besluit gewoon door te gaan!

Voor nu wens ik je een hele mooie dag!

Liefs, Silvia

 

PSHeb je al ontdekt dat ik een podcast ben gestart? Deze komt voort uit de lives die ik dagelijks op Instagram houd.