fbpx

Je doet het toch niet voor het geld?!?

‘Ik wil gewoon mensen helpen, het gaat me niet om het geld’

‘Als ik in ieder geval net zoveel verdien als in loondienst dan is het prima’

‘Ik hoef geen miljonair te worden ofzo’

Een paar voorbeelden van uitspraken van ondernemers die ik spreek… Uitspraken die ik in verschillende geuren en kleuren voorbij hoor komen want wat zijn we met z’n allen toch bescheiden wereldverbeteraars!!!

Alsof er stiekem een soort competitie gaande is voor wie het meest bescheiden zichzelf weg kan cijferen :'(

En ik word er tegelijkertijd verdrietig en misselijk van! Want heel eerlijk, waar de F*CK zijn we met z’n allen mee bezig!?!

Een paar maanden geleden had ik een kennismakingsgesprek met een onderneemster voor een 1-op-1 coachtraject en zij zei letterlijk tegen me “Ja maar Silvia, je doet het toch niet voor het geld?” en ik was echt even verward. Vroeg ze dat nou serieus? Waar dacht ze dan dat ik het voor aan het doen was? Bezigheidstherapie? Om de deur maar uit te zijn? Omdat ik verder geen leven heb?

Mijn reactie aan haar was ook dat ik het wel degelijk voor het geld doe. Sterker nog, hoe stapelgek ik ook op al mijn klanten én op mijn werk ben, als ik er niks voor zou krijgen zou ik er vandaag nog mee stoppen! Ik hou met alles wat ik heb van wat ik doe, maar zonder vergoeding ga ik echt iets anders doen met m’n tijd hoor! In m’n hangmat liggen bijvoorbeeld of in het bos wandelen! Doe ik nu ook, maar dan zou ik het nog vaker en nog meer doen!

Waar komt het vandaan, dat taboe op geld verdienen? En waarom houd je het in stand? Waarom zou jij financieel niet beter mogen worden van datgene wat jij voor een ander kunt doen?

Ik denk dat ik misschien wel een boek kan schrijven over dit onderwerp en niet enkel een blog! Hoewel ik ook wel moeite heb met deze blog want ik wil er zo enorm veel over zeggen (en soms zelfs schreeuwen) dat ik het lastig vind te kiezen waar ik het eerst over ga beginnen. Dus ik begin gewoon maar ergens ;)

Geld is energie en euro’s zijn bedankbriefjes

We doen met z’n allen zo extreem moeilijk over het vragen van geld! Alsof het iets heel speciaals is, iets magisch! Maar geld is gewoon energie die trilt, net als dat alles trillende energie is. Brood, een auto, je kamerplant… Allemaal trillende energie. Alleen aan geld hebben we een waarde toegekend die iets met ons doet. Die ons klein maakt, of ongemakkelijk.

Terwijl het gewoon een wisselwerking is, een uitwisseling van energie. Jij levert jouw dienst (en dus energie), die ander levert geld (en dus energie). Simpel als dat! En waar je het heel normaal vindt dat die ander jouw energie ontvangt, vind je het niet heel normaal dat jij energie in de vorm van geld ontvangt. Zeg nou zelf, dat is toch vreemd?

En euro’s zijn uiteindelijk niets meer dan bedankbriefjes. Jij hebt iets gedaan, die ander zegt dank je wel in de vorm van euro’s. Eerlijke ruil, alles is energetisch weer in balans! Dus waar doe je dan zo moeilijk over? Je kunt je ook laten betalen in bloembollen, maar de vraag is of je daar bij de AH en je energiemaatschappij weer mee aan kunt komen :P

If you don’t pay, you don’t pay attention

Zeker op het gebied van coaching en therapie gaat deze op! Eerder deze week sprak ik nog een hypnotherapeut die een stoppen met roken sessie had gedaan bij een bekende die daarvoor niet had betaald, en die was dus ook niet gestopt. Want wat is de motivatie als er geen financiële consequenties zijn? Waarom zou je doorpakken als je het niet ‘voelt’ en als je niks doet?

Je helpt er dus niemand mee, wanneer jij gratis of voor een veel te laag tarief aan het werk gaat! Want echte transformaties zullen uitblijven. Mensen zullen minder enthousiast zijn en zich minder geholpen voelen omdat zij aan hun kan niet echt commitment hebben gegeven.

En ja er zijn altijd uitzonderingen en er zullen altijd mensen zijn die ondanks een lage vergoeding toch een transformatie doormaken, maar die aantallen zijn echt te verwaarlozen.

De ellende is zelfs, dat die mensen waarbij resultaten uitblijven omdat ze niet betalen, jou in een neerwaartse spiraal brengen! Want het probleem is vaak dat jij het idee hebt dat je het niet waard bent om geld te vragen.

Dat je nog niet goed genoeg bent!

Dus jij denkt ‘ik ben niet goed genoeg‘, je doet een sessie gratis of voor een soort van veredelde fooi, vervolgens is het resultaat van die klant niet bepaald om over naar huis te schrijven, denk jij ‘zie je wel ik ben het niet waard‘, gooi je je prijs nog maar een keer naar beneden, boekt een klant nog minder resultaat, voel jij je nog minder waard en ga zo maar door…

Zie je waar dit naartoe gaat? En is dat echt wat je wilt?

Je verpest dus je eigenwaarde en je zelfvertrouwen wanneer je geen fatsoenlijke prijs vraagt voor je diensten. Had je je dat al ooit beseft?

En ik zeg nergens dat je de hoofdprijs moet vragen hè, want daar geloof ik ook weer niet in. Je moet een prijs vragen die jij kunt dragen en die past bij het resultaat wat je levert. En die prijs zal in het begin anders zijn dan wanneer je wat langer bezig bent en dat is normaal.

Een denkfout die vaak wordt gemaakt, is dat wanneer jij een lagere prijs vraagt, het dan een soort van geoorloofd is als het resultaat wat je levert ook wat minder is. Maar dat slaat natuurlijk nergens op en komt volledig uit jouw eigen onzekerheid!

Stel je een schaal voor van 0 tot 100. En stel je dan nu voor dat de allerbeste in jouw vakgebied een klant kan brengen naar die 100. Dat dat zeg maar het ultieme resultaat is. En kijk dan nu naar het punt waar jij iemand heen kan brengen. Is dat 20? 40? 80? En wat het is doet er niet toe, maar bedenk even waar jij iemand heen kan brengen.

Denk dan nu eens aan je klant en stel je voor dat die klant op 0 staat. Denk je dan echt dat die klant ook maar enig idee heeft wat 100 betekent? Wat hij of zij zou kunnen op 100 en hoe dat eruit ziet? Dat die klant daar überhaupt mee bezig is?

Die klant wil alleen maar van de 0 af want daar is het niet fijn! En of dat naar 10, 20 of 100 is maakt die klant echt geen zak uit! Sterker nog, waarschijnlijk denkt die klant dat jij hem of haar naar 100 hebt gebracht na jouw hulp!

Er is meer dan genoeg voor ons allemaal!

Slechts 1 ding in ons leven is schaars, en daarmee heb ik het absoluut niet over geld! (wel over tijd)

Er is meer dan genoeg geld, zeker aangezien het meeste digitaal is. En is er niet genoeg, dan wordt er gewoon geld bijgemaakt. Een onbewuste overtuiging bij veel mensen is dat er maar een beperkte hoeveelheid geld is en dat wanneer zij hier een groot deel van hebben, er minder is voor de rest. Maar dat is dus niet waar!

We kunnen prima allemaal rijk worden en dan is er nog steeds meer dan genoeg over. Dat ik vorige maand 12.000 euro verdiende, betekent niet dat iemand anders daarom maar 200 euro verdiende. De hoeveelheid geld is geen taart waar we allemaal een stukje van krijgen die opeens op is.

Even terug naar het begin!

In het begin van deze blog schreef ik wat uitspraken die mijns inziens een doodsteek zijn voor je praktijk en jouw houding binnen je praktijk. Kijk je hoeft van mij geen miljoenen te verdienen. Want met een miljoen per jaar omzetten, komt ook een bepaalde werkdruk en verantwoordelijkheid om de hoek zetten waar niet iedereen zin in heeft.

Maar uitspraken als ‘het gaat me niet om het geld‘ wil ik eigenlijk niet meer horen! Ik wil namelijk dat het jou wel om het geld gaat! En helemaal als jij niks liever wilt dan anderen helpen, dan wil ik dat het jou om geld gaat!!!

Ik wil zelf wél een miljoen verdienen. Niet 1 keer maar gewoon ieder jaar. En niet dit jaar maar wel binnen 5 jaar. Waarom? Denk je eens in wat ik met een miljoen kan doen!

Waar vaak een onjuiste aanname zit, is namelijk in dat we het geld wat we verdienen ook vast willen houden. Dat we het op de bank willen laten staan. Maar ik hoef dat geld helemaal niet op de bank!

Denk je eens in dat ik 10% van mijn omzet aan goede doelen zou geven, dan zou ik bij een omzet van een miljoen dus 100.000 kunnen schenken!

Als ik veel meer verdien dan ik zelf minimaal nodig heb, hoeveel mensen denk je dan dat ik aan een baan kan helpen? Zowel zakelijk (een VA, een jurist, een accountant, een fiscalist) als privé (een schoonmaakster, een tuinman, een travel agent).

En wat denk je dat ik voor de horeca kan doen als ik vaker uit eten kan? Of voor het toerisme wanneer ik ga reizen? Of voor vrienden en familie wanneer zij krap bij kas zitten?

Het is bijna meer egoïstisch om weinig geld te verdienen dan het is om veel geld te verdienen! Als je het heel extreem trekt zou ik zelfs willen zeggen dat het je plicht is veel geld te verdienen wanneer je de wereld mooier wilt maken want dit is jouw manier waarop je echt bij kunt gaan dragen!

Hoe nu verder?

Ik hoop echt dat deze blog je ogen opent! Dat je je beseft dat jezelf financieel kleinhouden helemaal niemand dient. Niet jezelf, niet je klanten en niet de wereld.

En ik hoop dat deze blog je doet beseffen dat je niet langer een ‘praktijkje’, een ‘bedrijfje’ of een hobby hebt, maar dat je verdomme verschil wilt gaan maken! Dat jij voelt dat het jouw verantwoordelijkheid is groter te worden. Voor jezelf, je klanten en de wereld.

De eerste vraag die nu waarschijnlijk in je opkomt is ‘Hoe dan?’ en daar ga ik je mee helpen! Want ik wil dat jij het ook ‘goed’ aan gaat pakken en dat je bepaalde fouten niet gaat maken. Daarom nodig ik je uit voor mijn gratis online training De 5 meest gemaakte fouten door spirituele ondernemers waardoor hun praktijk niet van de grond komt (en hoe jij die kunt voorkomen waardoor je een vliegende start maakt)’

Ik geef de gratis training deze maand op dinsdag 20 april om 9.00 uur en om 20.00 uur. Je kunt dus zelf bepalen welk tijdstip jou het beste uitkomt.

De training is echt voor jou als jij impact wilt gaan maken, de wereld mooier wilt maken en geld wilt gaan verdienen maar eigenlijk geen idee hebt hoe je nu je eerste klanten binnen gaat halen en hoe je zorgt dat er ook klanten blijven komen. Ik leer je welke fouten je beter niet kunt maken en ik vertel je wat je dan wel moet doen zodat jij die succesvolle praktijk gaat realiseren.

Meld je aan via onderstaande button en dan zie ik je dinsdag!