fbpx

Je móet kiezen!

​​Heb je wel eens een huis verbouwd of laten verbouwen? Ik kan je een ding vertellen, dat is kiezen, kiezen en nog eens kiezen. 

In 2011 kocht ik mijn eerste huis in Eindhoven en dat was een huis waar ik letterlijk álles aan wilde verbouwen. Alle muren moesten opnieuw gestukt worden, de vloeren moesten vervangen en dus ook de plinten, er moest een nieuwe keuken in, de wc beneden moest vervangen, boven wilde ik in de oude badkamer een wc en een wasmachine aansluiting en van een slaapkamer wilde ik de badkamer maken met bad en douche, alles moest geschilderd worden, zelfs de architraven van de deuren (dat zijn die lijsten er omheen) heb ik verwijderd en laten vervangen.

Het was dus nogal een klus 😅 Voordeel is wel dat als je een huis koopt waarbij niks naar je zin in, je het volledig eigen kunt maken!

Overal moest ik iets van vinden…

Ik was echt mega enthousiast! Sowieso vond ik het super tof dat ik in m’n uppie op m’n 30e een huis had gekocht maar ik stond vooral ook te stuiteren omdat ik dit huis helemaal naar mijn eigen zin ging maken! Het zou echt mijn huis worden met mijn smaak en mijn keuzes!​​

Die verbouwing van dat huis ​​heeft uiteindelijk 5 maanden geduurd (wat helemaal niet zo lang is gezien wat er allemaal gedaan moest worden) en ik herinner me nog goed dat ik er naar verloop van tijd echt extreem klaar mee was!

Waar ik in het begin super blij werd van dat ik alles zelf mocht kiezen, vond ik het kiezen steeds minder leuk of fijn. Want wat bleek, ik moest echt letterlijk OVERAL iets van vinden! Hoe wil je deze tegels, hoe hoog moeten de stopcontacten en hoeveel wil je er, welke kleur moet deze muur, wat wil je hier op de vloer, wil je plinten van 8 hoog of van 10 hoog, welke wc bril moet er komen, heb je al een wastafelmeubel, waar wil je de handdoekhaakjes….​​

Ik werd helemaal gek!!!​​

​​Ik weet nog goed dat ik na verloop van tijd echt huilend aan de telefoon hing met m’n moeder dat ik zei ‘Mam ik wil gewoon even niks meer kiezen! Ik kan niet meer kiezen, het is gewoon teveel!’

Uiteindelijk is het (natuurlijk) allemaal goed gekomen met ​​dat huis (mijn moeder heeft me richting het einde steeds vaker geholpen met kiezen) maar nog steeds als ik aan die verbouwing denk, dan denk ik aan al dat kiezen en hoe ik dat na verloop van tijd echt niet meer wilde. Maar ik denk ook aan hoe het wel moest en wat het me uiteindelijk heeft opgeleverd dat ik wel heb gekozen. Van mijn keuken tot aan de handdoekhaakjes en de wc rolhouder, alles was hoe ik het wilde hebben!

Daar gingen we weer, maar nu samen

In 2018 hebben Frans (mijn man) en ik samen een huis gekocht in Nijmegen. Ook dit is weer een huis dat volledig verbouwd moet worden maar deze doen we in etappes. Een deel van de bovenverdieping hebben ​​we in 2018 gedaan, in 2019 hebben we de badkamer verbouwd en de benedenverdieping dat wordt waarschijnlijk 2023. Ik kan je alvast verklappen, die benedenverdieping wordt ook weer zo’n ding waarbij ik halverwege ga huilen omdat ik niet meer wil kiezen 😅 Gelukkig heb ik dan Frans om me erbij te helpen en ik weet nu al dat al dat kiezen me uiteindelijk wel heel gelukkig gaat maken!

Inmiddels denk je misschien ‘leuk verhaal Sil, maar waarom heb je het hierover in je wekelijkse blog’ en ik snap dat je je dat inmiddels afvraagt 😉

En dat is om de volgende reden: Binnen ondernemerschap zal je ook moeten kiezen!
Steeds weer, of je nu wilt of niet!

Keuzes maken in alle keuzes die er te maken zijn

In het begin van mijn ondernemerschap werd ik daar ook wel eens moe van! Want ik moest een bedrijfsnaam kiezen, een url, een logo, een huisstijl. Ik dacht toen dat dat de meest belangrijke dingen waren, inmiddels weet ik wel beter.

En nu zijn het keuzes als ‘ga ik dit wel of niet uitbesteden‘, ‘wil ik eigenlijk wel met die klant werken‘, ‘wat ga ik doen met die ene training‘, ‘wanneer plan ik vakantie en wat betekent dat voor mijn klanten‘​​, ‘hoeveel geld gaat er deze maand in Facebook ads‘ en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Als ik kijk naar de beginfase, was er eigenlijk maar één grote keuze die ik moest maken maar waar ik me toen nog niet bewust van was. Namelijk een doelgroep, een ideale klant. En dan ook nog een klant met een urgent probleem dat ik op kon lossen. Dat is ook wat ik al mijn klanten nu leer, dat het bouwen van je bedrijf begint met het kiezen van een ideale klant en daarna het formuleren van een ijzersterk productaanbod.​​​​

Praat je tegen iedereen, dan praat je tegen niemand.

Afgelopen week heb ik een aantal gesprekken gehad met potentiële klanten en wat zij allemaal gemeen hadden, is dat ze een praktijk hebben die nu niet loopt hoe ze graag zouden willen. De gemene deler in hun probleem: ze hebben geen of niet genoeg klanten en hebben geen idee waar ze ze vandaan moeten halen.​

Wat ik ook bij hun allemaal zag, is dat ze een bepaalde keuze hebben gemaakt, en dat was de keuze om er voor ‘iedereen’ te zijn en niet voor een specifieke doelgroep.

Voor mij zijn deze twee dingen aan elkaar verbonden. Ik geloof dat wanneer je géén ideale klant kiest, je dit direct terug zult zien in je aantal klanten en je omzet. En dan niet op een fijne manier. Ik geloof dus ook dat wanneer je wél een ideale klant kiest, het veel makkelijker is om klanten te krijgen en omzet te genereren.

Niet dat wanneer jij vandaag besluit te werken met een bepaalde doelgroep dat de klanten dan morgen opeens in rijen van 3 voor je deur staan (gun ik je overigens wel hoor!), maar voor mij is dat echt stap 1 in het bouwen van een succesvolle praktijk.

Wat wil jij?

Maar wie ben ik om jou te zeggen hoe jij je bedrijf moet bouwen? Wie ben ik om je te dwingen een ideale klant te kiezen? Kijk het is míjn waarheid dat dit een succesvolle manier is en het is de manier waarop ik het doe. Dat wil alleen niet zeggen dat de rest van de wereld maar moet volgen!

Wat wél super belangrijk is – als je het mij vraagt geldt dat echt voor iedere ondernemer – is dát je de keuze maakt of je met een ideale klant wilt werken. Wil jij je richten op één doelgroep of juist op volledige bevolkingsgroepen?​​​​​​​​​​​ Wil je een specialist zijn of een generalist?

En alles is daarin ok, het gaat erom dat jij je er goed bij voelt! Ik geloof alleen wel dat het een bewuste keuze moet zijn en niet – wat ik afgelopen week in die gesprekken zag – dat je maar gewoon ziet wat er op je af komt en vanuit daar wel kijkt wat er met je praktijk gebeurt.

Kiezen om gekozen te worden

Als je het mij vraagt hebben succesvolle ondernemers een aantal dingen gemeen, waaronder dat ze hebben gekozen voor een strategie. En die strategie kun je pas ontwikkelen en volgen wanneer je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Net als dat je je route van a naar b pas kunt bepalen wanneer je je vervoersmiddel hebt gekozen.

Dus ga eens bij jezelf te raden of jij bepaalde keuzes hebt gemaakt​​​​​​​ die ervoor zorgen dat je een strategie kunt volgen. En ben je ook trouw aan die strategie of ben je ergens along the way afgeweken? En is die afwijking dan ok en weloverwogen, of eigenlijk niet zo handig?

Allemaal overwegingen, allemaal keuzes en allemaal ok, zolang het maar bewust gaat 🤗

Niet alleen, maar samen doen?

Merk je dat je onderweg ergens gestopt bent met kiezen en dat je ondernemerschap je nu vooral overkomt? Weet je dat je keuzes hebt te maken maar wil je niet meer kiezen omdat je niet meer weet wat nu eigenlijk handig is? Wil je dat er even iemand met je meedenkt maar is je moeder niet de aangewezen persoon als het om je business gaat?

Dan heb ik iets tofs voor je! Want in januari geef ik 3 brainstormsessies weg van 30 minuten waarin ik gratis en vrijblijvend met jou meedenk over je bedrijf en de stappen die jij nu kunt zetten!

Je kunt je aanmelden voor de brainstormsessies tot en met 31 december en dan krijgen de winnaars begin januari bericht! Aanmelden doe je door een korte vragenlijst in te vullen, die vind je hier.​
Ik kijk ernaar uit jouw antwoorden te ontvangen!

Tot slot

Rest me voor nu niks anders dan je fijne kerstdagen te wensen, met als het even kan niet te veel om te kiezen 😉 Wij moeten zelf nog even kiezen wat we eerste kerstdag eten (grote kans dat het boerenkoolstamp wordt, net als vorig jaar) en ik mag nog kiezen of ik op tweede kerstdag m’n blauwe of m’n zwarte joggingbroek aandoe. Verder heb ik volgens mij alles wel gecoverd voor dit jaar!

Geniet van de dagen en tot snel!​​​​​​​​​​​​

Liefs, Silvia