fbpx

Jezelf klein houden als ondernemer.

Ik gun je een groots leven, groter dan je had durven dromen. Of je nu ondernemer bent of in loondienst. Maar waarom gebeurt dan vaak het tegenovergestelde bij ondernemers? Waarom zou je jezelf klein houden als ondernemer? Zo enorm zonde maar ik zie het veel gebeuren. Daarom een blog erover, waarna ik hoop dat je groter gaat dromen.

Het begint met jezelf beperken in je dromen.

Afgelopen week had ik een strategie call met een beginnend onderneemster. Ze werkt nog in loondienst en is daarnaast haar bedrijf aan het starten.

Toen ik haar vroeg naar haar dromen met haar onderneming, vertelde ze me al snel dat ze graag wil leven van haar bedrijf en wil stoppen met werken in loondienst. Ze hoeft niet heel veel geld te verdienen zei ze, hetzelfde als wat ze nu in loondienst verdient is genoeg.

En dat was niet de eerste keer dat ik dit een onderneemster hoorde zeggen. Ik raak altijd alleen een beetje in de war van zo’n uitspraak.

Want als je slechts wilt verdienen wat je in loondienst verdient (en dan wel met ongeveer net zoveel uren), waarom ga je dan ondernemen? En is het wel echt wat je wilt?

Ik vroeg haar door naar haar dromen en doelen en hoe meer ik haar aanspoorde te dromen, hoe groter de dromen werden. Goede studie voor de kinderen, vaker shoppen, meer reizen, investeren in studies en persoonlijke ontwikkeling, vaker uit eten, minder werken, huis verbouwen, meer leuke dingen met het gezin. Ze kon uiteindelijk een enorme lijst verzinnen.

Alleen, het waren allemaal dingen die helemaal niet gaan met het bedrag wat ze nu verdient. Want als dat zou gaan, dan leefde ze dat leven nu al wel!

En ik weet dat zij niet de enige is die heel klein denkt. Sterker nog, het merendeel van de ondernemers denkt klein. Grote kans dat jij het ook doet.

Wat zit er achter?

Waar komt dat toch vandaan? Er is iets met dat jezelf klein houden als ondernemer. Is het angst? Cultuur? Bescheidenheid?

Toen ik het haar vroeg, gaf ze aan dat wanneer ze klein inzet, het minder erg is wanneer het niet lukt. Maar wat is niet lukken? Wanneer is het niet gelukt dan?

Dat wist ze zelf eigenlijk ook niet.

Maar stel dat ‘niet lukt’ betekent dat je maar 10% van je maandelijkse omzetdoel hebt gehaald. Is het dan niet veel handiger 10% van € 30.000 te halen dan 10% van € 3.000?

Ik denk dat het ook wel een stukje in ons mensen zit hoor. Dat er toch een soort angst is voor falen, angst wat anderen er wel niet van zullen zeggen als het niet lukt, angst voor spijt. Andere mensen hebben die angst ook en als je niet uitkijkt, projecteren ze die weer op jou, waardoor je je eigen angst hebt en die van hun!

Waar komt dan klein beginnen toch vandaan?

Het doet me denken aan toen ik jaren geleden mijn eerste tatoeage ging laten zetten. De meeste mensen die ik het vertelde, vroegen wat en waar ik ging laten zetten. Werd het mijn enkel, mijn schouderblad, mijn pols? Als ik dan vertelde dat ik een behoorlijk grote dromenvanger op mijn bovenbeen ging zetten reageerden de meesten geschrokken.

Zo groot?? Bijna je hele bovenbeen??? Wat nu als je spijt krijgt? Kon ik niet beter beginnen met een kleine tatoeage? Of op een plek die niemand zag…

Ik kon daar niet bij, bij die ‘logica’. Waarom zou ik eerst iets kleins doen (wat ik dus helemaal niet wilde) om daarna iets groots te doen? Alsof ik van een kleine tatoeage minder spijt zou hebben dan van een grote. Maar ook alsof ik hier niet goed over na had gedacht.

Ik vroeg dan meestal of die persoon ook eerst een hele kleine tv had gekocht voordat ze die breedbeeld tv had aangeschaft. Gewoon om eerst te kijken hoe iets in het klein is. Dat had overigens niemand gedaan.

Ze hadden ook niet eerst een vlucht van Amsterdam naar London geboekt voordat ze naar Amerika gingen vliegen. Of bewust en heel klein huis gekocht voordat ze naar een groter huis gingen. Of een bescheiden bruiloft en trouwjurk voordat ze groots uit gingen pakken met een enorm feest en een Sissi jurk.

Het kan ook anders!

Waarom doen zoveel ondernemers dit dan wel? Wat is dat toch met dat klein beginnen? Waarom zo voorzichtig en onzeker? Wat levert het jou als ondernemer op om jezelf zo klein te houden?

Doe jezelf een plezier en ga eens dromen. Ga eens echt dromen over wat je allemaal wilt in je leven! En als je dat inzichtelijk hebt, kijk dan eens wat daar voor nodig is.

Ga je dat redden door klein te blijven? Nee hè!

Waarom blijf je dat dan doen?

Je hoeft het niet alleen te doen!

Weet je even niet zo goed hoe je groots kunt dromen? Of lukt dat groots dromen wel maar heb je nu geen idee hoe je dan verder moet? Laat me je dan helpen en plan een strategiesessie met me in. Ik denk dan een uur met je mee over jouw dromen en de te zetten stappen om ze te behalen.

Want echt waar, je hoeft niet klein te blijven, daar help je niemand mee.

Klik hier om direct een strategiesessie in te plannen.

Hoe is dit voor jou? Merk je dat je je misschien ook kleiner houdt dan handig is? Of droom jij al enorm groot? Als dat laatste het geval is, dan ben ik super benieuwd naar jouw dromen, want ik hou van grote dromen!! Wil je ze vertellen in de reacties of met een bericht via het contactformulier.

 

Ik heb ook een Facebook community voor vrouwelijke ondernemers die klaar zijn met zichzelf klein houden. In deze groep deel ik veel waarde en supporten de leden elkaar in zelfverzekerd ondernemen. Je kunt hier lid worden!