fbpx

Kosten of investeringen?

Een nieuwe week een nieuwe blog :) En vandaag wil ik het met je hebben over geld!

En niet zomaar over geld, nee over geld wat je uitgeeft.

Laat ik je eerst vertellen dat ik een beetje een rare was als het ging om geld uitgeven. Ik kon namelijk echt 5 minuten staan twijfelen in de supermarkt of ik echt alweer portobello’s ga kopen in plaats van – veel goedkopere – witte champignons. Want is dat wel nodig? En in een restaurant betrapte ik me er vaak op dat ik eerst naar prijzen van de gerechten staarde voordat ik koos waar ik eigenlijk zin in had.

Was dit financieel ook nodig dat ik hier zo naar keek? Alles behalve! Geloof me, die paar euro die kon ik prima missen. Er was alleen toch iets in me dat nog keek vanuit schaarste en dat het goedkoop moest. Zal wel met m’n opvoeding te maken hebben ;)

Aan de andere kant, gaf ik grote bedragen vaak juist extreem makkelijk uit! Een vakantie van € 2.000 dacht ik amper over na. Een cursus of training van € 3.000 ging relatief makkelijk en toen ik besloot betonstuc te willen op de muren van onze badkamer (à € 125 per m2) dacht ik geen moment over het totale kostenplaatje.

Het was net alsof hoe groter het bedrag, hoe makkelijker ik die uitgave deed!

Wat voor mij een verandering bracht, was toen ik de podcast van Charlotte van ‘t Woud luisterde over hoe zij een miljoen verdiende en de stappen die daaraan vooraf gingen. Klik hier om de podcast in Spotify te beluisteren.

Door haar podcast ging ik nadenken over mijn eigen relatie met geld en waarom ik soms heel makkelijk geld uitgaf en soms juist niet en ik ontdekte dat voor mij er een verschil zat in kosten en investeringen. Ik ontdekte overigens ook dat de manier waarop ik die verdeling maak niet altijd helemaal klopt ;) Daar kom ik nog op terug!

Het verschil zat ‘m voor mij dus in kosten en investeringen. Maar wat bedoel ik daar dan mee?

Het verschil

Kosten zijn voor mij bedragen die zeg maar ‘nodig’ zijn om uit te geven. Heel basic kan je denken aan brandstof voor je auto, je telefoonabonnement of je energierekening. Zakelijk kan je denken aan kosten voor bijvoorbeeld je website, e-mailmarketingsoftware en misschien huur van een kantoor. Hoewel die laatste ook een investering kan zijn!

Samengevat vind ik kosten een soort noodzakelijk kwaad en dat hoeft vooral niet meer kosten dan strikt nodig.

Investeringen zijn voor mij bedragen die ik uitgeef aan bijvoorbeeld belevingen of dingen die te maken hebben met mijn ontwikkeling als persoon en ondernemer. Het zijn dingen waar mijn leven rijker van wordt en die me ook altijd iets opleveren!

Een vakantie is voor mij een investering omdat het een beleving is en ik er ook een fijner mens van word wanneer ik regelmatig op vakantie ga.
De badkamer is voor mij een investering omdat ik iedere dag intens gelukkig word wanneer ik onze mooie badkamer inloop.
Een cursus of training is voor mij een investering omdat ik er van groei als mens en als ondernemer én omdat het me vaak in contact brengt met andere interessante mensen!

Investeringen mogen – in tegenstelling tot kosten – best veel geld kosten, want het levert me iets op!

Eerder schreef ik al dat hoe ik de verdeling maak vaak helemaal niet klopt, en dat ontdekte ik dus toen ik langer nadacht naar aanleiding van die podcast.

Een rijk gevoel door portobello’s

Want ik vind portobello’s super lekker! Door die te kopen, krijg ik een soort rijk gevoel. Want ik kan iets eten wat ik lekker vind en ik kan het nog betalen ook! En dat heb ik met wel meer eten, zoals bijvoorbeeld geschilde asperges (voor als je te lui bent ze zelf te schillen).
Waarom zie ik dit dan vaak als kosten en kijk ik naar de prijs die ervoor betaald moet worden?

Uit eten vind ik echt een uitje en ik geniet daar intens van! Wat zit ik dan te zeiken over een hoofdgerecht wat € 2 duurder is of een toetje van € 10! Terwijl het precies is wat ik wil en het ook nog echt super lekker is :P

Maar ook zakelijk! Ik heb een kantoor waar ik iedere maand huur voor moet betalen. Ik zou ook wel vanuit huis kunnen werken maar ik vind het veel fijner dat ik een plek buitenshuis heb waar ik heen kan gaan en waar ik ook weer van weg kan gaan! Wanneer ik nu ‘s avonds naar huis ga, ben ik ook echt vrij. Terwijl toen ik helemaal aan het begin dit kantoor niet had en vanuit huis werkte, ik eigenlijk altijd op m’n werk was (en dus ook heel vaak aan het werk).

Ik mocht veel dankbaarder zijn!

Door die podcast besefte ik me dat eigenlijk iedere euro die ik uitgeef een investering mag zijn. Dat ik veel dankbaarder mag zijn voor het geld wat ik heb en het geld dat ik uit kan geven. Ik heb een hypotheek voor een heel fijn huis, ik ben verzekerd, ik kan bellen en internetten en thuis hebben we iedere streamingdienst die verkrijgbaar is!

Dat ik meestal 4 tot 5 keer per jaar op vakantie ga, dat ik me laat coachen, dat ik opleidingen blijf doen om mezelf bij te scholen, dat ik in een super fijne auto rijd die ik gewoon netjes iedere zoveel kilometer een beurt laat geven.

Dat ik door een e-mailmarketing programma de mogelijkheid heb jou een mail te sturen en bepaalde dingen te automatiseren, dat ik door mijn Zoom abonnement de Q&A’s voor Bouw je Succesvolle Praktijk kan hosten en dat ik volgende week dinsdag mijn webinar weer kan geven door gebruik te maken van Webinargeek, ga zo maar door!

Toen ik zo ging kijken naar het geld wat ik uitgeef, veranderde voor mij heel de lading.

Iedere euro die ik uitgeef is een investering en is een cadeautje!

Als we nu even puur kijken naar uitgaven die we als ondernemer doen, wil ik met je delen wat ik vaak tegenkom bij de ondernemers die ik spreek en waar ik mee werk.

Zij zien namelijk alles als kosten en ze kijken bij alles alleen naar de prijs. Niet naar wat het oplevert!

Dingen zijn snel duur, geld is schaars, kosten zijn noodzakelijk.

Waardoor ze bijvoorbeeld enorm veel tijd stoppen in het zelf bouwen van een website (terwijl tijd het enige echte schaarse goed is) omdat het ‘duur’ is dat iemand te laten doen. Maar als je het uitbesteden als een investering ziet, wat levert het je dan op?
Waarschijnlijk een professionelere site, meer tijd in je agenda om nieuwe klanten te vinden en de rust dat je niet alles zelf hoeft te doen.

Als je dan toch ergens in moet investeren…

Maar wat me het meeste pijn doet bij de ondernemers die ik spreek, is dat ze zich niet laten begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling en in het ondernemerschap.

Iets waar ik altijd heel makkelijk geld aan uit heb gegeven, is aan coaching, begeleiding en zelfontwikkeling (waaronder opleidingen). Omdat ik weet, dat wanneer ik zo’n investering doe, ik er altijd meer voor terugkrijg!

Wanneer ik € 2.000 in een vakantie investeer, heb ik waarschijnlijk een fantastische week (of 10 dagen) en heb ik daarna weer nieuwe energie en ben ik helemaal bijgetankt. Perfecte investering dus!

Wanneer ik vervolgens € 2.000 in coaching of een opleiding investeer, is vaak vooraf niet inzichtelijk te krijgen hoe enorm veel me dit op gaat leveren!

Het gaat me groei brengen als persoon & als ondernemer en het gaat me inzichten geven. Het gaat me enorm veel tijd besparen omdat ik dingen niet zelf uit hoef te zoeken, omdat ik meer georganiseerd bezig ben en omdat ik niet meer verdwaal in de 1.000 ideeën die ik steeds maar heb!

Bij coaching en persoonlijke ontwikkeling is het – als je het mij vraagt – nooit van belang wat iets kost in euro’s.

Echt nooit!

Coaching en persoonlijke ontwikkeling gaan over wat het je oplevert! Als mens, als ondernemer, in tijd, in waarde, in inzichten, in groei! En door het te zien als een investering en niet als kosten.

Echt doe jezelf een lol en kijk niet langer naar de euro’s die je ergens aan uit hebt te geven maar focus op wat iets je oplevert. Dat verrijkt echt je leven en het maakt je direct een stuk dankbaarder voor wat je hebt en wat je daarmee kunt doen ❤️

Hoe is dit voor jou? Zie je eigenlijk alles als kosten en maak je je stiekem nog druk om iedere euro of kan je (sommige) dingen als echt als investeringen zien? Ik zou het leuk vinden wanneer je me dat laat weten.

Voor nu wens ik je een super mooie dag!

Liefs,
Silvia

PS: Ik noemde het al even dat ik aanstaande dinsdag (19 oktober) mijn gratis webinar geef. Dat geef ik om 9.00 uur en het gaat over de 5 meest gemaakte fouten door (startende) ondernemers en hoe jij die voorkomt. Staat jouw agenda nog niet vol met klanten en zou je wel meer klanten en meer omzet willen? Kom daar dan zeker naartoe!
>> Klik hier voor meer informatie en om je meteen aan te melden
(er komt ook een replay dus kan je dinsdag niet om 9.00 uur, meld je dan toch gewoon aan dan ontvang je achteraf een mail met de link naar de replay)