fbpx

Next level ondernemen – Verpot je plant!

Een paar weken geleden moest ik constateren dat de Alocasia Zebrina (dat is een plant, klik op de link voor een voorbeeldfoto) op mijn kantoor niet meer zo blij was. De bladeren hingen er maar sneu bij, ook wanneer ik meer water gaf, er tegen praatte of de plant wat meer licht gaf…

Dus wat doe je dan als trotse plantbezitter? Juist! Je vraagt tips op Instagram :P

Ik kreeg verschillende tips. Van liedjes zingen tot aan meer liefde geven en ook praktische(re) tips als aan de plant trekken om stevigere wortels te creëren en plantenvoeding geven.

De tip die ik het meeste kreeg en die me ook wel logisch klonk, was de plant simpelweg verpotten naar een grotere pot met verse aarde. Oftewel, een ruimere jas voor de plant :)

Een paar weken geleden nam ik de plant al mee naar huis alleen de huidige omstandigheden maakten dat het even lastig was een grotere pot te halen (en ik wil zo’n pot echt zien, niet via internet bestellen). De plant stond dus iets van 3 weken super zielig te zijn op de bar (je kent dat vast wel, je komt met volle handen binnen, je zet dat wat je vast hebt ‘even’ ergens neer en weken later staat het daar nog) maar 1,5 week geleden kwam ik dan toch eindelijk bij een tuincentrum, kocht een nieuwe pot en potgrond en ging vol goede moed naar huis!

Waar het vervolgens nog 1,5 week duurde voordat ik er ook daadwerkelijk mee aan de slag ging…

Ook dat herken je vast ;)

Maar afgelopen maandag was het dan eindelijk zo ver! De plant kreeg een nieuw ‘huis’ in de vorm van een grotere pot met verse aarde. Plant blij, ik blij! En vervolgens vergat ik ‘m weer mee naar kantoor te nemen… Echt, niks menselijks is mij vreemd hoor :P

Als je tot hier hebt gelezen dan gok ik dat je je inmiddels wel afvraagt waarom je in vredesnaam een blog aan het lezen bent over een plant. Want dit zou toch over ondernemerschap moeten gaan!

Goed punt! Laten we het dan eens over ondernemerschap hebben. Want als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik in bijna alle situaties een bruggetje weet te leggen naar het ondernemerschap dus dat doe ik nu ook :)

Ik heb namelijk een aantal lessen (5) ontdekt die je hieruit kunt leren :)

1. What got you here won’t get you there

Toen ik de plant kocht, was de pot waar hij bijna een jaar in heeft gestaan perfect voor het formaat van de plant. De plant kon fijn wortelen, kon prima groeien en heeft in dat jaar ook behoorlijk nieuwe bladeren gemaakt. Alle omstandigheden waren ok.

Na bijna een jaar was dat alleen niet meer zo, de omstandigheden waren niet meer voldoende. De omstandigheden die de plant tot dit punt hebben gebracht, kunnen de plant niet naar een volgend formaat brengen. En dat is bij ondernemerschap ook zo!

De strategieën en technieken maar ook de mindset die je heeft gebracht tot waar je nu bent, gaat je niet verder brengen dan dit punt. Wil jij groeien met je bedrijf, dan heb je een ‘grotere pot’ nodig.

2. Verander je omstandigheden als je wilt groeien.

Als je te lang ‘in dezelfde pot’ zit met dezelfde aarde, dan na verloop van tijd ga je je blaadjes laten hangen. Je bent niet meer blij en vers water is niet meer genoeg om je bladeren enthousiast in de lucht te steken. Misschien wordt het zelfs wel saai of voorspelbaar wat je doet. Ervaar je hangende bladeren? Dan is het waarschijnlijk tijd om weer een stapje te groeien!

Ik geloof dat je onderneming nooit grotere kan groeien dan jij als persoon, wat betekent dat wanneer jouw blaadjes hangen en je met je bedrijf naar een next level wilt, je als persoon ook naar een next level hebt te gaan. Je kunt met je mindset van vandaag niet je bedrijf van de toekomst runnen. Wat kan jij dus doen waardoor je mindset verandert, je pot groter wordt en jij ruimte hebt voor dat volgende level!

3. Het is best normaal dat je niet meteen in de actie schiet en dat is ook niet altijd nodig.

Ik heb een paar weken naar hangende bladeren gekeken voordat ik de plant mee naar huis nam, toen heb ik nog 1,5 week gewacht voordat ik een pot ging kopen en toen nog 1,5 week voordat ik ook echt ging verpotten. En het mooie: de plant leeft gewoon nog!

Je overleeft prima met hangende bladeren, je moet het alleen niet te lang willen. Anderen zien namelijk dat je bladeren zijn gaan hangen en misschien zien ze ook wel dat sommige bladeren bruine randen krijgen. Niet de mooiste versie van jou om naar te kijken, laten we eerlijk zijn.

Als ondernemer kan het best spannend zijn te gaan groeien. Je mag jezelf stretchen, misschien wat demonen onder ogen komen en je mag die nieuwe versie van jezelf ook aan de wereld laten zien. Probeer in deze situatie het zelf vooral niet te spannend te vinden! Kies andere woorden! Zie dat je mag groeien, dat je nieuwe dingen leert en ontdekt en dat je onderweg bent naar een nieuw niveau!

4. Je zult er wel iets voor moeten doen!

Om de plant in een grotere pot te krijgen, moest ik de plant mee naar huis nemen, moest ik een nieuwe pot kopen en potgrond, moest ik tijd inplannen om die inkopen te doen en vervolgens tijd inplannen om de plant ook daadwerkelijk te verpotten. Oh en ik moest er dus ook nog aan denken de plant weer mee naar kantoor te nemen!
Je kunt niet lui achterover leunen en wachten tot het probleem zichzelf oplost, om te groeien moet je in de actie!

En dat geldt ook voor jou wanneer je gaat groeien! Je zult er iets voor moeten doen!
Misschien moet je ervoor kiezen bepaalde nieuwe dingen te doen, of juist oude dingen te gaan laten. Ga je bepaalde diensten niet meer aanbieden of bepaalde klanten niet meer helpen? Misschien vinden anderen er wel iets van wanneer jij nu een stap gaat zetten, daar heb je dan ook mee te dealen.

Hoe dan ook, het gebeurt niet vanzelf! Echt niet ;)
Jij moet deze stappen gaan zetten, jij moet keuzes maken over wat je dan nu gaat doen en jij moet alles dragen wat daarbij komt kijken. Wat daar nou zo tof aan is? Je mag het dus ook allemaal zelf bepalen!!!

5. Maak het wel af!

Eerlijk is eerlijk, als ik dan zo bezig ben met zo’n plant verpotten dan heb ik halverwege geen zin meer. Eerst denk ik heel enthousiast ‘oh dan kan ik die 100 planten ook nog verpotten’ en tegen de tijd dat de halve tuin een teringzooi is (ik doe dat verpotten buiten, is beter voor m’n huwelijk :P), is mijn zin over…

Deze herken ik bij mezelf ook wanneer ik bezig ben met mijn bedrijf naar een nieuw niveau te gaan. Ik begin vol goede moed, doe wat nodig is, start bepaalde acties op en dan richting het einde denk ik ‘Gadver… Waar ben ik aan begonnen? Ik heb geen zin meer’. Wat ze namelijk zeggen over die laatste loodjes is waar. Die zijn echt het zwaarste maar het is zo enorm fijn wanneer je het eindelijk hebt gedaan!

Dus dan kan je 2 dingen doen, je behandelt die laatste loodjes als de laatste verhuisdozen na een verhuizing (die nog maaaaaaanden staan) waardoor je nog met je volle aandacht in de nieuwe situatie staat, of je maakt het gewoon even af!

Met verhuisdozen moet je het zelf weten en met een plant verpotten eigenlijk ook, maar alsjeblieft doe jezelf een lol en zet door wanneer het om je bedrijf gaat!

Dus
  • Wil je nu eindelijk echt volledig voor jezelf gaan werken en niet meer in loondienst? Prik een datum op de kalender, zeg je baan op en ga het regelen!
  • Kost die ene soort klant of die ene dienst je enorm veel energie en wil je dat niet meer doen? Stop er dan vandaag nog mee! Haal het van je website, bied het niet meer aan en ga door!
  • Blijf je er last van houden dat je jezelf klein houdt? Staat je angst voor zichtbaarheid je in de weg? Maak je je nog druk om wat anderen van je denken? Ga hier aan werken!
    De makkelijkste manier om dat te doen? Klik hier en laat mij je helpen met hypnotherapie :)

Denk je nu na het lezen van alles hierboven “Ja dat is leuk Sil en ik wil wel maar #hoedan?”, dan heb ik iets voor je! Iedere maand geef ik een aantal gratis coachsessies weg waarin ik je ga helpen met je #hoedan en andere vraagstukken! Klik hier om je daarvoor aan te melden.

As always ben ik weer super benieuwd hoe je deze blog vond :) Laat het me vooral weten door hieronder een reactie achter te laten!


Voor nu wens ik je in ieder geval een super mooie dag!

Liefs,
Silvia