fbpx

Op alle slakken zout! En wat nou als…

Even meteen voor de duidelijkheid, ik ben tegen zout op slakken! Altijd! Want aangezien ik veganistisch leef, ben ik geen voorstander van het eten van slakken dus in mijn wereld ook geen zout op slakken op je bord. Sowieso een smerig idee dat mensen dat eten, maar ik snap wel meer keuzes niet 🙃

Ik waarschuw maar vast dat het in deze blog over veganisme gaat. Dan kunnen de extreme vleeseters nu vast beginnen met daar iets van te vinden 😋 Ik beloof overigens alvast dat ik je niet ga proberen over te halen veganistisch te eten, ik ben tenslotte business coach, geen predikant. Dat gezegd hebbende: ja ik ga m’n punt maken op het gebied van ondernemerschap. Meerdere punten zelfs! Maar dan moet je wel even doorlezen.

Op Facebook ben ik lid van 2 groepen die gaan over veganisme en met enige regelmaat lees ik daar dingen waarbij ik niet weet of mijn verbazing of mijn irritatie groter is…(Waarbij ik heb geleerd ‘irriteer u niet, verwonder u slechts’, maar dat lukt dus niet altijd. Ben ook maar mens 😇)

2 weken geleden had ik al hooglopende ruzie in zo’n groep omdat ik iemand met een voedselallergie had aangeraden naar een hypnotherapeut te gaan… Blijkbaar mag dat niet want hypnotherapie is een pseudowetenschap (ja ik heb moeten googelen wat dat is) dus mijn goedbedoelde adviezen waren onacceptabel en ik kreeg zelfs opmerkingen naar m’n hoofd geslingerd of ik mensen dood wilde hebben…

Ik was even vergeten dat een groot deel van onze planeet nog gelooft dat de westerse geneeskunde een soort alwetend bolwerk is en dat alles wat daarnaast bestaat dus blijkbaar dodelijk is.

Interessant! Tegelijkertijd maakte het me heel dankbaar dat ik al een paar jaar in een bubbel leef waarin alternatieve en holistische oplossingen juist omarmd worden en waar altijd met liefde gekeken wordt naar mogelijke oplossingen in plaats van meteen te gaan gillen zonder te weten waar de fuck je het eigenlijk over hebt ❤️
Wat een boer niet kent…

Vandaag gebeurde er weer iets interessants. En je zou denken dat ik inmiddels beter weet maar ik blijf gewoon heel naïef reageren 😅
Het onderwerp was deze keer dat iemand een mail had gestuurd naar een festival (Dance Valley geloof ik) met de vraag of er op het festival veganistisch eten te krijgen is. En ik snap het! Ik heb jaren als vegan op festivals gelopen waar ik echt alleen maar een frietje kon eten, soms zelfs niet eens met saus omdat ze enkel mayonaise hadden (waar ei in zit dus is niet vegan). Dus ik snap dat je het even wilt checken, aan de andere kant denk ik ‘het is maar 1 dag, je gaat niet dood van een dag geen eten’.

Nou was de reactie die deze persoon had gekregen niet heel handig, die was namelijk als volgt:

In de lijst van foodtrucks staat vega, geen vegan. Anders had ik je dat wel doorgegeven. Wellicht moeten jullie dan dus een dagje overstappen op vega, het is namelijk niet toegestaan eigen eten mee te nemen.

Deze reactie is natuurlijk belachelijk! Voor mij staat het gelijk aan iemand adviseren even een dagje niet hetero te zijn ofzo. Het is NUL inleving in de klant en NUL oplossingsgericht.

Dus neem hier even als tip mee dat je niet zo’n e-mails stuurt naar je klanten 😅

Wat er vervolgens gebeurde is dat half veganistisch Nederland natuurlijk samen ten strijde wilde trekken, want ze hadden weer eens iets te klagen. Er werd zelfs al gesproken over discriminatie en een officiële klacht indienen. Blijkbaar hebben veel mensen niks te doen in de zomerperiode 🤔 Ik dacht alleen maar aan mijn jaren van droge halfgebakken frietjes op festivals en vond dat er niet zo gezeken moest worden. Dus ik reageerde met:

Ze hebben vast frietjes! Was jaren geleden altijd het enige op festivals en dat heb ik ook gewoon overleefd 😁

Ook weer niet handig van mij, want stel nou dat die frietjes gebakken worden in vet waar ook vlees in wordt gebakken! Of nog erger, stel nou dat het dierlijk vet is 😳 Paste wel mooi bij de verdere reacties onder die post, want stel nou dat je lactose intolerant bent of stel nou bla bla bla bla bla

En toen opeens dacht ik OMG dit is wat mensen doen! Niet alleen vegans in een Facebookgroep maar ook ondernemers! ‘Ze’ doen namelijk 2 dingen die ik hier zag gebeuren en waarvan ik geloof dat ze niet handig zijn! Dus die 2 dingen wil ik met je delen in de hoop dat jij bij jezelf dit gedrag herkent en er dan van weg loopt!

Het eerste dat mensen graag doen, is samen klagen!

Het internet staat er vol van maar op een gemiddelde verjaardag zie je het ook vaak. Tante Truus heeft last van de boom van de buren, ome Sjaak heeft dat ook wel eens gehad, nicht Jeanette had het met een boom van de gemeente, buurvrouw Tanja had weer ander gezeik met de gemeente en voordat je het weet, zitten we heerlijk samen te klagen over de gemeente en / of overheidsinstanties. Lekker man! Wie schuift er ondertussen nog even de borrelnootjes door en zijn er nog prikkertjes met (vegan)kaas, augurk en zo’n smerig uitje uit een pot?

(Vooral startende) ondernemers vinden het ook een heerlijk tijdverdrijf. Net als dat er veel Facebookgroepen zijn voor vegans, zijn er misschien nog wel meer voor ondernemers en daar is samen klagen ook een soort algemene hobby lijkt het soms. Heb je wel eens een training gekocht die niet zo waardevol bleek te zijn, oh jongens dan pak de popcorn maar vast want daar kan iedereen over mee klagen!
Een klant die eerst ja zei en toen toch nee, hooivorken in de aanslag!
Facebook advertenties die steeds duurder worden… Onacceptabel en er worden al bijna van die armbandjes uitgedeeld zodat iedereen kan zien wie dit allemaal ook stom vinden!

Maar last time I checked, is er nog nooit iets opgelost door er samen over te klagen!

En heel eerlijk, voor de energie is het ook niet echt lekker 😉
Klaag ik dan niet? Natuurlijk wel! Ik klaag zeker en ook over de stomste dingen (waarom stoot ik mijn teen tegen die stoel die ik daar net zelf neer heb gezet), maar dat doe ik voornamelijk in m’n uppie, tegen mijn man of tegen een vriendin. Ik heb geen behoefte het in groepsverband te doen én (heel belangrijk) ik ben me er extreem van bewust dat ik even in mijn geklaag stap (wat me niks op gaat leveren) en ik stap er vrij snel ook weer heel bewust uit.

Dus mijn tip aan jou: blijf weg van geklaag, je groeit er niet van! Kijk naar wat er wel is, haak niet aan bij een klaaggroep en ga lekker door met je eigen leven 😁

En dan het tweede, dat gaat over die slakken!

En over mieren! Mierenneuken welteverstaan! Want het gezeik over kleine dingen…. it never ends! En dan al die ‘wat nou als’ situaties waar iedereen zich massaal druk over maakt!

  • Wat als het frietvet ook gebruikt wordt voor kroketten?  –  Voor zover ik weet, hebben frietjes altijd hun eigen ‘bad’ 🍟 (en ik word liever niet wijzer dan dat)
  • Wat nou als die klant nee zegt?  –  Ja maar wat als die klant ja zegt?
  • Wat nou als het mislukt (waarbij ‘het’ vaak niet wordt gedefinieerd)?  –  Leuk, maar wat als het wel lukt?
  • Wat als ik het straks dan te druk krijg?  –  Oh honey (of agave als het dan vegan moet), zie nou maar eerst dat je je eerste klant krijgt!
  • Wat nou als deze rol plakband duurder is dan een rol waar ik nog 4 uur naar moet googelen?
  • Of wat nou als de buurvrouw iets vindt van de kleur van mijn logo…
  • Wat nou als, wat nou als, wat nou als…

Massaal proberen we 1001 scenario’s uit te denken, om vervolgens te ontdekken dat scenario 1002 de werkelijkheid is, maar die hadden we even niet ingecalculeerd.

Onder ondernemers lijkt het soms een nationale hobby om je bezig te houden met doemscenario’s en ik snap het!

Want zolang je daar in je hoofd nog lekker mee bezig bent, hoef je niet écht aan het werk!

Echt hoeveel mails en berichten ik al gehad heb van toekomstige ondernemers die helemaal vastlopen omdat ze niet weten wanneer ze zich in moeten schrijven bij de KvK… Terwijl dat echt het meest nikszeggende stuk is van heel je ondernemerschap! Je vult online een formulier in, maakt een afspraak, zet een handtekening, betaalt iets van 50 euro en je hebt een inschrijving!

Of over bedrijfsnamen… er is nog nooit iemand ergens klant geworden omdat die ander zo’n fantastische bedrijfsnaam had én je kunt je bedrijfsnaam gewoon wijzigen. Dus waar maak je je druk om! Maak je liever druk om hoe de fuck je aan klanten gaat komen!

Ondernemers die 3 volle dagen op Canva zitten om een perfect achtergrondje te maken voor Insta posts, terwijl ze 10 volgers hebben en nog nooit een post hebben geplaatst 😳

WAT NOU ALS je vandaag gewoon besluit niet meer te verzanden in dat getrut?

Dat je eerlijk tegen jezelf gaat zijn, erkent dat het gewoon uitvluchten zijn om niet écht aan de slag te hoeven en je gewoon eens iets gaat doen dat wél nuttig is! Klanten maken bijvoorbeeld 🤗 Is ook nog eens veel leuker!

Geen idee hoe? Laat ik dat nou wel weten 😉 Ik leer je er alles over in Succesvolle Start!

Wens ik je voor nu gewoon een hele fijne dag en veel succes met NIET-klagen, NIET-mierenneuken en WEL klanten maken ❤️

Liefs,

Silvia

PS: Zin in een training? Op dinsdag 23 augustus om 9 uur ‘s ochtends en woensdag 24 augustus om 3 uur ‘s middags geef ik een gratis training waarin ik teach over de 5 meest gemaakte fouten door ondernemers en hoe jij die voorkomt! Aanmelden kan via deze link.