fbpx

Wat zegt jouw gedrag?

Voordat we het over gedrag gaan hebben: Hoe gaat het bij jou? Heb je al vakantie of ben je (nog) aan het werk? Ik ben in juni al een week naar Ibiza geweest maar heb in augustus ook nog een week vrij gepland. Na deze week werk ik nog 2 weken en dan even een week niks. Nog geen idee of ik weg ga, maar ik hoef dan in ieder geval even niks.

En over dat niks hoeven wil ik het vandaag met je hebben. Niks hoeven, niks moeten, geen verwachtingen. Niet van de mensen om je heen en niet van jezelf.

We leven in een maatschappij die altijd maar doorgaat met een economie die altijd maar doorgaat. En dat is super fijn (ik ❤️ om 21.30 uur nog snel een boodschap doen, hoewel me dat zelden gebeurt) maar het heeft ook z’n keerzijde.

Bij bijna iedere ondernemer die ik spreek zie ik het terug, altijd maar aan staan! Heel veel moeten, steeds willen presteren… En vaak zonder het gewenste resultaat, wat er weer voor zorgt dat de druk alleen maar hoger wordt. Lange dagen, in het weekend door, geen vrij nemen want er zijn nog niet genoeg klanten… ‘s Avonds nog ‘even’ op Instagram en opeens ben je een uur verder. Voor het slapen gaan nog 2 keer je mail checken (jeej weer spam of weer een nieuwsbrief van iemand waarbij het veel beter gaat dan bij jou)

Herkenbaar gedrag voor je?

Of wel vakantie nemen maar 1.000 keer per dag je telefoon checken om te concluderen dat er nog steeds niks veranderd is…

Waarom ik zo goed weet hoe dit gaat? Omdat ik dit gedrag ook deed! En soms gewoon nog doe…

Toen ik mijn vorige bedrijf had als software consultant had ik hier geen last van. Ik had altijd werk en dat waren dan langdurige klussen met gegarandeerde uren en een soort van gegarandeerd inkomen. In 2019 toen ik Silvia Bogers Coaching begon, verwachtte ik eigenlijk dat mijn leven zo zou blijven. Niet dat ik in de eerste maand meteen € 10.000 omzet verwachtte, maar ik verwachtte wel dat het makkelijk zou gaan.

Dat ging het alleen niet. Sterker nog, het ging alles behalve en in de eerste 6 maanden zette ik gewoon helemaal niks om :( In die periode ontwikkelde ik het gedrag waar ik nu soms nog last van heb.

Ik ging overmatig m’n mail checken (alsof dat iets verandert), ging in het weekend werken (want meer werken levert vast meer klanten op) en hing hele dagen op Instagram, voornamelijk om te kijken of m’n posts wel genoeg geliked werden.

Heel eerlijk: best wel destructief gedrag wat m’n humeur, m’n energieniveau en ook m’n relatie niet ten goede kwam.

Ik schreef net al dat ik al dat ik een deel van dit gedrag nog steeds vertoon en geloof me, daar ben ik niet trots op. Maar ik ben ook maar mens dus ik dacht misschien is het voor jou wel fijn te lezen dat ik hier ook nog steeds last van heb.

Je bent hierin dus niet alleen

Sinds april 2020 heb ik een kantoor buitenshuis en mijn laptop blijft daar. Dus ik check ‘s avonds en in het weekend nog wel eens m’n mail maar echt werken doe ik niet meer. Dat mail checken gaat overigens wel op de automatische piloot dus ja ik sta soms nog steeds m’n mail te openen als ik m’n tanden poets om naar bed te gaan. En you know what, er is nooit iets spannends in m’n mail na 9 uur ‘s avonds ;) (en vaak ook niet na 6 uur)

Ik check niet langer de likes op m’n Insta posts maar ben wel veel op Instagram aanwezig, again vanuit de automatische piloot.

En ik heb dagen dat ik steeds m’n Facebook advertentieaccount check om te kijken of m’n e-book wel gedownload wordt. Ook hier, dat ik kijk wil niet zeggen dat er iets gebeurt.

Tijdens mijn vakantie op Ibiza merkte ik dit gedrag bij mezelf op. Ik was al 5 dagen op vakantie maar stond nog de hele dag op standje ‘workmode’. Telefoon pakken, mail checken, Insta checken, Whatsapp checken, Facebook ads checken, bankrekening checken. Ik werd helemaal gek van mezelf! Wat de fuck was er aan de hand?!?

Een oud patroon was er weer ingeslopen en dat kwam omdat ik in de weken voor m’n vakantie niet goed genoeg voor mezelf had gezorgd. Ik nam niet genoeg tijd om te lummelen, mijn agenda zat steeds net te vol en ik sprak net te veel mensen die ik heel graag wilde helpen maar die er nog niet klaar voor waren geholpen te worden (wat mij toch altijd wel aangrijpt want ik zie de kansen voor ze en gun ze die veranderingen).

Dingen anders doen

Sinds Ibiza doe ik het anders want ik wilde het zo niet meer. Dus ik leg ‘s avonds vaak m’n telefoon weg, zet ‘m al twee weken op vrijdagavond uit om ‘m pas weer op zaterdagmiddag aan te zetten en doe gewoon even minder. Zowel privé als zakelijk.

Ondertussen vraag ik mezelf een beetje af waar ik heen ga met deze mail en ik denk dat wat ik je vooral mee wil geven is een reminder dat je even een stap terug mag doen.

Ja je zult in de actie moeten om je praktijk te bouwen, ja het is handig op social media aanwezig te zijn en ja je moet heel veel werk doen buiten de uren dat je met klanten werkt. Maar je mag ook echt even afremmen en genieten van alles wat er al is! Zelfs als je nog geen klanten hebt, weet ik zeker dat je al wel stappen hebt gezet. Groot of klein, veel of weinig, je staat niet meer waar je een tijd geleden stond en dat doe je fantastisch 🙏🏻

En wat ik je ook echt mee wil geven – omdat ik oprecht iedereen wil helpen en jou die succesvolle praktijk gun – is dat je het verdomme niet allemaal alleen hoeft te doen! Wat nou als je gewoon eens stopt met alles zelf uitvinden! Stopt met dingen doen die niet het gewenste effect hebben (flyers laten drukken of een e-book schrijven als je nog geen enkele klant hebt geholpen).

Je hoeft het verdomme niet alleen te doen!

Echt hoeveel energie mag jouw praktijk je nog kosten? Hoeveel stress en paniek mag het je nog opleveren waardoor je steeds maar je mail en je socials blijft checken? Toen je leerde fietsen zei je toch ook niet “nee hoor pap en mam laat die zijwieltjes maar zitten, ik vogel het zelf wel uit hoe dit moet”! Waarom doe je dat dan wel bij iets als ondernemerschap???

Ik kan me hier echt over frustreren maar het blijft natuurlijk jouw keuze! Jij mag bepalen hoe lang je hier over gaat doen en hoeveel het je mag kosten in tijd, energie, geld, je humeur en alles wat het je nog meer kost.

  • Heb je daar niet zo’n zin in en wil je voorkomen dat je zo’n automatische piloot handelingen ontwikkelt als ik heb ontwikkeld?
  • Wil je zorgen dat voor het einde van het jaar die praktijk gewoon staat als een huis en dat je ook klanten hebt?
  • En zou het niet veel fijner zijn wanneer iemand je behoedt voor allerlei onhandige stappen en keuzes?

Maar ook iemand die zorgt dat jij je eigen grenzen bewaakt en niet in de valkuil trapt van steeds maar door blijven gaan ten koste van alles!

Of zeg je “nou nee Sil ik vind het wel prima zo”? Mag natuurlijk ook!

Weet in ieder geval dat ik je kan helpen in mijn 1-op-1 coachtraject!

Wil je weten hoe?

Plan dan een gratis en vrijblijvende intake met me in. In deze intake bekijk ik met je waar jouw kansen liggen en ik geef je hoe dan ook minimaal 3 gouden tips waar jij mee verder kunt.

Het verplicht je dus tot niks en in het ergste geval krijg je een paar mega waardevolle tips. Leg mij maar uit waarom je dat niet zou willen ;)

Alle informatie over het traject vind je hier. Spreekt het je aan en ben je klaar met aanrommelen, vul dan hier het intakeformulier in.

Spreek ik je snel?

Liefs Silvia

PS: Als je in Gelderland of Overijssel woont, is er een grote kans dat je € 1.000 subsidie kunt krijgen op het 1-op-1 coachtraject. Werk je in een culturele of creatieve sector (ongeacht welke provincie) dan kan de subsidie zelfs hoger zijn.
Natuurlijk kan ik je hier alles over vertellen wanneer je een kennismakingsgesprek aanvraagt.

PPS: Zet je al meer dan € 2.500 per maand om en gaat je voorkeur meer uit naar een groepstraject, laat me dat dan even weten! Ik ben namelijk bezig een groepstraject te ontwikkelen voor ondernemers die al een lopende praktijk hebben, die merken dat ze eigenlijk alles ‘goed’ doen maar waarbij de gewenste groei maar niet lijkt te lukken :)