fbpx

Over investeren – € 4.774 in 5 dagen…

Ik geloof echt dat succesvol ondernemerschap valt of staat met blijven leren en ook blijven investeren in jezelf, je eigen ontwikkeling, je ondernemerschap en je bedrijf. En als ik zeg investeren, dan heb ik het over investering in tijd, in energie, in aandacht en in geld 💸 (Ja dat laatste moet écht dus ben jij iemand die zegt ‘ik heb geen geld’, dan moet je zorgen dat je dat gaat ‘krijgen‘)

Voor mij als business coach zit er zelfs een dubbele lading op investeren! Want als ik investeer in mezelf en mijn ondernemerschap, word ik als het goed is een betere ondernemer waar ik en mijn bedrijf baat bij hebben. En tegelijkertijd leer ik nieuwe dingen die ik weer door kan geven aan mijn klanten! En natuurlijk gaat dat doorgeven niet 1:1 van wat ik heb geleerd, dat is namelijk diefstal 🧐

Ik implementeer wat ik leer in mijn eigen bedrijf, vermeng het met alles dat ik eerder al heb geleerd & ontdekt en mijn klanten profiteren er dan van dat mijn ‘toolbox’ nog beter gevuld is en ik ze nog beter kan ondersteunen in hun reis als ondernemer. Je kunt het zo zien dat jij profiteert van de investeringen die ik in mezelf doe, zelfs als je nog geen klant van me bent maar wel deze inspiratieloos leest. Natuurlijk krijg je er als je wel met mij werkt een stuk meer van mee, maar dat snap je vast zelf ook wel 😉

Toen ik net begon met ondernemen, vond ik investeren heel spannend

Toen ik net begon met ondernemen, vond ik investeren heel spannend, want wat als ik een ‘foute’ keuze zou maken 😳 Sowieso vond ik geld uitgeven nogal een ding… Ik heb zonder gein ooit 45 minuten gezocht naar goedkope plakband… Ik wilde graag van die plakband die niet doorzichtig is en die je heel makkelijk afscheurt zonder plakbandroller, maar ik vond het belachelijk om € 4 per rol te betalen en ik weigerde 14 rollen te bestellen wat in totaal € 27,50 zou kosten (waarbij ik de rollen per stuk nog steeds belachelijk duur vond). Zelfde verhaal voor printpapier en nog wel wat van die kleine aankopen. Denk dus vooral niet dat ik altijd iemand ben geweest die makkelijk geld uitgaf, laat staan het over de balk smeet.

Mijn vader is het type dat in staat is nog steeds terug te rekenen naar guldens

Ook niet heel verwonderlijk als je kijkt dat ik uit een gezin kom waarin mijn moeder geen kopje koffie op het terras wilde drinken want van dat bedrag kon ze een heel pak koffie in de supermarkt kopen. Daarnaast was het bij ons thuis een sport zo weinig mogelijk voor iets te betalen. Niet dat daar iets mis mee is (ik ben nog steeds gek op korting) maar ergens het volle bedrag voor betalen werd niet heel erg gestimuleerd en de waslijst aan dingen die je toch echt niet nodig had in je leven was extreem lang. Mijn vader is overigens het type dat in staat is nog steeds terug te rekenen naar guldens en dan te roepen hoe duur alles is geworden 😅 Hij adviseerde me 2 jaar geleden ook mijn kantoor buitenshuis op te zeggen want al die extra kosten waren nergens voor nodig. Dat ik thuis voor geen meter functioneerde dus intens gelukkig was met mijn kantoor en dat ik wel een plek nodig had om mijn hypnotherapieklanten te ontvangen, dat deed natuurlijk niet ter zake 🤔

Tegenwoordig weet ik dat groei – zeker als ondernemer – onlosmakelijk verbonden is met investeren en zie ik dat iedere investering die ik doe en heb gedaan, me verder heeft gebracht dan ik zonder die investering was gekomen 🔥 Zelfs die rol plakband van € 4 😂

En zo investeerde ik afgelopen week in 5 dagen tijd € 4.774 in mezelf en in mijn ondernemerschap.

Wat ik dan kocht?

  • Ik ging aan de slag met een personal trainer (en heb me meteen voor 24 trainingsuren vastgelegd) omdat het niveau waarop ik onderneem soms echt topsport is en dan heb ik goed voor mezelf te zorgen en mijn lijf in topconditie te brengen. Ik weet dat ik met hulp veel makkelijker veel verder kom dan alleen (en iets met discipline) dus daarom de keuze voor een personal trainer. En dan ook meteen 2 x per week want anders heeft het nog weinig effect.
  • Ik bestelde voor meer dan € 100 aan voedingssupplementen die me aangeraden waren door de orthomoleculair voedingsdeskundige die ik onlangs in de arm heb genomen. (Alleen de tests die zij me liet doen (bloed en ontlasting) waren al meer dan € 500 en dan hebben we het nog niet over de kosten van het traject bij haar. Maar die kosten waren al voor die 5 dagen dus die neem ik nu even niet mee.)
  • Ik zei ja tegen een traject bij een healer & coach voor ondernemers om maar weer eens een laag van mijn eigen energetische shit op te ruimen en heel eerlijk, ik heb geen idee wat ik precies heb gekocht en volgens mij zei ik al ja voordat ik wist wat de investering zou zijn 😅 Ik ben echt op een punt dat ik dingen niet meer vanuit ratio beredeneer. Ik voel dat iets me iets op gaat leveren of niet en als ik een pull voel, dan doe ik het gewoon. Super zweverig misschien, maar het heeft me nog nooit teleurgesteld dus ik weet ook zeker dat dit traject mega waardevol gaat zijn 🤗
  • En als laatste stapte ik afgelopen weekend ook nog in een ander traject waarvan ik eigenlijk geen idee heb wat ik nu precies heb gekocht 😇 Maar Anne Quaars – de vrouw die marketing naar een heel nieuwe planeet trekt maar verder niet in woorden is te vatten – start binnenkort met een nieuw traject (of ik moet eigenlijk zeggen Experience) en vrijdagavond om half 12 voelde ik opeens dat ik daarbij moest zijn. Dat is echt een traject dat mij naar een nieuw niveau gaat tillen maar ook alles wat ik voor mijn klanten kan betekenen. Sowieso een win-win voor iedereen dus 😉
En dan denk je misschien nu ‘Ja Sil jij hebt makkelijk praten want met jouw omzetten is het veel makkelijker om te investeren’ en dat snap ik, maar ik ga er niet in mee!

Mijn eerste grotere investeringen (10k voor een business coach bijvoorbeeld) waren investeringen die ik deed zonder dat ik het geld ervoor had. Ik móest wel in termijnen betalen, anders ging het niet (en dan moest ik er dus ook maar op vertrouwen dat ik tussendoor het geld bij elkaar zou krijgen op welke manier dan ook). En een investering in een andere coach een paar maanden daarvoor was 3k en dat was het allerlaatste geld wat ik toen had. De keuze was investeren of mezelf salaris uitbetalen en ik koos voor het eerste.

Afgelopen maand besloot ik in 2 weken tijd 10.000 euro in Facebook advertenties te steken in de hoop dat ik het terug zou verdienen. De investering gaat nu eenmaal vaak voor de winst uit. Die investering verdiende ik overigens ruimschoots terug, maar ik moest wel de gok nemen.

Ik schreef aan het begin al dat i k geloof dat succesvol ondernemerschap valt of staat met blijven leren en ook blijven investeren in jezelf, je eigen ontwikkeling, je ondernemerschap en je bedrijf. Waarbij het overigens super belangrijk is dat je ook écht gaat en blijft investeren in dat ondernemerschapsstuk. In het begin is dat absolute noodzaak omdat enkel vakinhoudelijke kennis je geen klanten gaat opleveren en als je verder komt in je ondernemerschap is het nodig om jezelf steeds naar een volgend niveau te kunnen brengen. Je kunt niet succesvol ondernemen als je niet leert ondernemen! En je kunt niet succesvol leren ondernemen als je het zelf uit probeert te vinden.

Dus mijn advies aan jou als ondernemer is: Word zo snel mogelijk comfortabel met in jezelf en je bedrijf investeren. 

You’ll thank me later!

Dat gezegd hebbende:
Aanstaande maandag (29 augustus) start er weer een nieuwe groep deelnemers in Succesvolle Start, hét traject voor startende ondernemers die niet zomaar wat aan willen kloten maar die het in 1 keer goed (en dus succesvol) willen doen. Alle informatie over het traject vind je op silviabogers.nl/succesvollestart en ik heb nu een toffe korting voor je!

Stap jij uiterlijk zondagavond 28 augustus om 23.59 uur in, dan krijg je 500 euro korting 🥳 Die korting krijg je als je instapt via de speciale pagina silviabogers.nl/yes.
Heb je vragen over het traject, stuur me dan gewoon even een mail! Ik zou het in ieder geval super tof vinden als ik jou in Succesvolle Start mag gaan begeleiden!

Wens ik je voor nu gewoon nog een hele fijne dag ❤️

Liefs,

Silvia