fbpx

Puzzelstukjes

Als je me wat langer volgt weet je dat ik gek ben op metaforen en (als het even kan rare) vergelijkingen. Vooral omdat ik het gewoon leuk vind, maar ook omdat het een doel dient. Namelijk jou op een makkelijke manier iets uitleggen. En dat uitleggen wil ik vandaag ook doen, aan de hand van puzzelstukjes!

Ik wil je uitnodigen (/uitdagen) ondernemerschap te zien als een grote puzzel. Zeg voor het gemak een puzzel met 1.000 puzzelstukjes (maar het kunnen er ook meer zijn). Er zijn stukjes voor sales, voor marketing, voor je website. Stukjes voor hoe je het meest uit social media haalt, stukjes voor het schrijven van wekelijkse blogs zoals deze en stukjes voor het omgaan met klagende en ontevreden klanten… (Ja die krijg je nu eenmaal als je groter groeit, je kunt er maar vast van op de hoogte zijn). Stukjes voor technische dingen, stukjes voor strategie, stukjes voor mindset. Het is er allemaal!

Hoe ik het zie, is dat je sommige puzzelstukjes al hebt, bijvoorbeeld die van het inschrijven bij de KvK of je uurtarief.

Dan zijn er stukjes waarvan je weet dat je ze nodig hebt, zoals de puzzelstukjes voor je website, hoe je een factuur maakt of hoe je kunt reageren als een potentiële klant zegt dat ze er nog een nachtje over wil slapen.

Maar het overgrote deel, bestaat uit stukjes waarvan jij niet weet welke het zijn, waar ze zijn en hoe ze eruit zien. Zoals een borgingstraject (geeft niks als je geen idee hebt wat dit is), het bepalen van een ideale klant (die zit voor sommigen al bij de stukjes waarvan ze weten dat ze ze nodig hebben), wat je stappen zijn als een klant niet betaalt, hoe je omgaat met je eigen onzekerheid, hoe je zorgt dat je business zo groot wordt dat je er leuk van kunt leven zónder dat je er zelf aan onderdoor gaat, hoe je een traject samenstelt zodat je niet langer uurtje factuurtje hoeft te werken, hoe je webinars geeft en ga zo maar door.

Het aantal puzzelstukjes waar je nog niet van weet is veel groter dan het aantal waar je wel van weet en extreem veel groter dan het aantal dat je bezit. Wat best lastig kan zijn want er is dus iets wat je nodig hebt, maar je weet niet wat het is, hoe het eruit ziet en waar het voor dient  🤨 Iedereen die wel eens een training of webinar van mij heeft bezocht en daar ook maar íets heeft gehoord wat nieuw was of wat je op een andere manier van kijken / denken heeft gewezen, heeft als het ware van mij extra puzzelstukjes gekregen.

Voor mij is het niet zo interessant welke puzzelstukjes ik al heb.

Laten we eerlijk zijn, een puzzel van 1.000 stukjes maken als ik maar 25 stukjes heb is tenslotte niet alleen lastig maar ook redelijk nutteloos 😅

Interessanter zijn natuurlijk de puzzelstukjes waarvan ik weet dat ik ze nodig heb, want daar kan ik naar op zoek. Bijvoorbeeld puzzelstukjes over sales door daar een extra training over te doen zoals de Sales Bootcamp die ik op 29 november geef 🤗
(Tickets kan je kopen via silviabogers.nl/sales)

Maar voor mij zijn het meest waardevol de stukjes die ik niet ken. De stukjes waar ik nog niet eens aan denk maar die anderen al wel kennen. Puzzelstukjes waarvan ik niet eens wist dat ik ze nodig had om te kunnen puzzelen maar waar anderen me over kunnen vertellen en leren. You don’t know what you don’t know en dat geldt ook zeker hier! So find people who know!

Dat heb je als het goed is ook gedaan toen je je vak leerde. Je wist dat je iets wilde worden (hypnotherapeut, healer, energetisch masseur, craniosacraal therapeut, Access Bars practitioner, wandelcoach en ga zo maar door) maar je had geen idee wat je dan allemaal moest kunnen of weten. Je wist niet welke puzzelstukjes je nodig had. Dus je bent op zoek gegaan naar iemand die dat wel wist en alle puzzelstukjes had zodat diegene het jou kon leren.
Geldt trouwens ook voor autorijden!

Vertellen en teachen over puzzelstukjes waarvan je nog niet weet is ook precies wat ik voor mijn klanten doe.

Ik leer je dingen die je nodig hebt maar waarvan je niet eens wist dat je ze nodig had! Dat zijn dus ook de dingen waar je niet naar gaat googelen want hoe kan je iets zoeken als niet weet wat het is 🤔 Zoals ik al zei, you don’t know what you don’t know!

Wat ik alleen heel veel zie gebeuren, zijn (startende) ondernemers die met 25 puzzelstukjes denken een puzzel van 1.000 stukjes te kunnen maken… Die maar blijven schuiven en zoeken waar de stukjes horen, waarbij het eventueel is gelukt een paar stukjes aan elkaar te verbinden maar waarbij ‘de puzzel’ vooral bestaat uit losse zwevende stukjes die zo op zichzelf vrij weinig nut hebben…

En het ergste? Ze weigeren te geloven of in te zien dat ze simpelweg 975 stukjes missen OF (en deze is nog veel erger) ze weten dat er stukjes missen maar ze blijven toch stug met die 25 stukjes schuiven 😳 Ik vind het interessant…

Ik weet inmiddels dat mijn eigen puzzel echt uit meer stukjes bestaat dan ik heb en ik besteed een groot deel van mijn tijd, geld en energie aan van anderen leren over de missende stukjes. Gelukkig is een groot deel van de puzzel gelegd en aan elkaar verbonden, maar ik weet dat ik altijd stukjes zal missen, simpelweg omdat er altijd meer te leren valt.

Wat ik hoop dat jij je beseft na deze blog, is hoeveel tijd, energie en uiteindelijk geld je verspilt als je denkt dat je in je uppie deze puzzel wel kunt maken.

Dat je blijft schuiven met je 25 puzzelstukjes in de hoop dat het ooit een volledige puzzel wordt.

Want de enige manier om verder te komen met je puzzel dan waar je nu bent, is door meer puzzelstukjes te verzamelen, meer te leren over het vak van ondernemer!

Als jij je nu beseft dat jij inderdaad met een veel te klein aantal stukjes zit te spelen, weet dan dat ik je een enorme berg aan puzzelstukjes geef in het traject Succesvolle Start. Maandag start de voorlopig laatste groep en daar kan je nog bij aanhaken! Alle informatie lees je op silviabogers.nl/succesvollestart en je kunt je vervolgens met € 500 korting aanmelden op silviabogers.nl/yes

Heb je al best wat puzzelstukjes liggen (en weet je minimaal € 2.000 per maand om te zetten) maar ben je super nieuwsgierig naar nieuwe puzzelstukjes, dan is het Go Big Groeitaject waarschijnlijk passender voor je. Alle informatie daarover vind je op silviabogers.nl/gobig

Ik gun jou oprecht een puzzel met steeds meer stukjes en ik zou het fantastisch vinden samen met jou te puzzelen 😉

Liefs,
Silvia