fbpx

Schaduwkanten – If you don’t own your shadows…

Even voordat ik echt in het onderwerp van deze week duik, namelijk schaduwkanten,  aan jou de vraag of je je al aan hebt gemeld voor de fantastische en helemaal gratis 3daagse Start nu je Droompraktijk die aanstaande maandag (25 juli) begint. Dit wordt nu de 2e keer dat ik ‘m mag geven en je hebt geen idee hoeveel zin ik er in heb!!! Ik sta er gewoon een beetje van te stuiteren, zelfs met deze temperaturen 😂

In de 3daagse ga ik echt met je aan de slag met de stappen die jij hebt te zetten om jouw droompraktijk te realiseren, en dan op z’n Sils dus super praktisch, alleen dat wat echt nodig is en met een flinke dosis humor 😁 We starten alle 3 de dagen om 9 uur ‘s ochtends met een uur lang live online training van mij over het onderwerp van die dag (wat dat is, dat is een verrassing), er is een Facebookgroep waar je kunt connecten met andere ondernemers en ervaringen en wins over de training uit kunt wisselen (misschien zit je volgende klant wel in die groep) en er is voor iedere dag een werkboek zodat je wat ik je teach ook meteen gaat vertalen naar jouw eigen praktijk 🔥

Écht, als je al langer droomt van je eigen succesvolle praktijk en het is tot nu toe niet gelukt, dan zou ik even aanhaken volgende week 😉
Aanmelden doe je via silviabogers.nl/droompraktijk

Nou en dan het onderwerp van deze week!

En we zoeken maar weer eens het randje op want veilig in het midden gaat er niks gebeuren natuurlijk. Vandaag wil ik het met je hebben over schaduwkanten (no panics als dat je niks zegt, ga ik uitleggen!). Ik had zelf nog nooit van schaduwkanten gehoord tot ik Suzanne Beukema leerde kennen, die hier echt de expert in is. In het begin vond ik het allemaal ‘een beetje’ weird as f*ck waar ze het over had maar hoe meer ik erover leerde en hoe meer ik het ging omarmen, hoe bevrijdender het ging werken!

Nou wat zijn dan schaduwkanten? Dat zijn kort gezegd kanten van jezelf die je eigenlijk liever niet zou hebben. Eigenschappen die je probeert weg te stoppen of te ontkennen omdat anderen er iets van zouden kunnen vinden en jij er zelf in ieder geval ook behoorlijk wat van vindt.

Maar dat je ze ontkent, maakt niet dat ze er niet zijn! Licht kan niet zonder donker (dat is zelfs in de natuur zo) en we zijn al die kanten allemaal. Wat ik bij Suus leerde, is If you don’t own your shadows, they will own you. Oftewel, als jij je geode met je schaduwkanten niet fixt, ga je er last van krijgen 😳

Nou dan heb je me want ik houd niet van last krijgen!

En ik hoor je nu denken ‘Sil ik snap het niet, kan je eens een voorbeeld geven’ en ja dat kan ik!

Ik heb zelf bijvoorbeeld heel lang niet echt ergens bij gehoord. Lang vertelde ik mezelf het verhaal dat ik vroeger altijd gepest ben, maar achteraf gezien (dit besefte ik me pas een paar maanden geleden) werd ik niet zozeer gepest, ik hoorde er gewoon nooit bij. Had altijd maar 1 of 2 vriendinnen, hoorde niet bij groepjes en heb me op de basisschool en middelbare school heel vaak eenzaam gevoeld. Hierdoor heb ik heel lang een enorme behoefte gehad overal bij te horen en ik ging me dus ook gedragen hoe ik dacht dat ik me moest gedragen om ergens bij te horen.

En als je me nu een beetje kent dan hangt je bek inmiddels waarschijnlijk volledig open omdat dit niet bepaald is hoe ik nu leef, maar daar kom ik dus wel vandaan. Ik paste me altijd aan aan hoe ik dacht dat ik me moest gedragen en aan wat ik dacht dat er nodig was ‘to fit in’ en ik kan je verklappen dat dat niet altijd een succes was 😅

Door de jaren heen is hier gelukkig (behoorlijk wat) verandering in gekomen. Ik ben mezelf steeds meer gaan ontdekken en omarmen (ik wist tot begin 30 niet eens echt wie IK nou eigenlijk was, ik was alleen de rollen die ik speelde) en ik dacht dat de behoefte overal bij te horen inmiddels gewoon wel weg was.

Maar dat was natuurlijk niet zo…

Underneath it all zat nog steeds een klein meisje die erbij wilde horen, die ‘normaal’ wilde zijn en die gezien wilde worden. En dan niet gezien worden omdat ze een freakshow is 🙃 Zelfs als ik anders deed dan alle anderen, was dat om juist erbij te horen. Een beetje zoals de clown van de klas vroeger ook zo deed om erbij te horen.

Dit stuk van mezelf bleek één van mijn schaduwkanten te zijn, en ook nog eens een enorme! Ik ‘mocht’ nog steeds niet anders zijn dan de rest en ik was op onbewust niveau nog steeds bezig erbij te horen. Dus hoewel de poppenkast die ik jaren heb gespeeld absoluut extreem veel minder was, speelde ik nog steeds een beetje een rol…

Toen Suus me 1,5 maand geleden met deze schaduwkant confronteerde, voelde ik ‘m eerst niet zo. Ik was toch al anders dan anderen? Al is het alleen maar dat ik zonder make-up en zonder bh’s door het leven ga 😋 Toch nodigde zij me uit deze kant van mezelf volledig te omarmen, to be the queen of the outcasts 👑 Om me door niks of niemand meer tegen te laten houden, om volledig te zijn wie ik ben, zonder enige grens! En waar ik dacht dat ik dat allang deed, gingen er toch nieuwe deuren in mezelf open. 

Ik bleek er nog wel een paar tandjes bij te kunnen doen 😂

Mijn schaduwkant zat dus op er niet bij horen en een freakshow te zijn. Maar ik hoor simpelweg niet overal bij! En ik ben soms nogal een freakshow voor andere mensen #sorrynotsosorry 😇 En toen ik deze kant nog wegdrukte, had het invloed op me. Nu ik ‘m omarm, voel ik me bevrijd 🤗 Maar het meest toffe is, sinds ik dit stuk van mezelf toesta, mag ik veel meer een voorbeeld zijn voor anderen die ook het gevoel hebben anders te zijn dan de rest  🙏🏻

En schaduwkanten zijn niet dingen die je dan opeens heel erg uit moet gaan dragen en moet gaan vergroten. Het gaat erom dat je ze accepteert en omarmt dat het ook een deel van jou is!

En als je dan gaat kijken naar dat alles in ons zit – het goede & het kwade, het lichte & het donkere, het positieve & het negatieve – kan jij dan alles er laten zijn?

Of duw jij nog sommige kanten van jezelf weg waardoor het je schaduwkanten zijn geworden?

Ik weet dat ik mijn schaduwkanten altijd tegen ga blijven komen, want zo werkt het leven nu eenmaal! Maar door me hier bewust van te zijn en bereid te zijn ze aan te kijken, wordt het leven niet alleen leuker maar ook nog eens veel makkelijker!

Dus bij deze omarm ik mijn schaduwkanten en wil ik je laten weten:

Ik oordeel (over mezelf maar ook zeker over anderen), ik roddel (en als jij zegt dat je dat nooit doet dan lieg je) en ik discrimineer (iedereen, ongeacht geslacht, leeftijd en afkomst).

Ik lieg, ik ben arrogant, ik doe uit de hoogte en ik ben een geldwolf!

En wat je vast al door hebt, ik ben TE!

TE druk, TE luid, TE ongeduldig, TE ambitieus, TE lui, TE enthousiast en ga zo maar door!

Oh en ik maak misbruik van het feit dat ik een vrouw ben, stel me soms extreem aan (kan mijn man je alles over vertellen) kleed me soms teveel als een zwerver en soms juist weer te sexy voor de gelegenheid!

En alles is ok! Want het is allemaal ik ❤️

Mijn uitnodiging aan jou is om vandaag eens heel eerlijk naar jouw schaduwkanten te kijken. Wie of wat wil jij liever niet zijn, waarvan je weet dat je het wel bent? En durf je dat met me te delen 😉

Ik ben benieuwd!

Laat ik je met deze vraag achter en wens ik je een fantastische dag ❤️

Oh en meld je even aan voor de 3daagse Start nu je Droompraktijk als je dat nog niet hebt gedaan 😉

Liefs,

Silvia