fbpx

Dit zijn mijn 5 grootste ondernemerslessen uit 2021

Allereerst een waarschuwing, het is een lange blog ūü§ó Ik heb zoveel toffe dingen te delen uit 2021 en voor 2022 en ik dacht ik prop ze gewoon bij elkaar! Zet dus even een kopje thee en neem je tijd, want ik geloof wel echt dat je deze blog wilt (of misschien zelfs moet) lezen!

Voordat ik begin met het delen van mijn 5 grootste ondernemerslessen uit 2021, wil ik even iets tofs met je delen! Misschien heb je het al gezien op mijn social media maar vorige week was ik op kantoor om een hypnose op te nemen waarin je ontdekt wat op dit moment op onbewust niveau jouw grootste obstakel is én daar ook meteen afscheid van neemt. Deze hypnose heb ik opgenomen speciaal voor de 100% Lefwijf Toolbox van Liza van der Veeken. Het is een gratis toolbox vol met cadeautjes van verschillende ondernemers.

Mijn inzicht uit de hypnose

Ik heb de hypnose opgenomen en daarna zelf ook een keer gedaan, vooral met de insteek om te luisteren of alles lekker in elkaar overliep en of het klopte. Geheel tegen mijn verwachtingen in, kreeg ik tijdens het luisteren van die hypnose¬†zelf nog een mega inzicht. Het voelt een beetje kwetsbaar om dat inzicht te delen en ik heb lang getwijfeld, maar ik ga het toch doen…

Tijdens de hypnose kreeg ik het inzicht dat iets wat mij op onbewust niveau blokkeert (of eigenlijk dus blokkeerde, want ik heb er meteen afscheid van genomen), gedrag is wat mijn vader vertoont en wat ik onbewust overgenomen heb. Mijn vader is een schat van een man maar communicatief niet altijd de handigste gesprekspartner. Wat een gesprek met hem soms behoorlijk uitdagend maakt, is dat hij enorm overtuigd is van zijn eigen kennis & kunde en van zijn wereldbeeld. Als hij iets vindt, dan is het bijna onmogelijk hem iets anders te laten zien of vinden. Ook op onderwerpen waar jij simpelweg meer kennis van hebt, zal hij meestal toch vasthouden aan zijn standpunt.

Eigenwijs of angst?

En nu is het niet zo dat ik dit 100% hetzelfde doe hoor ūüėÖ Ik denk als dat zo zou zijn, ik geen succesvolle business opgebouwd zou hebben. Maar er zijn wel momenten waarin ik het doe en ik ontdekte vorige week dat het niet is vanuit eigenwijs zijn of denken dat ik het beter weet, maar¬†vanuit een angst om dom of minderwaardig gevonden te worden. Want toegeven dat je iets niet weet of verkeerd had, voelde voor mij in sommige situaties als¬†gezichtsverlies.

Nu ik die hypnose heb gedaan, zie ik ook wel dat hier nogal een onhandigheid in zit en dat iets niet weten of toegeven dat je het fout had,¬†helemaal niks te maken¬†heeft met dom zijn of met gezichtsverlies. Klinkt heel logisch maar ik moest ‘m even ontdekken om vervolgens voor mezelf te besluiten dat het ok is dingen niet te weten en dat ik naar de toekomst toe veel meer mezelf als leerling op mag stellen om zo nog meer te kunnen ontwikkelen en groeien¬†‚̧ԳŹ

Als jij die hypnose ook graag wilt doen en zo wilt ontdekken wat jou nu op onbewust niveau tegenhoudt, klik dan hier!

Mijn lessen om van te leren

Yes en dan¬†de 5 waardevolle lessen¬†die ik in 2021 heb geleerd over het ondernemerschap! Je denkt misschien ‘Maar Sil, had je daar 2021 niet mee af moeten sluiten?’ maar de reden dat ik het juist in mijn eerste blog van 2022 doe, is dat ik jou gun dat je mijn lessen mee het nieuwe jaar in kunt nemen zodat ook jij ervan kunt leren!

1. Het kan en mag veel makkelijker!

Dit is echt een les die ik zelf heb mogen leren maar die ik ook steeds aan mijn eigen klanten blijf teachen. Ik weet niet wat het is, maar als mens en als ondernemer maken we het onszelf graag heel moeilijk.

 • We vragen ons dagen af hoe potenti√ęle klanten ergens over denken, maar vragen het niet aan ze.
 • We willen iedere keer een nieuwe boodschap verspreiden, terwijl de kracht juist zit¬†in het blijven herhalen van de¬†boodschap die je al verkondigt (al dan niet in een nieuw jasje).
 • En we denken dat het kiezen van een ideale klant onze business moeilijker maakt terwijl alles makkelijker wordt wanneer je doelgroep kleiner is!

Ik heb in 2021 echt makkelijker leren ondernemen en nog steeds neem ik hier – meestal ingegeven door mijn eigen coach – nieuwe stappen in om het nog meer te vereenvoudigen. Een super simpels maar mega waardevolle les op dit gebied was.

Doe meer van wat werkt en stop met wat niet werkt!

Dus ben je op een bepaalde manier aan een klant gekomen, zet die manier dan vaker in! Als je 1 klant kunt maken, dan kan je ook meer klanten maken, echt waar! Ook als die ene ‘toevallig’ op je pad gekomen lijkt te zijn, is er altijd iets wat je hebt gedaan waardoor dit is gebeurd.

Wel meteen even heel eerlijk, mijn klanten zien vaak niet waar ze het zichzelf moeilijk maken¬†en zo zie ik het bij mezelf ook vaak niet. Totdat mijn coach het me aanwijst en dan snap ik bijna niet hoe ik het zo moeilijk heb kunnen doen ūüėÖ

2. Do or do not, there is no try!

Iedereen die wel eens Star Wars heeft gezien kent de uitspraak misschien wel of in ieder geval degene die ‘m heeft gedaan, namelijk Yoda. Maar het is wel een uitspraak die mega waardevol is wanneer het om ondernemen gaat! Want zeg eens eerlijk, welke energie zit er achter ‘iets proberen’?¬†Ik probeer die klant vandaag nog te bellen, ik probeer nog een post te schrijven, ik probeer een bepaalde omzet te halen.

Escape

Er zit al een escape in de manier van formuleren! Want je zou het proberen, dus hoe erg is het dan als het niet lukt?

Wat nou als je stopt met proberen en gewoon gaat doen? Dat je met jezelf afspraken maakt, dat je toezegt iets te gaan doen en dat je ondanks angsten, onzekerheden en blokkades gewoon die klant belt, die post schrijft of vol gas voor dat omzetdoel gaat?

Mega eng natuurlijk want als we niet meer zeggen dat we iets proberen maar gewoon gaan doen, dan kunnen we opeens ook falen… En dat wil je natuurlijk liever niet!
Maar falen is enkel uitgesteld succes en ik geloof met alles wat ik heb dat een keuze maken iets te doen en onderweg stranden, je verder gaat brengen dan roepen dat je iets gaat proberen en er niet eens aan beginnen.

Dus stop in 2022 met proberen en¬†DO¬†– or do not ūüėČ

3. Er is geen short cut!!!

Deze is niet helemaal nieuw voor 2021 maar hij kwam wel weer opnieuw op mijn pad. Ik stapte op 1 januari 2021 in het traject bij mijn eigen coach waar ik in een groep kwam met nog 49 andere ondernemers met grote dromen. De grootste overeenkomst tussen hen allemaal, is dat ze bereid zijn super hard te werken, draken te slachten en confrontaties met zichzelf aan te gaan om hun doel te bereiken. Natuurlijk op een zo slim en handig mogelijke manier (daar heb je tenslotte een coach voor) maar het werk moet wel gedaan worden!

Wanneer ik dan collega ondernemers op Instagram hoor roepen over¬†tonnen verdienen met 3 dagen werken¬†dan word ik altijd een beetje misselijk… Want het kan hoor, maar dan op 1 van de volgende manieren:

 1. Je hebt een heeeeeeeeeeeele lange adem en beseft je dat je misschien wel jaren 3 dagen per week moet werken voordat je genoeg bereik en ervaring hebt om een ton (of meer) te realiseren
 2. Je werkt eerst een paar jaar heel hard met veel uren en wanneer je bedrijf dan staat, dan ga je minder uren maken omdat je een systeem hebt wat werkt
Learning by doing

Mijn ervaring is dat voor de meeste ondernemers die succesvol zijn met maar een paar dagen werken, de 2e manier geldt. Ze hebben een paar jaar heel hard gewerkt, strategie√ęn uitgeprobeerd, geleerd van fouten, bekendheid opgebouwd en hebben nu¬†een systeem¬†waarbinnen dit haalbaar is.

Afgelopen week luisterde ik een podcast van Kim Munnecom (klik hier voor de podcast) waarin ze vertelt dat ze in 2021 met 3 dagen per week werken, een huis kopen, verbouwen en voor haar zoontje zorgen meer dan 900.000 euro heeft omgezet. Maar ze vertelt ook dat ze hier jaren en jaren heel hard voor heeft gewerkt! Ik geloof dat ze al 10 jaar bezig is dus besef je alsjeblieft dat er geen short cut is!

Je hebt echt het werk te verzetten om succes te behalen! Wil niet zeggen dat je 80 uur per week moet maken en geen leven meer mag hebben, maar ik hoop dat je wel inziet dat hoe meer uren je beschikbaar hebt voor je bedrijf, hoe sneller je kunt groeien.

4. Shit happens, deal with it!

Ja die vierde… die heeft te maken met dat ik eind november corona kreeg en volledig uitviel. Ik werd volledig verrast door de positieve testuitslag (want had nog geen klachten op dat moment) en ben uiteindelijk 2 weken echt heel erg ziek geweest en heb daarna nog zeker 2 weken nodig gehad om weer op m’n oude niveau te komen. En dat net in de laatste maand van het jaar waarin ik nog even wilde knallen en veel afspraken had staan. Ronduit klote dus maar ik had geen keuze behalve me er aan overgeven. Zelfs als ik iets had willen doen was dat niet gelukt. Ik was niet eens in staat om voiceberichten af te luisteren, dat kostte al teveel energie…

En dit is geen ‘boehoe kijk eens hoe zielig ik was toen ik ziek was’ punt, maar ik wil maar even benadrukken dat het geen walk in the park was. Ik kreeg berichtjes van mensen met ‘oe lekker kerstfilms kijken’ terwijl ik al blij was als ik even recht uit m’n ogen kon kijken ūüėā

Let it go…

Corona heeft me echt¬†geleerd me over te geven¬†aan wat is en vanuit daar te handelen. Ik had bijvoorbeeld in de tweede week een webinar staan en zo’n webinar zorgt bij mij meestal voor 15 – 20 duizend euro omzet. Ik kon het webinar echt met geen mogelijkheid¬†geven dus heb ervoor gekozen een replay van november uit te zenden vanuit het idee¬†beter iets dan niets. Die replay mistte natuurlijk mijn live energie, mijn live enthousiasme maar ook vooral de interactie die juist zo leuk en waardevol is. Uiteindelijk kwamen er 2 klanten uit het webinar en sloeg dat dus een behoorlijk gat in mijn omzetdoel.

Heb ik echt wel even van gebaald, maar ik kon er niks meer aan doen. Het was nu eenmaal zo en ik heb gedaan wat kon. Accepteren, loslaten en door!

Dat is denk ik ook de les die ik jou hieruit mee wil geven, blijf niet hangen in emoties. Van dingen die niet gingen hoe je had gewild (een klant die nee zegt tegen je aanbod, een webinar waarbij maar 5 mensen op komen dagen, een omzetdoel dat je niet hebt gehaald) maar ook van dingen die super tof waren (een klant die JA zegt, een succesvol webinar, een omzetdoel dat je ruimschoots haalt).

Leer uit wat er is gebeurd en ga daarna gewoon weer door met je business. Want het stopt niet bij een win of een verlies, dat zijn maar stapjes in het proces (en dat is meteen het bruggetje naar de 5e waardevolle les).

5. Het gaat niet om de overwinning maar om het kampioenschap

Deze les leerde mijn eigen coach me begin september tijdens een live dag en die veranderde qua mindset voor mij echt extreem veel! De les had zij weer van Max Verstappen geleend, die deze uitspraak deed na afloop van zijn overwinning tijdens de Grand Prix van Zandvoort.

Ik hoop dat ik het helemaal goed verwoord maar wat ze vertelde is dat Max ongeveer een half uur na afloop van zijn overwinning werd ge√Įnterviewd en dat waar verwacht werd dat hij helemaal euforisch zou zijn omdat hij voor eigen publiek een race had gewonnen, was hij met zijn aandacht al weer full focus bij de Grand Prix een week later in Itali√ę. Wat hij daarover zei was dat het niet gaat om de overwinning maar om het wereldkampioenschap en dat gaf mij¬†zo’n extreme eye opener!

De stap naar het wereldkampioenschap

Want alles wat jij op een dag of in een jaar doet, is een kleine stap naar jouw wereldkampioenschap. Voor mij is mijn wereldkampioenschap een bepaald omzetdoel per kalenderjaar en alles wat ik dus in dat jaar doe, draagt daar wel of niet aan bij.

Als je jezelf steeds voorhoudt dat het om het kampioenschap gaat, is een klant die ja zegt gewoon een kleine stap naar dat doel (sluit ook mooi aan op punt 4), maar ook een klant die nee zegt is gewoon een kleine stap in jouw pad naar dat doel.

Ik merkte echt dat door deze les te leren, ik veel luchtiger kon gaan kijken naar mijn onderneming!

 • Bracht een webinar niet het gewenste aantal nieuwe klanten, nou dan plan ik gewoon een extra webinar
 • Heb ik m’n omzet in een maand niet gehaald, dan bedenk ik een manier om dat alsnog te doen of dat tekort¬†volgende maand extra te verdienen
 • Heb ik een nieuw aanbod ontwikkeld maar is er geen interesse voor, dan sluit ik het af en bedenk ik iets anders
Steeds met het kampioenschap in m’n achterhoofd!

Het voelt ergens best kwetsbaar deze punten met je te delen, want het laat zien dat ik ook steeds nog leer en op welke vakken ik dus nog mocht ontwikkelen in 2021. Maar ik wil dat je ziet dat ik ook maar gewoon mens ben en ik gun jou gewoon enorm de inzichten en lessen die ik afgelopen jaar heb mogen krijgen!

Mega tof als je tot hier bent gekomen in de blog, want ik weet dat ie lang is¬†ūüėČ Ik zou het heel tof vinden als je me wilt laten weten hoe deze blog voor je was en wat jouw grootste inzicht is. Dan weet ik ook dat mijn blog gelezen wordt en dat het bijdraagt als ik dit soort dingen met je deel¬†ūü§ó

Nog even 3 korte dingen voordat ik afsluit:
 1. Afgelopen dinsdag heb ik een extra podcast live gezet over adverteren op Facebook, Instagram of Google. Mocht je daar wel eens over twijfelen (of misschien heb je het al gedaan maar niet met het gewenste resultaat), luister dan vooral de aflevering even. Hij duurt maar 12 minuten. Klik hier voor de podcast.
 2. Als je een luisteraar bent van mijn podcast en de afleveringen waardevol vindt, dan zou je me enorm helpen als je een¬†5 sterren beoordeling¬†zou willen geven in Spotify. Dat doe je door in de app naar mijn podcast te gaan (tik hier), bovenin op de 3 puntjes te tikken en dan te kiezen voor ‘Show beoordelen’
 3. Op dinsdag 18 januari om 9.00 uur geef ik mijn gratis webinar waarin ik je vertel over de 5 meest gemaakte fouten door ondernemers waardoor hun praktijk niet van de grond komt en hoe jij die voorkomt. Als je daarbij wilt zijn, klik dan hier om je aan te melden.

Nou dat was alles wat ik vandaag voor je heb!¬†Verder wens ik je voor nu een super mooie dag ‚̧ԳŹ

Liefs,

Silvia