fbpx

Waarom zou je zo’n haat mail sturen?

Vorige week besloot ik een soort haatmail naar mijn mailinglijst te sturen. Niet omdat ik de mensen op mijn lijst haat (alles behalve) maar omdat ik afscheid wilde nemen van de namen op de lijst die toch nooit iets gaan doen met mijn adviezen en / of die zich toch nooit op een andere manier door mij zullen gaan laten helpen.

Nou dat bracht nogal wat teweeg die mail 😅 Ik had natuurlijk wel een effect verwacht, maar dit…

Maar waarom deed ik dit nou eigenlijk, wat is het resultaat, wat heb ik ervan geleerd en waarom zou je dit juist wel of juist niet moeten doen?

Allereerst even statistieken!
De mail is uitgegaan naar 2.514 mensen op mijn lijst. Je kunt tegenwoordig niet meer weten welk percentage ontvangers de mail ook echt opent door iOs instellingen, maar het percentage dat geopend heeft waar ik van weet (het echte ligt dus veel hoger), is 31,42%. Van de 2.511 mensen die de mail hebben ontvangen, hebben 251 personen zich uitgeschreven van de wekelijkse mails. Dat is dus 9,98% van wat er op mijn lijst stond.

En waar we opgegroeid zijn in een ‘zoveel mogelijk vriendjes op Hyves‘ wereld is dat natuurlijk niet lekker en mijn ego vindt er ook van alles van dat dit is gebeurd 😅 Maar laten we eens even eerlijk zijn: ga je liever op date met 3 verschillende mannen waarvan je écht denkt ‘oe dit zou ‘m wel eens kunnen zijn’ of ga je liever 20 keer op date met mannen waarvan je niet eens weet of ze hetero zijn of vrijgezel 🤔
(Ja ik weet dat niet iedereen een hetero vrijgezelle vrouw is die dit leest maar je snapt vast wat ik bedoel)

Doe mij die eerste optie maar, is een stuk praktischer en doelgerichter!

En zo wil ik ook ondernemen: praktisch & doelgericht en als het even kan zonder al te veel gedoe (waarbij geen gedoe ook zeker welkom is!). Ik wil dus heel graag een following zowel op social media als bij de lezers van m’n wekelijkse mail, waarvan ik weet dat ze mijn ideale klant zijn en waarvan ik weet dat ik er graag mee zou daten 😁

Er waren vrouwen die naar aanleiding van de mail aangaven dat ze het niet vonden kunnen dat ik aan de ene kant roep dat ik anderen wil helpen maar dat het nu ging over dat ik wil dat mensen klant bij me worden. Interessant want die mensen denken blijkbaar dat ik een bedrijf heb omdat ik niks beters te doen heb…

En niemand hoeft NU klant bij me te worden (mag natuurlijk wel) maar ik wil niet daten met mensen die ik toch nooit écht mag gaan helpen! Want gratis info is tof en ik deel het met liefde, maar als je van gratis info succesvol en rijk kon worden, dan zou iedereen een succesvolle ondernemer zijn 😉 Waarom denk je dat ik zelf dit jaar al € 18.000 heb geïnvesteerd in coaching en training!

Ik heb allerlei reacties van mensen gehad, waarbij ik allereerst wil zeggen dat ik heel veel super supportive mails en berichten heb ontvangen van andere vrouwen die er precies zo instaan en die zich juist enorm geïnspireerd voelden door de mail. Ben ik heel dankbaar voor!

Maar er was ook zeker een andere kant!

Er waren vrouwen die beledigd waren, die zich heel erg aangesproken voelden, die me dingen gingen verwijten, die me probeerden te kwetsen en er kwam wat ongevraagd gecoach tussendoor. Heel interessant en het zegt voor mij alles over die ander. Je beledigd voelen is een keuze, je aangesproken voelen is een keuze, het op jezelf betrekken is een keuze! Ongeacht wat ik heb gezegd!

Het is heel makkelijk: als jij jezelf mooi vindt en ik noem je lelijk, ben je niet onder de indruk. Als jij jezelf leuk vindt en ik noem je saai, denk je ‘laat maar lullen’. Als jij weet dat je goed bent in je vak en iemand zegt dat je slecht werk levert, duik jij niet 3 dagen onder een dekentje.

Dus wat zegt het over de mensen die getriggerd werden door mijn mail?

Waarschijnlijk dat ik ze precies heb geraakt op een punt waar ze zelf al mee struggelen of onzeker over zijn. Want anders hadden ze zich niks van mijn woorden aangetrokken! En als ze dan nu al zo op mij reageren, wat denk je dan dat er gebeurt als die mensen klant bij me worden en ik ze persoonlijk ga coachen en spiegelen? Lijkt me geen ideale combinatie 😇

Wat de mail me op heeft geleverd is in ieder geval dat er een hoop reuring is ontstaan, ik een hoog aantal reacties kreeg op mijn mail, er ook op socials wat over te doen was (mede omdat ik dezelfde ochtend een post plaatste in hetzelfde thema, die lees je hier) maar ook heel wat anders! Namelijk een besef.

Ik had heel naïef de mails van de ‘minder blije mensen’ niet echt ingecalculeerd.

Mijn aanname was dat mensen zich ‘gewoon’ uit zouden schrijven. Nu stond ik gelukkig 100% achter de mail, keek ik er al een week naar uit om ‘m te versturen en had ik een hele goede reden om het te doen (zoals hierboven beschreven), maar toch ben ik ook maar gewoon mens!

Dus wat ik me vorige week besefte, is dat een mail sturen zoals ik nu heb gedaan, echt niet voor iedereen weggelegd is. Je moet verdomde stevig in je schoenen staan om de reacties ook te kunnen dragen en te zorgen dat ze jou niet persoonlijk raken. Als jij ook maar ergens onzekerheid op dit vlak hebt zitten, dan gaat het heel hard binnenkomen en gaat het je raken. Wat me heel blij maakte, is dat het me liet zien welke groei ik heb doorgemaakt als mens en als ondernemer! 1,5 jaar geleden was ik 3 weken onder een dekentje gaan liggen na zulke berichten, nu kon ik er letterlijk om lachen.

En wat me ook heel erg hielp, is een supportsystem van sterke vrouwen! Collega ondernemers die me berichtjes stuurde om me te laten weten dat ze de mail tof vonden, en vrouwen die uitspraken dat ze ook liever geen excuustruzen meer helpen. Love it, super fijn! ❤️ Ook dit liet me weer zien dat ondernemerschap niet iets is wat je in je uppie te doen hebt en maakt me nog meer dankbaar voor de mensen om me heen! Mijn coaches & mentors, mijn business buddies en mijn super toffe klanten die me regelmatig laten weten hoe blij ze zijn 🙏🏻

Waar ik verder heen wil met deze blog?

Geen idee! Ik wilde je gewoon graag meenemen in de achterkant want zo’n mail lijkt heel stoer en makkelijk maar het zet een hoop in gang. Met als ultieme resultaat dat mijn mailinglijst heerlijk op geschoond is en de mensen die er nog opstaan er ook heel bewust voor kiezen te blijven 😁

Wens ik je verder voor nu gewoon een fantastische dag ❤️

Oh en 25, 26 en 27 juli geef ik weer de gratis online 3daagse training ‘Start nu je Droompraktijk‘. Ben je erbij? Info en aanmelden via deze link.

Liefs,
Silvia

PS: Vind je het fijn dat ik deze kant van het verhaal ook met je deel?