fbpx

Waarschijnlijk ben je niet arm genoeg om rijk te worden

Volgens mij wordt deze blog over rijk worden een korte blog voor mijn doen! Dus als je netjes tijd had ingeruimd om de blog te lezen, krijg je zo gewoon wat minuten van me cadeau 🎁

Soms lees je ergens iets en dan weet je gewoon: dit wil ik met anderen delen!

Dat had ik 2 weken gelden toen ik een post op Instagram las van collega business coach Saida (@saida_inspirationwoman). Zij vertelde over iets wat ze had gehoord in een masterclass van miljonair John Lee. Waarbij ik je heel eerlijk vertel dat ik nog nooit van John Lee had gehoord hoor.

Wel heb ik hem even gegoogeld en ontdekt dat John niet bepaald in een gespreid bedje is geboren. Zijn ouders hadden een Chinees afhaalrestaurant in noord Engeland en als zevenjarig jongetje stond John in het weekend al lange dagen af te wassen in het restaurant. Zijn ouders hadden heb gezegd dat hij gewoon een goed opleiding moest doen en een stabiele baan moest vinden en dat was eerst ook zijn plan. Het liep alleen even anders toen hij inzag dat hij zijn tijd aan het ruilen was voor geld en hij zijn leven omgooide. Als jonge twintiger begon hij met het investeren in vastgoed en op zijn 27e was bij een self-made miljonair.

Dus even tussendoor:

Ik wil nooit meer horen dat je als twintiger niet rijk kunt worden 😉

Dat even over John Lee, wil je meer over hem weten dat zou ik zeggen Google is your friend!

Dan weer terug naar waar ik over begon, namelijk wat John ooit in een masterclass had gezegd. Wat Saida vertelde is dat hij het volgende advies gaf:

Omring jezelf met drie soorten mensen:
  • met 1/3e mensen die van jou kunnen leren
  • 1/3e mensen met wie je op gelijke hoogte zit en met wie je kunt sparren
  • en 1/3e mensen die verder zijn dan jij

Heel eerlijk, dit alleen vind ik al een waardevolle boodschap maar hiermee zijn we er nog niet!

Want vervolgens vroeg er blijkbaar iemand hoe je dan in contact komt met mensen die verder zijn dan jij en toen was het antwoord van John ‘Daar betaal je voor’. En toen ik dat las, kreeg ik echt een soort openbaring!

Want het is wat ik al jaren doe, maar waar ik nooit zo bij stil heb gestaan! Ik heb in de afgelopen 2,5 jaar net geen € 50.000 euro in coaching, networking en events geïnvesteerd en ook nog zo’n € 15.000 in opleidingen. Ik ben constant bezig meer te leren en verder te groeien en ik heb al lang ontdekt dat dat het beste en het makkelijkste gaat door me te verbinden aan mensen die verder zijn dan waar ik ben of die iets doen wat ik wil gaan doen!

Het is tenslotte lastig leren autorijden van iemand zonder rijbewijs 😁

Dit is denk ik ook waarom ik soms echt met stomheid geslagen ben wanneer ik ondernemers spreek die het wel even zelf doen… Ik snap het best dat je niet direct 65k op de plank hebt liggen om te investeren in coaching & begeleiding maar het andere uiterste lijkt me gewoon niet handig. Hoe ga jij leren ondernemen zonder het van iemand te leren?

En dan ondernemers die clubjes op willen richten met andere ondernemers om elkaar verder te helpen ‘want coaches zijn zo duur’… #breekmedebeknietopen

Kijk als dat is om die 1/3e mensen met wie je op gelijke hoogte zit, dus om te sparren of te delen dat je er allemaal geen zak van snapt hoezo die klanten niet in de rij staan zodra jij je website lanceert: prima. Maar als het gaat om ‘elkaar verder helpen’ moet je me toch eens even iets uitleggen!

Want je zet dus een clubje startende ondernemers bij elkaar – zeg maar ondernemers die wel weten hoe een auto eruit ziet maar geen idee hebben hoe de deur open moet, laat staan dat ze ‘m kunnen starten – en die gaan elkaar dan helpen ondernemen / autorijden 🤔🤔🤔

HOE DAN???

Dat is net als een clubje peuters die elkaar staartdelingen gaan leren (weet iemand nog wat dat is of ben ik echt té oud 😅). Lijkt mij op z’n zachts gezegd niet de meest handige situatie!

Ze zeggen wel eens dat rijken steeds rijker worden en armen steeds armer. Dat is omdat rijken zich omringen met mensen die nog rijker zijn, omdat ze snappen hoe belangrijk dat is om zelf te blijven groeien! En ze zijn bereid daarvoor te betalen omdat ze weten dat de investering zichzelf weer terugverdient. Daarom investeer ik ook in een business coach, ik weet dat ze zichzelf terugverdient!
(En voordat ik allemaal commentaar krijg dat ik dat niet kan zeggen of dat arme mensen het al zwaar genoeg hebben. Ik generaliseer even extreem om m’n punt te maken, niet om iemand te beledigen.)

Kijk je hoeft geen kapitalen uit te geven aan die groep waar je van wilt leren maar als € 5,- voor een online netwerkbijeenkomst of € 50 voor een training al teveel is, misschien moet je dan eens bij jezelf te raden gaan waar je mee bezig bent. Want als je wel bereid zou zijn te investeren in mensen waar je van kunt leren, dan gaat er echt een wereld voor je open!

Bijkomend voordeel!

Mooi bijkomend voordeel trouwens – zeker als je nu merkt dat het grootste deel van je omgeving bestaat uit de 1/3 die van jou kunnen leren – is dat wanneer je investeert in de groep waar jij van wilt leren, je er vaak mensen bij krijgt op al die niveaus.

Ik zie dat zelf bij het traject waar ik in zit bij mijn business coach, een deel van de groep kan ik iets leren, een deel is net zo ver als ik en een deel daar kan ik van leren. En ik zie het ook bij mijn eigen klanten in Bouw je Succesvolle Praktijk. Ze stappen in een traject en betalen om te leren hoe ze de basis van hun praktijk moeten bouwen, maar ze krijgen er ook een community bij die weer bestaat uit diezelfde 3 groepen mensen.

Waar ik je vandaag echt toe uit wil nodigen is om eens goed naar je omgeving te kijken. Heb je inderdaad voor 1/3e omringd met mensen die iets van jou kunnen leren, 1/3e mensen die op hetzelfde niveau staan en 1/3e mensen waar jij van kunt leren of mag je hier nog wel wat in aanpassen?

Wanneer dat laatste het geval is, ben je dan bereid daarin te investeren?

Met geld maar ook met tijd en energie? En als je dat zou doen, wat zou dat je dan op kunnen leveren?

John Lee is niet per ongeluk miljonair geworden, daar heeft hij hard voor gewerkt en slimme dingen gedaan. Hetzelfde geld voor andere succesvolle mensen als Oprah of Tony Robbins. Denk je dat die waren gekomen waar ze vandaag de dag zijn als ze niet hadden geïnvesteerd in mensen die hun iets konden leren?

Terwijl Oprah en Tony allebei uit een arm gezin komen! Dus de volgende keer dat je denkt dat je niet rijk genoeg bent om rijk te worden, vraag je dan eens af of je misschien niet arm genoeg bent 😉

Ik ben benieuwd hoe deze blog voor je was en vind het tof als je me dat wilt laten weten. Voor nu wens ik je een hele mooie dag ❤️

Liefs, Silvia

PS: Maandag 7 maart om 9.00 uur ‘s ochtends en dinsdag 8 maart om 13.00 uur geef ik mijn webinar waarin ik de 5 meest gemaakte fouten behandel die gemaakt worden door ondernemers. Het is een gratis webinar en als je erbij wilt zijn, dan kan je je aanmelden via deze link.​