fbpx

We maken allemaal fouten als ondernemer… (of doen dingen wat onhandig)

Fouten als ondernemer klinkt misschien wat hard en negatief, dat snap ik. Dus in deze blog heb ik het wat meer verwoord als onhandigheden :) Toch nodig ik je uit ook fouten te gaan zien. Dat zegt verder niks over jou als ondernemer, het laat gewoon zien dat je nog iets mag leren. Fouten maken als ondernemer is niks wereldschokkends, net als dat een dt vergissing wel degelijk een fout is maar er niks dramatisch door gebeurt.

Deze week verzond ik mijn wekelijkse mail aan mijn mailinglijst een uurtje later dan normaal. Waarschijnlijk had niemand het door maar ik wel en ik heb me daar ook nog best druk over gemaakt. Want ik lig toch iedere week om 8 uur in je inbox, dan moet dat nu ook! Net alsof iemand iedere donderdag de wekker zet en met smacht op mijn mail zit te wachten met een kop thee ;) Ik zou het overigens wel super tof vinden als dat wel zo is dus krijg jij mijn mails en zit jij erop te wachten, laat het me dan vooral weten!!

Zoals je al ziet, niks menselijks is mij vreemd :P En zo durf ik ook gewoon te bekennen dat mijn ondernemerschap soms een beetje aan elkaar hangt van onhandige acties die elkaar opvolgen. Zeker wanneer ik nieuwe dingen aan het uitvogelen ben (wat eigenlijk wekelijks zo is) en al helemaal wanneer ik nieuwe dingen spannend vind, doe ik het meestal niet meteen op de meest handige en productieve manier. Fouten maken als ondernemer lijkt er toch een soort van bij te horen.

Ik ben in ieder geval geen ezel!

Dat startte al toen ik begon met ondernemen. En waar een ezel zich niet 2 keer aan dezelfde steen stoot kunnen we in ieder geval concluderen dat ik geen ezel ben… Want ik deed dat wel :P

In 2014 besloot ik zelfstandig ondernemer te worden en een bedrijf te beginnen in zelfgemaakte tassen. Ik ga het verder maar even niet over het bedrijfsidee an sich hebben (dat was niet zo goed…) maar over wat mijn eerste stap was nadat ik dat besloot en me inschreef bij de KvK. Mijn eerste stap was namelijk, dat ik een website ging bouwen! Met webshop!

Geld was er eigenlijk niet en dingen uitbesteden is niet iets wat ik thuis echt heb geleerd, dus ik ging het allemaal zelf doen. Hoe moeilijk kon het tenslotte zijn als je alles kunt Googlen toch?

Volgens mij ben ik 3 maanden bezig geweest met die website en webshop bouwen – regelmatig tot midden in de nacht – en toen stond ie! Vol trots presenteerde ik de website aan mijn Facebookvrienden, m’n ouders en de 30 volgers van mijn kersverse Facebook bedrijfspagina. De klanten konden komen, mijn bedrijf was er klaar voor!!!

En toen kwam er niemand… en de maanden daarna ook niet. Ik geloof dat ik 7 maanden na mijn KvK inschrijving m’n eerste tas verkocht aan een vriend. De tas verkocht ik voor € 50 terwijl er zo’n 10 uur werk in zat en ik denk € 15 aan materiaal.

Je raadt het al, dit bedrijf heeft het niet gered :P

Beetje hardleers…

Mijn 3e en huidige bedrijf startte ik in 2019 en waar je zou verwachten dat ik iets geleerd zou hebben van mijn eerste ondernemersavontuur, liet ik volledig het tegenovergestelde zien. Dus wat was het eerste waar ik me mee bezig ging houden? Juist! Mijn website.

Iets slimmer was ik wel geworden, want ik herinnerde me hoe enorm veel werk mijn vorige site had gekost dus deze ging ik uitbesteden! Maar ja, dan moet je nog steeds zelf de teksten schrijven. Dus avonden heb ik gezwoegd op teksten en ik vond het extreem moeilijk! Ik had van mijn websitebouwer wel een soort van indeling gekregen en kopjes met waar de tekst over moest gaan maar ik kreeg het amper uit mijn vingers.

Toen de site dan toch eenmaal af was en ik ‘m trots aan m’n vrienden en Instagram volgers ging showen gebeurde er ongeveer hetzelfde als toen met dat eerste bedrijf… Namelijk helemaal niks.

Maar wat zou er gebeurd zijn als ik al die tijd die ik bezig was met die websites had besteed aan het actief benaderen en vinden van klanten? Hoe zou het er dan voor mijn bedrijf uit hebben gezien? Zouden er dan ook al die tijd geen klanten gekomen zijn of zou ik wel gewoon geld verdiend hebben?

Ik denk dat laatste!

Sterker nog, dat weet ik wel zeker!

En ik ga er gewoon mee door :)

Mijn website avonturen waren dan misschien mijn eerste ‘fouten’ of onhandigheden als ondernemer, het waren zeker niet mijn laatste. Ik doe het zelfs deze week gewoon nog!

Al een aantal weken staat in mijn agenda dat ik volgende week (week 10) 2 keer een gratis online training wil geven. Nu snap je vast wel dat als je zoiets wilt doen, dat je daarvoor ook in de actie moet en dat je zo’n training ook moet promoten. Al is het maar door er in je wekelijkse mail iets over te zeggen en op je Instagram profiel.

Wat ben ik vervolgens gaan doen? Daaaaaaagen lang mijn hoofd breken over de titel… Want ik bedacht me dat ik niet kon promoten zonder een titel dus die moest er zijn. Maar ik wist de precieze inhoud nog niet dus kon geen titel verzinnen. En ik moest promoten dus er was een soort van haast bij. Tot ik gisteren dacht zal ik het dan maar verzetten?

In plaats van dat ik 2 weken geleden even mijn eigen coach inschakelde met ‘Hey ik ben in rondjes aan het denken en kom er niet uit, kan je me ff helpen’ bleef ik vasthangen in m’n eigen hoofd terwijl de tijd begon te dringen. Gelukkig heb ik haar gisteren wel ingeschakeld en heeft ze heel snel m’n hoofd ontward en me een besluit laten nemen!

En dat besluit is dat ik de gratis online training volgende week wel gewoon ga doen! En de inhoud en de titel? Die sluiten enorm mooi aan op het proces wat eraan vooraf ging. Namelijk:

De 5 meest gemaakte fouten door spirituele ondernemers waardoor hun praktijk niet van de grond komt en hoe jij die kunt voorkomen waardoor je een vliegende start maakt!

Ja ok hij is een beetje lang, maar beter een lange titel dan geen titel! En hij dekt wel lekker de lading :P

Ik heb natuurlijk mijn eigen fouten gemaakt (als in: in ieder geval alle 5 de fouten die ik ga behandelen heb ik zelf ook gemaakt) maar ik zie het ook iedere keer weer bij de ondernemers die ik spreek en waar ik mee werk. Het zijn steeds dezelfde fouten die er echt voor zorgen dat jij je praktijk niet van de grond krijgt waardoor er geen of veel te weinig klanten komen. En omdat ik jou die succesvolle praktijk zo enorm gun, ga ik je helpen om te zorgen dat jij je niet aan diezelfde stenen stoot :)

Dan even de praktische informatie:
Wanneer: De eerste keer is nu dinsdag 9 maart 2021 om 20.00 uur en donderdag 11 maar 2021 om 13.00 uur. Ik ga de training wel maandelijks geven dus klik gewoon op onderstaande link om te kijken wanneer de volgende is :)
Kosten: Helemaal gratis!
Waar: Online
Aanmelden: Meld je aan via deze link

Ik zou het super tof vinden als je erbij bent en ik je mag behoeden voor deze 5 fouten zodat jij die succesvolle praktijk kunt realiseren :)